Okuma Süresi
2 dakika

Çin’de ortaya çıkan ve kaynağı henüz belirlenmeyen SARS benzeri yeni tip corona virüsü (2019-nVoC) dünyayı tehdit ediyor. Yeni corona virüsün hızla yayılması ve ölümcül olması sebebiyle birçok marka MWC’ye katılmayacağını veya sınırlı katılım göstereceğini açıkladı. Bu arada 24-27 Şubat ‘ta gerçekleştirilecek MWC’nin iptali de gündeme geldi

Coronavirüsün etkileri teknoloji dünyasını etkilemeye devam ediyor. Bugüne kadar virüsü taşıdığı tespit edilen 45.206 hasta bulunuyor ve bu sebepten dolayı hayatını kaybeden 1.117 kişinin büyük çoğunluğu Çin’de bulunuyor. Bu sebeple birçok şirket Çin’deki faaliyetlerini ve planlarını geçici süreyle sonlandırıyor.

Çin’den yayılan virüsün tek etkisi üretim olmadı. 24-27 Şubat tarihlerinde düzenlenecek Dünya Mobil Kongresi (MWC) de tehlike altında. Birçok marka etkinliğe katılmayacağını veya sınırlı katılım göstereceğini açıkladı. Etkinliğin düzenleyicisi GSMA ise salgına karşı bir dizi önlem aldığını duyurmuştu. Tıbbi önlemlerin artırıldığı ve hatta tokalaşmanın da yasaklandığı etkinlikte; şirketler riskten korkarak seyahatlerini iptal ediyor. Aynı zamanda GSMA’nın Yönetim Kurulu Üyesi olan Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan da bugün Turkcell ile Huawei’nin işbirliğinin duyurulduğu toplantıda konuyla ilgili şunları söyledi: “Bu konuyu her gün GSMA yönetim kurulu ile görüşüyoruz. Bu konu ciddi bir konu. Herhangi bir çalışanım, herhangi bir Türk vatandaşının, bu etkinlik nedeniyle herhangi bir sıkıntı yaşamasını istemiyoruz. Her türlü opsiyonu değerlendireceğiz. Çok kısa zamanda bir açıklama gelecektir diye düşünüyorum. Yönetim kurulu bu konuda çok hassas.”

Alınan tüm önlemlere rağmen etkinliğin cazibe merkezi haline gelmesini büyük oranda sağlayan teknoloji devlerinin katılım sayısında ciddi bir düşüş yaşandı. Amazon, Ericsson, Facebook, Intel, LG, MediaTek, Nvidia, Sony, Sprint ve Vivo gibi markalar fuardan tamamen çekildiklerini ve patlak veren Corona virüsü salgını sebebiyle “MWC 2020”ye katılım sağlayamayacaklarını açıkladı. Facebook ve Sprint ayrıca, yaptıkları açıklamada bu sene çalışanlarını etkinliğe göndermeyeceklerine de işaret etti. Bununla birlikte; Accedian, Amdocs, AppsFlyer, ARCEP, AT&T, Ciena, Cisco, Commscope, Dali Wireless, F5 Networks, Gigaset, iconectiv, InterDigital, Interop Technologies, KMW Communications, NTT Docomo, Radwin, Royole Corporation, Spirent, Ulefone, McAfee ve Umidigi isimli şirketler de fuar katılımlarını iptal ettiklerini duyurdu. 

Mobil Dünya Kongresi (MWC) 2020 etkinliğine katılmayacağını açıklayan firmalara her gün bir yenisi ekleniyor. Pek çok firmanın katılım sağlamayacağını açıklaması nedeniyle GSMA’nın etkinliği iptal etmesi gündeme gelmişti.

İspanyol ABC’nin haberine göre GSMA’nın yönetim kurulu toplantısından, Mobil Dünya Kongresi (MWC) 2020 etkinliği için iptal kararı çıkmadı. GSMA’nın konuyla ilgili resmi açıklamayı birkaç saat içinde yapması bekleniyor. Ayrıca, GSMA yönetimi, bu süreci fuar ve kongrenin gerçekleştirileceği Barselona şehir yönetimi ile görüşüldüğünü de belirtti.

Coronavirüs krizi şafağında “MWC 2020” dosyası

Mobil Dünya Kongresi’ne Vivo ve MediaTek de katılmama kararı aldı