Okuma Süresi
2 dakika

Bir süredir çeşitli nedenlerden dolayı kargo görevi sürekli ertelenen SpaceX, son ertelemelerin ardından 5 Haziran günü Türkiye saati ile saat 18.45’te yola çıkıyor. SpaceX’in görevi son olarak hava muhalefeti nedeniyle ertelenmişti.

Bundan kısa bir süre önce bir kargo görevi planlandığı duyurulan SpaceX, bazı nedenlerden dolayı görevini yerine getirememiş ve görev süresi sürekli ertelenmişti. Ancak tüm bu ertelemelerin akabinde söz konusu uzay görevinin 5 Haziran’da gerçekleşeceği açıklandı. Kalkışa ait tüm durumlar canlı olarak aktarılacak. Eğer yeniden hava şartları ya da farklı başka nedenlerden dolayı fırlatma işlemi gerçekleştirilemezse, yeni tarihin 7 Haziran Çarşamba olacağı tahmin ediliyor. İşte detaylar!

İnsanlı Görevler İçin de Hazırlanıyor

Kargo görevleri için dünyanın önde gelen uzay şirketi olan SpaceX, bilindiği gibi uzay araştırmaları ve insanlı/insansız uzay seyahatleri konusunda çeşitli görevler üstleniyor. Görevlerin uzay aracı olan Dragon kapsülüyle gerçekleştirildiği SpaceX’in kargo görevleri, genellikle Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) tedarik malzemeleri ve bilimsel deneyler taşımayı amaçlıyor. Dragon kapsülünün fırlatılmasından sonra işleyen süreçte ise, kapsül yörüngeye ulaştıktan sonra ISS’ye yaklaştığında öncelikle astronotlar tarafından karşılanır. Ardından kapsül, ISS’ye malzeme ikmali sağlar ve dönüş yolculuğunda da araştırma sonuçlarını ve diğer malzemeleri Dünya’ya getirir.

Diğer yandan uzay araştırmalarına ve ISS’nin sürdürülebilirliğine katkıda bulunmayı amaçlayan şirket, gelecekte Ay’a ve Mars’a yönelik insanlı görevler için de hazırlıklar yapıyor. SpaceX’in kargo görevleri, bilimsel keşifler, uzayda yapılan deneyler ve ISS’nin tedarik ihtiyaçlarının karşılanması gibi farklı amaçlarla düzenlenir. Bu görevler, uzay araştırmaları alanında önemli bir rol oynamakta ve insanlığın evrendeki yerine ilişkin bilgilerin artırılmasına katkıda bulunmaktadır.

Astronotların İhtiyaçları Karşılanacak

NASA uluslararası uzay istasyonuna gerçekleştirilecek olan seferde Dragon adlı kapsülün transferi sağlanacak. Kapsülün içeriğinde ise, uzay araştırmalarında kullanılacak yeni ekipmanlar, istasyonun ihtiyaçlarını karşılayacak malzemeler ve astronotların temel ihtiyaç maddeleri bulunuyor. Eğer 5 Haziran’a planlanan kalkış gerçekleşebilirse kapsül kısa sürede istasyona ulaşmış olacak. Ancak fırlatma işlemi planlandığı üzere 5 Haziran Pazartesi günü gerçekleştirilemezse yeni zamanlamanın 7 Haziran Çarşamba gününe zamanlanması bekleniyor.

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz