Okuma Süresi
2 dakika

Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı ve 11 eyalet Google’a dava açtı. Google ’ın çatı şirketi olan Alphabet’in bir süredir ABD Adalet Bakanlığı tarafından açılan antitröst incelemesi altında olduğu biliniyordu.

Rakiplerine karşı piyasa gücünü kullanarak yasaları ihlal ettiği gerekçesiyle Google’a dava açıldı. Verge‘te yer alan habere göre, ABD Adalet Bakanlığı ve 11 eyalet, Google ‘a antitröst davası açtı. Google’ın artık netleşen bu yasal mücadele döneminde, şirketin pazarda tekelleşme yarattığı ve diğer rakiplerini dezavantajlı konuma soktuğu ile gündeme gelmesi Google’ı daha da savunmasız bir hale sokuyor gibi görünüyor. Yıllardır bu konu ile ara ara gündeme gelen ve kaybettiği davalarla büyük cezalar ödeyen Google, artık Avrupa davalarının yanında ABD’de de rahat bırakılmayacak. 

Google’ın pazardaki rakiplerini geri planda tutacak adımlarla ilerlediği, bu süreçte iddiaların arasında yer alıyor. Yasal açıdan da pek hoş karşılanmayan bu durum karşısında şirkete karşı atılan yasal hamleyle mahkemeden çıkacak sonuç merakla bekleniyor. 

Bugün sabah Adalet Bakanlığı yetkilileriyle yapılan bir telefon görüşmesinde, Google’ın arama pazarındaki kontrolünün büyüklüğü ve gücü vurgulandı. Buna göre Adalet Bakanlığı’nda görev yapan kıdemli danışmanın ise : “Google’ın davranışları geleneksel antitröst ilkelerine göre yasa dışıdır ve durdurulmalıdır … Google, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki genel arama sorgularının yaklaşık yüzde 80’ini oluşturan arama dağıtım kanallarının sahibidir veya bu kanalları kontrol etmektedir. “Mahkemeden, rekabet ve yeniliğin güç kazanabilmesi için Google’ın arama dağıtımındaki kontrolünün kırmasını istiyoruz.” dediği ifade ediliyor. 

Google ise arama pazarındaki yüksek pay sahibi oluşunun sebebini tüketici seçimi olarak yorumluyor ve iddialara katılmıyor.

Google ’dan Android 12 açıklaması

ABD merkezli teknoloji üreticisi, geçen günlerde Android 12 işletim sistemiyle alakalı çeşitli açıklamalarda bulundu. Şirketin yapmış olduğu resmi açıklamaya göre, Google alternatif uygulama mağazalarına daha ılımlı bir yaklaşım sergileyecek. Bunun yanı sıra kullanım kolaylaştırılacak. Android 12 ile, Play Store’un yanı sıra Samsung ve Huawei gibi uygulama mağazalarına da kolaylıklar sağlanacağı belirtiliyor. Şirket ayrıca, güvenlik önlemleri göz önüne alınarak pek çok alternatife destek vereceğini dile getiriyor. Ancak bu noktada akıllara Google’ın hala ödemeler için Google Play ödeme sisteminin kullanılmasının zorunluluğu geliyor. Şirket, uygulama satın alımlarından yüzde 30’luk komisyon almaya devam ediyor.

İlginizi Çekebilir:

Google, Mırıldanarak Şarkı Bulma Özelliğini Pixel Cihazlarda Aktif Etti

Çin, Haksız Rekabete Sebep Olduğu Gerekçesiyle Google Hakkında Soruşturma Başlatmaya Hazırlanıyor 

Teknoloji Haber Bülteni DigiToll İçin Tıklayınız..

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz