Sosyal Medyada Paylaşım Fareler
Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

Kısa bir süre önce yapılan yeni bir çalışma, sosyal medyada paylaşım yapma ve fareler arasında ilginç bir bağlantı olduğunu ortaya koydu. Araştırma sonuçları; sosyal medya üzerinden paylaşım yapan insanların, beyinlerini farelerin yiyecek ararken aldıkları aynı ödül duygusuyla şartlandırdığını gösterdi. Bilim insanları, sosyal ağlarda daha fazla paylaşım yapan insanların giderek daha yüksek oranda yiyecek arayan fareler gibi davranmaya başladığına işaret etti. 

Kısa bir süre önce yapılan yeni bir bilimsel çalışma, sosyal medyada paylaşım yapma ve fareler arasında ilginç bir bağlantı olduğunu ortaya koydu. Araştırma sonuçları; sosyal medya üzerinden paylaşım yapan insanların, beyinlerini farelerin yiyecek ararken aldıkları aynı ödül duygusu hazzıyla şartlandırdığını gösterdi. Bilim insanları ise sosyal ağlarda daha fazla paylaşım yapan insanların, giderek daha yüksek oranda yiyecek arayan fareler gibi davranmaya başladığına işaret etti. Araştırma kapsamında, bir kişinin sosyal medyada yaptığı paylaşım sayısı ve aldığı beğeni miktarı arasındaki doğrudan ilişkiyi ortaya koymaya yardımcı olan bir hesaplama modeli kullanıldı. Bu hesaplamalar, daha sonra farelerin yiyecek ararken gösterdiği davranış kalıpları ve yiyecekle ödüllendirildikleri anda aldıkları haz arasındaki bağlantıyla karşılaştırıldı. 

Yapılan çalışma, ‘Nature Communications’ isimli bir bilim dergisinde yayınlandı. Araştırmanın, sosyal medyanın ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri üzerinde daha fazla çalışma yapılmasının önünü açabileceği belirtildi. İki yıl süren çalışma kapsamında; yaklaşık 2 bin Instagram kullanıcısının bir milyondan fazla sosyal medya gönderisinin yanı sıra, diğer sosyal medya platformlarındaki 2 bin civarı gönderi de analiz edildi. Daha sonra 176 gönüllü, gönderi paylaşarak ve birbirleriyle beğeni üzerinden etkileşim kurarak Instagram benzeri çevrim içi bir platform kullandı. Araştırmayı yürüten ekip ise gönüllülerin haberi olmadan bu beğeni sayılarını manipüle etti. Bunun sonucunda; katılımcıların gönderilerinden daha yüksek miktarda beğeni aldıklarında, daha düzenli gönderi paylaşma eğiliminde oldukları tespit edildi. 

Edinilen sonuçlar, 20. yüzyılda hayata geçirilen ‘Skinner Box’ deneyiyle karşılaştırılıyor

Skinner Box

Diğer yandan; söz konusu davranışın farelerle ilişiklendirilmesinin ana sebebi, kemirgenlerin ‘Skinner Box’ içerisindeki davranış kalıplarına dayandırılıyor. B. F. Skinner isimli bir bilim adamının, 20. yüzyılda klasik koşullanmayı incelemek için ‘Skinner Box’ isimli bir araç kullandığı ifade ediliyor. Söz konusu kutu içerisinde fareler, belirli görevleri yerine getirdikten sonra yiyecekle ödüllendiriliyor. İnsanlar söz konusu olduğunda ise ‘Skinner Box’ın, internete tekabül ettiği ve gönderi paylaşma gibi görevlerin yerine getirilmesinin ardından alınan ödülün, beğenilere karşılık geldiği belirtiliyor. 

Teknoloji haber bülteni DigiToll’ü izlemek için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

Bilim İnsanları, Dünya İçin ‘Dijital İkiz’ İnşa Etmeye Başladı 

Bilim İnsanları, 30 Yıl Önce Ölen Bir Hayvanın Genetik Materyalinden Klon Üretmeyi Başardı 

Bilim İnsanları, Gerçek Bir İnsan Gibi Satranç Oynayabilen Bir Yapay Zeka Geliştirdi 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz