BioNTech Güney Afrika
Okuma Süresi
2 dakika

BioNTech ve Pfizer tarafından geliştirilen COVID-19 aşısının, virüsün Güney Afrika mutasyonuna karşı çok daha düşük koruma sağladığı ifade edildi. Laboratuvar ortamında yapılan deneyde; söz konusu aşının, mutasyon karşısında 3’te 2 oranında daha az antikor oluşturduğu tespit edildi.  

BioNTech ve Pfizer tarafından geliştirilen COVID-19 aşısının, virüsün Güney Afrika mutasyonuna karşı çok daha düşük koruma sağladığı ifade edildi. Laboratuvar ortamında yapılan deneyler; söz konusu aşının, mutasyon karşısında 3’te 2 oranında daha az antikor oluşturduğunu gösterdi. Ortaya çıkan antikor oranının, aşının ABD’deki klinik testlerinde elde edilen antikor oranıyla yapılan karşılaştırmayı baz aldığının da altı çizildi. BioNTech ve Pfizer ise konuya ilişkin açıklamada, araştırmayla ilgili kanıtlar bulunmadığına işaret etti. İlgili aşının, acil kullanım onayı alan ilk aşı olduğu da biliniyordu.  

Diğer yandan; Güney Afrika’da, şu ana kadar 1.5 milyon COVID-19 vakası tespit edildi ve 46 bin kişinin, virüs kaynaklı hayatını kaybettiği belirtildi. Ülkede, kısa bir süre önce Oxford ve AstraZeneca tarafından geliştirilen aşı da mutasyon karşısında etkisiz sonuçlar verdiği gerekçesiyle durdurulmuştu. Güney Afrika’da ortaya çıkan mutasyonun, güncel olarak ülke genelinde oldukça yaygın bir durumda olduğu dile getiriliyordu. Söz konusu varyantın, şu ana kadar 31 ülkede daha saptandığı kaydedilmişti.  

COVID-19 virüsünün Güney Afrika mutasyonu ile ilgili yeni aşı çalışmaları yürütülüyor 

COVID-19 Güney Afrika Mutasyonu

Bununla birlikte, şimdiye kadar ne ölçüde antikorun virüse karşı koruma sağladığı ile ilgili herhangi bir sınır tespit edilemedi. Bu nedenle antikor düzeyindeki 3’te 2’lik azalmanın, COVID-19 virüsünün Güney Afrika mutasyonu karşısında aşıyı etkisiz hale getirip getirmediği henüz net olarak bilinmiyor. Araştırmayla ilgili konuşan Teksas Üniversitesi araştırmacılarından Pei-Yong Shi, aşının koruma sağladığı ihtimalinin doğru çıkmasının da mümkün olduğuna işaret ediyor. Shi, açıklamasında ayrıca Minimum etkisiz hale getirme sınırını bilmiyoruz. Aşının oluşturduğu bağışıklık yanıtının koruma sağlamak için gereken düzeyin çok üzerinde olduğunu söyleyebilirim” ifadelerine yer veriyor. Benzer şekilde, virüs korumasının ciddi oranda azaldığının tespit edilmesi olasılığına karşı da güncellenmiş bir aşı üzerine çalışılıyor.  

Teknoloji haber bülteni DigiToll’ü izlemek için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

Google, Ofislerinden Bazılarını COVID-19 Aşılama Alanlarına Dönüştürüyor 

COVID-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu ile Aşı Süreci Çevrim İçi Takip Edilecek

İngiltere, COVID-19 Aşısı Çalışmalarını İnsanlar Üzerinde Test Etmeye Başladı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz