Okuma Süresi
2 dakika

Gökbilimciler yanlışlıkla evrenin erken aşamasından beri var olan bir Canavar Galaksi keşfetti. Bilim insanları, Canavar Galaksinin keşfi sayesinde, erken evrene ve galaksilerin oluşumlarına dair yeni bilgiler edinebileceklerini ifade ediyor.

Bir gökbilimci ekibi tarafından edinilen bilgilere göre, 66 teleskoptan oluşan Atacama Büyük Milimetre Dizisi ile gözlem yapılırken, gökbilimciler hafif bir miktar ışık gözlemledi. Araştırmacılar, galaksinin içinde oluşan yıldızlar tarafından ısıtılan toz parçacıklarının parlaması olduğunu düşünüyor. Bu tozun, yıldızların kendileri de dahil olmak üzere diğer ışık dalga boylarını engellediğini bu yüzden yeni keşfedilen galaksilerin çoğunlukla görünmez olduklarını vurguladı.

The Astrophysical Journal’daki makalede duyurulan bulguları, araştırmacılar geçtiğimiz salı günü yayınladı. Makalenin yazarlarından Kate Whiteaker gerçekleştirdikleri basın açıklamasında, “Bu sadece buzdağının görünen kısmı ise, keşfedilmeyi bekleyen galaksi yepyeni türüyle meraklandırıyor” yorumunu yaptı.

Bilim insanlarının yapmış olduğu gözlem sonucu Canavar Galaksinin, 12.5 milyar ışık yılı uzakta olduğu keşfedildi. Bu açıklama Canavar Galaksinin ışığının 12.5 milyon yıl önce yayıldığı anlamına geliyor.  12.5 milyar yıl önce evrenin henüz başlangıç aşamasında olduğu biliniyor. Keşfedilen yeni galaksi sayesinde, olgun galaksilerin nasıl bu kadar hızlı oluştuğu hakkında ilerleyen dönemlerde bilgi sahibi olabiliriz.

Makalenin baş yazarı olan, Arizona Üniversitesi araştırmacısı  Christina Williams galaksiyi ilk fark eden isim oldu. Yaptığı basın açıklamasında, Williams: “Çok gizemliydi. Işık bilinen herhangi bir galaksiye bağlı görünmüyordu. Bu galaksinin başka herhangi bir dalga boyunda görünmez olduğunu görünce gerçekten heyecanlandım. Çünkü muhtemelen çok uzaklarda ve toz bulutlarıyla gizlenmişti” yorumunda bulundu.

Keşfedilen yeni galaksi Samanyolu’ndan 100 kat fazla yeni yıldız üretiyor ancak Samanyolu’ndan çok daha aktif olan yeni galaksinin bizim galaksimizle aynı sayıda yıldız taşıması da bu galaksiyi daha gizemli bir hale sokuyor.

Bilim insanları, büyük, olgun galaksilerin evren 1 milyar yaşındayken ortaya çıktığını biliyorlardı. Ancak bu zamana kadar bu gökadalar hiçbir yerde gözlemlenememişti. Yeni keşfedilen Galaksinin etrafındaki gaz ve toz, bilim insanlarının tahmin edebileceğinden çok daha hızlı bir şekilde yıldızlara dönüşüyordu.Bilim insanlarının bu süreci gözleme şansı bugüne de hiç olmamıştı. NASA’nın Hubble Uzay Teleskopu, erken evrenden daha küçük gökadalar tespit etti. Ancak hiçbiri bu kadar erken dönemde oluşmuş olacak kadar hızlı büyümüyordu. Yeni gözlemlenen galaksi, gökbilimcilerin modellerindeki eksikliği ortaya çıkarabilir. Christina Williams, konuyla ilgili olarak “Gizli canavar galaksimiz, tam olarak bu eksik halka olmak için doğru malzemelere sahip” dedi.

Araştırmacı ekip, gelecekteki teleskopların bu galaksi ya da onun gibi başka galaksiler hakkında daha fazla ayrıntıyı ortaya çıkarmasını umuyor. Şu an var olan teleskoplarla galaksiyi gözlemek ya da benzer galaksileri bulmak oldukça zor. Çünkü bu galaksiler görülmelerini engelleyecek şekilde toz bulutları ile kaplı oldukları için yaydıkları ışıklar çok soluk.

Araştırmacılardan Christinina Williams, NASA’nın uzaya göndereceği James Webb Uzay Teleskobu’nun (JWST) bu gözlemler için işe yarayacağını düşünüyor. NASA, John Webb Uzay Teleskopu’nu 30 Mart 2021’de uzaya gönderecek.  JWST, ilk yıldızların ve galaksilerin nasıl oluştuğunu ve evrende yaşamın nerede olabileceğini öğrenmek için evrenin tarihinin her aşamasına çalışacak.