Okuma Süresi
2 dakika

COVID-19 tüm dünyada etki alanını önemli oranda genişletirken Türkiye’deki ilk vakanın da açıklanmasının ardından Coronavirüs, hızla ülke gündemine oturdu. Salgın, gündemi meşgul ederken de bazı kişilerin bu popülariteden faydalanmak istediği ortaya çıktı. Aktarılan detaylara göre; Ocak ayından beri Türkiye’de, Coronavirüs isim hakkı için tam 19 adet patent başvurusu yapıldı.

Çin’in Wuhan şehrinden tüm dünyaya hızla yayılan ve son 10 yılın en ölümcül virüsü olduğu belirtilen COVID-19, dünya genelinde etki alanını önemli oranda genişletmeye devam ediyor. Küresel çapta ulaştığı ölüm rakamları sebebiyle uzun süredir ülke gündemini de oldukça fazla meşgul eden virüs, Türkiye’deki ilk vakanın da açıklanmasının ardından bir süre önce popülaritesini ciddi oranda artırdı. Bu sırada bazı kişilerin, yaşanan durum oldukça ciddi olsa da bu popülariteden faydalanmak istediği ortaya çıktı. Independent Türkçe” tarafından aktarılan detaylara göre; salgının Türkiye gündemine girmeye başladığı Ocak ayından beri Coronavirüs isim hakkı için Türk Patent ve Marka Kurumu’na tam 19 adet patent başvurusu yapıldı. 

coronavirus-patent-basvurusu

Yapılan başvurular; koronavirüs”, “Covid-19”, “korona” ve corona isimlerinin ve uzantılarının patentlerini alma talebiyle iletildi. İlk başvuru, 27 Ocak tarihinde yapıldı. Başvuruların çoğunluğunun ise Türkiye’deki ilk Coronavirüs vakasının da açıklandığı ay olan Mart ayında yapıldığı görüldü. Patentlerle ilgili sosyal medya hesabı üzerinden bir paylaşımda bulunan Avukat Rıdvan Yıldızkonuya ilişkin olarak “Independent Türkçe”ye konuştu. Olayın benzer bir örneğinin 15 Temmuz döneminde de yaşandığını hatırlatan Yıldız, o dönemlerde yapılan başvuruların Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından reddedildiğine işaret etti. Yıldız bununla birlikte; mal veya hizmetin niteliğinde yanıltıcı olabilecek, kamu düzenine ve ahlaka aykırı ve kötü niyetli patent başvurularının reddedileceğinin yasada da belirtilmiş olduğunun altını çizdi. 

Böylesi bir eylemin amacının popüler bir isimden faydalanmak olduğunu vurgulayan Yıldız, salgın bu derecede hayati bir önem arz ederken virüsün marka hakkını almayı düşünebilmenin oldukça enteresan olduğunu ifade etti. Avukat Yıldız, gündemden faydalanarak yapılan başvuruların marka olarak tescile uygun olmadığı için reddedildiğine dikkat çekti. Açıklamasında geçmiş uygulamaları da göz önünde bulunduran Yıldız, Coronavirüse ilişkin yapılan başvuruların reddedileceğini düşündüğünü de sözlerine ekledi. 

Teknoloji haber bülteni için tıklayınız.

Coronavirüs vaka sayıları canlı olarak nasıl takip edilir?

İçişleri Bakanlığı yeni ‘Coronavirüs Tedbirleri ‘ni açıkladı!

Diyanet İşleri’nden, Coronavirüs sonrası camilerde namaz ile ilgili ilk açıklama geldi!