Okuma Süresi
1 dakika

Lozan Federal Teknoloji Enstitüsü (EPFL) mühendisleri terdeki kortizol konsantrasyonunu ölçebilen giyilebilir bir algılama çipi geliştirdi. Vücutta strese tepki olarak salgılanan kortizol hormonunu takip eden çip sayesinde kullanıcıların stres seviyeleri gün boyunca takip edilebilecek.

EPFL’nin Nanoelektronik Cihazlar Laboratuvarı (Nanolab) ve Xsensio tarafından geliştirilen çip, bir transistöre ve grafenden yapılmış bir elektrota sahip. Çip içinde bulunan teknoloji sayesinde kortizol metabolizmayı takip ediyor. Kan şekeri seviyesi ve kan basıncını düzenlemeye yarayan bu hormon aynı zamanda beynin stresli durumlara yanıt vermesine veya savaşmasına olanak tanıyor. Hormon sadece stresli durumlarda değil gün boyunca sürekli olarak salgılanıyor. Ancak stres tabanlı bazı hastalığı olan kişilerde bu hormon az veya daha fazla salgılanıyor. Bu hormonun düzensiz veya çok sık salgılanması da strese bağlı yeme, kardiyovasküler hastalıklar, depresyon ve tükenmişlik nedeniyle kilo alımına ve obeziteye yol açabilir. 

Çip, kortizol hormonu takibi ile strese bağlı hastalıkları daha kolay tespit edecek

Mühendislerin geliştirdiği bu çip ise stres hormonu olarak da anılan kortizol konsantrasyonunu insan terinden ölçebiliyor ve bu sayede de doktorların stresle alakalı olan pek çok hastalığı anlamasına ve daha kolay müdahale etmesine olanak tanıyor. 

EPFL Nanolab başkanı Adrian Ionescu geliştirilen çip için: “Cihazımızın en önemli avantajı ve yenilikçi özelliği bu. Takılabildiğinden, bilim adamları stresle ilgili belirli hastalıklar hakkında nicel, nesnel veriler toplayabilir.” ifadelerini kullandı.

Xsensio CEO’su Esmeralda Megally ise: “EPFL ve Xsensio’daki ortak Ar-Ge ekibi, kortizol hormonunun tespitinde önemli bir Ar-Ge kilometre taşına ulaştı. Bu yeni sensörü hastane ortamında test etmeyi ve vücudumuzun nasıl çalıştığına dair yeni içgörüler elde etmeyi dört gözle bekliyoruz. ” dedi. 

Araştırmacılar, insan terinden stres seviyesini ölçebilen bu çipin laboratuvarda test edildiğini ve bir sonraki adımın ise hastane ortamında test etmek olduğunu aktarıyor. Bu bağlamda çipi, Cushing sendromlu (vücudun çok fazla kortizol ürettiği), Addison hastalığı (vücudun yeterince üretmediği) ve stresle ilişkili olan insan hastalar üzerinde denemek için Lozan Üniversite Hastanesi ile çalışıyorlar. Psikolojik hastalığı bulunan kişilerin denemelere katılmadığı belirtiliyor.

İlginizi Çekebilir:

Bilim İnsanları, Gerçek Bir İnsan Gibi Satranç Oynayabilen Bir Yapay Zeka Geliştirdi 

Akıllı Telefonla Çalışan COVID-19 Test Kiti Geliştirildi

Clubhouse nedir, nasıl girilir? | İzinsiz Girilmeyen Uygulama:

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz