Coronavirüs ciddiyetini artırırken salgının, evcil hayvanlar aracılığıyla insanlara bulaşıp bulaşamayacağı da pek çok kişi için merak konusu olmuştu.Bunun üzerine Hong Kong’da bir köpeğin, COVID-19 testinin pozitif çıkması da bu yöndeki iddiaları destekler nitelikteydi. Konuyla ilgili çalışmalar yapan uzmanlar ise evcil hayvanların virüsü yaydığı konusunda elimizde hiçbir gösterge olmadığını söylüyor.
Bugüne kadar ciddi salgınlara sebep olan pek çok virüsün, yarasa kaynaklı olduğu ve hayvanlar aracılığıyla insanlara taşındığı biliniyordu. 2019’un Aralık ayının sonunda Çin’in Wuhan şehrinden tüm dünyaya hızla yayılmaya başlayan Coronavirüs de ciddiyetini artırınca, salgının evcil hayvanlar aracılığıyla insanlara bulaşıp bulaşamayacağı pek çok kişi için merak konusu oldu. Kısa bir süre içinde, Çinlilerin virüs taşıdığı gerekçesiyle evcil hayvanlarını camdan aşağı attığı haberleri de tüm dünyada hızla yayıldı ve tepki topladı.
Bunun üzerine Mart ayı başlarında, Hong Kong’daki bir köpek üzerinde yapılan COVID-19 testinin pozitif sonuç vermesi de evcil hayvanlar aracılığıyla Coronavirüs salgınının yayılabildiği yönündeki iddiaları destekler nitelikteydi. Uzmanlar; bu konuyla ilgili çalışmalarını sürdürmeye devam ederken Hong Kong’daki köpek, karantina altına alındı ve daha sonraki testte negatif sonuç vererek virüsü atlattı. Köpek bugüne kadar hiçbir hastalık semptomu göstermemiş olsa da önceki COVID-19 testinin pozitif sonuç vermesi, köpeğin düşük seviyede bir enfeksiyonu olduğunun göstergesiydi.
Bununla birlikte, zaten “köpek koronavirüsü” olarak da bilinen bir Coronavirüs tipi halihazırda mevcut. Fakat bu tip Coronavirüs, şu anda deneyimlediğimiz salgından farklı tipte bir virüs. Aktarılan bilgilere göre; Coronavirüs ailesinde hayvanlar ve insanları hasta edebilen pek çok farklı virüs tipi bulunuyor. Ancak bunların hiçbiri, bugün COVID-19‘a sebebiyet veren virüsün yakın akrabası değil.
Uzmanlar ne diyor?
Diğer yandan ABD’deki Illinois Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nin köpek sahipleri için yayınladığı bir makale; bu yeni veri göz önünde bulundurulduğunda bile, evcil hayvanların, virüsü yaydığı ya da virüsten etkilenerek hasta olabildiği konusunda elimizde hiçbir gösterge olmadığına işaret ediyor. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri de benzer şekilde; elimizde başka bir veri olmadığı sürece sağlıklı olduğumuzda evcil hayvanlarımızla olan etkileşimimizi değiştirmemize gerek olmadığını belirtiyor. Konuyla ilgili açıklama yapan kurum; evcil hayvanlar dahil, Amerika’daki hiçbir hayvanın yeni koronavirüs ile ilgili bir enfeksiyonun kaynağı olabileceğini düşünmek için bir sebep olmadığını ifade ediyor. Bununla birlikte açıklamada, Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’ne bugüne kadar COVID-19 ile hastalanan bir hayvana dair bir verinin ulaşmamış olduğu bilgisi de yer alıyor.
Aynı şekilde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de evcil hayvanların insanlar için veya insanların hayvanlar için bir tehdit oluşturduğuna dair hiçbir kanıt olmadığının altını çiziyor. Dünyaca ünlü sağlık otoritesi; Hong Kong’taki bir köpekte böyle bir vaka doğrulanmış olsa da Coronavirüs salgınının kedi, köpek veya diğer evcil hayvanlar aracılığıyla insanlara taşınabileceğine ilişkin hiçbir gösterge olmadığına işaret ediyor. Kurum tarafından yapılan açıklamada, COVID-19‘un sadece öksürük, hapşırık veya tükürük gibi vücut salgıları aracılığıyla yayılabileceği belirtiliyor.
Hangi hayvanların risk teşkil ettiğini biliyor muyuz?
Bununla birlikte, diğer pek çok ölümcül virüs gibi Coronavirüsün de yarasa kaynaklı olduğu biliniyor. Fakat uzmanlar hala, virüsün insanlara taşınırken başka hayvanları enfekte edip etmediği konusunda net bir bilgiye sahip değil. Virüsle ilgili ilk yapılan genetik yapı ve RNA analizleri, COVID-19′un yarasaları enfekte edebilen Coronavirüs türleriyle benzerlik taşıdığını gösteriyor. Ancak araştırmacılar tarafından aktarılan detaylara göre; yarasa Coronavirüsü, COVID-19’un sadece uzaktan akrabası da olabilir veya virüs insanlara taşınırken herhangi bir hayvan türünde durmuş olabilir. Sonuç olarak eğer COVID-19’un belli bir hayvan rezervuarı varsa da uzmanlar, henüz bunu tespit edebilmiş değil.
Teknoloji haber bülteni için tıklayınız.