Okuma Süresi
1 dakika

Son dönemlerde dijital platformların yaygınlaşması sonucu izleyicilerin sinema salonlarına gitmekten uzaklaşması ve sinema salonları hakkındaki şikayet artışları nihayet resmiyete kavuştu. Yeni Sinema Yasası bugün yürürlüğe girdi.

 

 

Tüm dünya ve Türkiye’de sinemaya giden izleyici sayısı günden güne azalıyor. İzleyiciler, Netflix, Hulu, Apple TV+, Disney+ gibi platformlarla sinemaya gitme ihtiyacını azaltıp istedikleri filmleri kayıtlı oldukları dijital platformlardan izliyor. Bu dönüşümün en zararlı çıkan sektörü ise sinema oldu. Ama yerli ve ulusal çapta yapılan düzenlemelerle sinemaya gitme oranını arttıracak yasalar oluşturulmaya başlanmış durumda.

Sinema adına yaşanan tüm bu sıkıntıları çözmeyi amaçlayan yeni düzenleme bugün itibariyle yasalaşmış bulunuyor. Organize İşler: Sazan Sarmalı’nın vizyondayken Netflix’te yayınlanması, Karakomik Filmlerin vizyon tarihinin bir yıl ertelenmesi gibi sektörde yaşanan problemleri ve bu problemlerin artışını Turizm Bakanlığı da dikkatle dinlemiş ve konuyla alakalı harekete geçeceklerini bildirmişlerdi. Bu konuyla alakalı çalışmalar sonuç almış gibi duruyor.

İşte sinema sektörüne can getireceği düşünülen yeni yasanın bazı hususları şu şekilde:
Reklam süreleri 10 dakikaya düşürüldü. Artık film başlamadan izlenilen yarım saatlik reklamlar olmayacak. Sinema salonları artık reklam anlaşmalarını da bu hususa dayanarak yapmak zorunda kalacak.

Film başlamadan önce üç dakikalık yeni film fragmanları yayınlanacak. Bakanlığın yapmış olduğu açıklamada vizyona girecek filmlerin fragmanları ve tanıtımları seyircilerin sinemaya gitme isteğini arttırıyor. Bu düzenlemeyle birlikte sinema salonları filmden önce üç dakikalık zorunlu yeni film fragmanları yayınlayacak.

Mısır Savaşları’na neden olan kampanyalı bilet satışları da yasaklandı. Bilet ve mısır artık ayrı ayrı satılacak. Salon işletmecilerinin sinema bileti ve mısırın aynı pakette bulunduğu kampanyalı biletleri satması sonucu geçen sene yaşanan yapımcıların ‘zarar ettik’ tartışmalarının da bu yeni yasayla birlikte son bulacağı düşünülüyor.
Salon işletmecileri artık biletlerde ayrı, yan ürünlerde de ayrı ayrı kampanya yapmak zorunda kalacak.