Popüler görüntülü konuşma platformu Zoom, kullanıcı sayısı konusunda yanlış bilgilendirme yaptığını kabul etti. Platformun, günlük 300 milyon aktif kullanıcısı olduğu aktarılmıştı. Paylaşılan yeni detaylara göre ise bu rakam, günlük toplam katılım sayısına işaret ediyor.
Son zamanlarda adı pek çok güvenlik açığı iddialarına karışan ve hızlıca eleştiri oklarının hedefi haline gelen Zoom, kullanıcı sayısı konusunda yaptığı bir paylaşımda yanlış bilgi aktarımında bulunduğunu kabul etti. Şirket, söz konusu paylaşımda günlük 300 milyondan fazla aktif kullanıcısı olduğunu ifade etmişti. Bununla birlikte; her gün dünya genelinde 300 milyondan fazla kullanıcının, koronavirüsün neden olduğu zorlu karantina sürecinde Zoom’u tercih ediyor olduğu belirtilmişti. Popüler görüntülü konuşma platformu; daha sonra paylaşımdaki bu ibareyi kaldırarak 300 milyonun, bir gün içerisinde toplantılara yapılan toplam katılım sayısına tekabül ettiğini aktardı.
Analistler ise günlük aktif kullanıcı sayısı ve toplantılara katılım sayısının arasındaki farkın oldukça önemli olduğunun altının çizdi. Paylaşılan detaylara göre; toplantılara katılım sayısı, tek bir kullanıcı için birden fazla kez hesaplanabiliyor. Yani bir kullanıcının; gün içinde Zoom üzerinden 5 ayrı toplantısı varsa bu kullanıcı, toplantı katılım sayısı bazında 5 kişi olarak hesaplanıyor. Günlük aktif kullanıcı sayısında ise tek bir üye kullanıcı, bir gün içerisinde 1 kişi olarak sayılıyor. Dolayısıyla platformu bir gün içerisinde kullanan toplam kişi sayısını, toplantı katılım sayısı üzerinden göstermek oldukça yanıltıcı olabiliyor.
Şirket; katılımcı sayısı konusundaki detayları aktardığı paylaşımını, platformun günlük aktif kullanıcı sayısının 300 milyonu geçtiğiyle ilgili haberler teknoloji gündemine oturduktan yalnızca 1 gün sonra düzeltti. Yaşanan gelişmeler sonrası Zoom, konuyla ilgili ilk açıklamasını ise “The Verge” isimli internet sitesine yaptı. Popüler görüntülü konuşma platformu; yapılan hatayı kabul ettiği açıklamasında 22 Nisan’da yapılan paylaşımda, kasıtlı olmayarak toplam katılım sayısını “kullanıcı” ve “kişi” sayısı olarak gösterdiklerine işaret etti. Şirket ayrıca; hatayı fark ettikleri anda söz konusu ibareyi, “katılım sayısı” olarak güncellediklerini de sözlerine ekledi.
Microsoft Teams ve Google Meet de koronavirüs krizi sonrası sıçrama yaşamıştı
Zoom’un 2019’un Aralık ayında 10 milyon olan katılım sayısı, koronavirüsün de neden olduğu sosyal izolasyon çalışmaları sonrası Nisan ayında 300 milyona yükselmişti. Microsoft Teams ve Google Meet de aynı şekilde, koronavirüs krizi sonrası benzer bir sıçrama yaşamıştı. Microsoft Teams, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada günlük 75 milyon aktif kullanıcı sayısına ulaştığını belirtmiş ve 1 ay içerisinde bu sayının yüzde 70 artış gösterdiğine işaret etmişti. Platform ayrıca, Nisan ayında 1 gün içerisinde 200 milyon katılım sayısına ulaşmıştı. Google Meet ise platforma, her gün ortalama 3 milyon kullanıcının katıldığını açıklamış ve yakın zamanda, günlük toplantılara katılım sayısında 100 milyon sınırını geçmişti.
Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
Zoom’da Bu Sefer İstanbullu Öğretmenlerin Hesapları Çalındı
Microsoft’tan Sonra Skype da Zoom’un Arka Plan Değiştirme Özelliğini Bünyesine Ekledi
Zoom, güvenlik açığı nedeniyle kullanıcı güvenini 5 aşamada nasıl kaybetti?