Stanford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yazı yazmayla ilişkilendirilen beyin sinyallerini ekran üzerindeki harflere dönüştüren yapay zeka tabanlı bir arayüz geliştirdi. Yazılımın, iletişimle ilgili engeli bulunan kişiler için oldukça faydalı olabileceği tahmin edildi.
Stanford Üniversitesi araştırmacıları, yazı yazma eylemiyle ilişkilendirilen beyin sinyallerini ekran üzerindeki harflere dönüştüren yapay zeka tabanlı bir arayüz geliştirdiklerini duyurdu. Yazılımın, iletişimle ilgili engeli bulunan kişiler için oldukça faydalı olabileceği tahmin edildi. Araştırma ekibi, yazılımı 65 yaşındaki felçli bir adamda test etti. Yapılan deneme çalışmaları sırasında hasta, dakikada 16 kelime yazacak bir hız ile metin yazmayı başardı.
Söz konusu çalışma için araştırmacılar, hastanın beyninin motor korteksinin dış bölgesine iki küçük sensör yerleştirdi. Bu şekilde sistem, beyin sinyallerini kaydedebildi. Daha sonra sinyaller, bir bilgisayar tarafından tek tek harflere çevrildi.
Stanford tarafından geliştirilen yapay zeka tabanlı yazılım, spesifik olarak testteki hastayı hedefliyordu
Diğer yandan; Stanford Üniversitesi tarafından tanıtılan yapay zeka tabanlı yazılım, spesifik olarak test sürecinde kullanılan hasta için geliştirildi. Fakat araştırma ekibi, farklı tipteki hastalar için de kendi kendini kalibre edebilen bir arayüz geliştirmeyi hedeflediklerine işaret etti. Açıklamada ayrıca, yazılımın konuşma veya yazma engeli olan milyonlarca kişi için oldukça faydalı olabileceğinin de altı çizildi.
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayınız.
İlginizi çekebilir: