Geçtiğimiz günlerde WhatsApp’ın gizlilik politikası haberleri teknoloji dünyasında gündeme oturmuş ve buna tepki olarak alternatif uygulama arayışları başlamıştı. Bu uygulamaların başını ise Telegram ve Signal çekti. WhatsApp’ın gizliliğe dair yarattığı endişe, akıllarda yer etmeye devam ederken siyasilerden vatandaşlara kadar pek çok kişinin Telegram, Signal gibi uygulamaları kullandığı haberleri gündemden düşmüyor. Bu nedenle, biz de Tekno Safari editörleri olarak WhatsApp uygulamasına alternatif olabilecek bir başka uygulamayla karşınızdayız. Sizler için Dedi uygulamasını inceledik ve adım adım anlattık. İşte; ‘Dedi uygulaması nedir’? ‘Dedi nasıl kullanılır’? ‘Dedi uygulaması ayarlar’. ‘Dedi uygulaması güvenli mi’? ‘Dedi uygulaması kimin’? ‘Dedi uygulaması ücretli mi’?
Yerli olmasıyla da tanınan Dedi uygulamasının tüm özelliklerine değindik. İşte; ‘Dedi uygulaması nedir’? ‘Dedi nasıl kullanılır’? ‘Dedi uygulaması ayarlar’. ‘Dedi uygulaması güvenli mi’? ‘Dedi uygulaması kimin’? ‘Dedi uygulaması ücretli mi’?
Dedi Uygulaması Nedir?
Dedi, bir mesajlaşma uygulamasıdır. WhatsApp’a alternatif olarak adından söz ettiren uygulamalar arasında yer alan Dedi ile görüntülü ve sesli konuşmalar yapabilir, grup sohbetleri oluşturabilirsiniz. Peki; ‘Dedi nasıl kullanılır’? ‘Dedi uygulaması ayarlar’. ‘Dedi uygulaması güvenli mi’? ‘Dedi uygulaması kimin’? ‘Dedi uygulaması ücretli mi’?
Dedi Nasıl Kullanılır?
İlk olarak uygulamanın kişilerinize, cihazınızdaki fotoğraf, medya ve dosyalara erişim iznini onaylıyorsunuz.
Daha sonra telefon numaranızı giriyorsunuz.
Ardından gelen doğrulama kodunu uygulamaya giriyorsunuz.
İsterseniz profilinizi şimdi ayarlayabilir veya ‘sonra ayarla’ yazan kutucuğa dokunarak atlayabilirsiniz. Böylece artık Dedi uygulamasını kullanmaya başlayabilirsiniz.
Dedi uygulamasında birine mesaj yazmak için sağda gördüğünüz ‘kalem’ ifadesine dokunmanız yeterli olacaktır.
Buradan üstte gördüğünüz alana mesaj yazacağınız kişinin ismini veya telefon numarasını giriyor ve iletinizi yazıyorsunuz. Ayrıca ‘üç nokta’ şeklinde gördüğünüz ifadeye dokunarak da grup oluşturabiliyorsunuz.
Sohbet alanına geldiğinizde sağ üstte gördüğünüz ‘kamera’ ifadesi aracılığıyla görüntülü arama, ‘telefon’ ifadesine dokunarak da sesli arama yapabilirsiniz. ‘Üç nokta’ şeklinde yer alan ifadeye geldiğinizde ise kaybolan iletiler, tüm içerik, sohbet ayarları, e-posta ile gönder, bul, ana ekrana ekle, güvenli oturumu sıfırla ve bildirimleri sessize al seçeneklerini göreceksiniz.
‘Kaybolan iletiler’ seçeneğine dokunduğunuzda iletilerinizin görüldükten ne kadar zaman sonra kaybolmasını istediğinizi ayarlıyorsunuz.
‘Sohbet ayarları’ aracılığıyla bu sohbeti sessize alabilir, sohbet rengini değiştirebilir, zil sesi, titreşim ayarlarını güncelleyebilir ve kişiyi engelleyebilirsiniz.
‘E-posta ile gönder’ seçeneğine dokunarak kişiyle olan tüm konuşmalarınızı e-posta atabilirsiniz.
Sağ altta gördüğünüz ‘+’ ifadesine geldiğinizde ise sohbetinizde dosya, kişi, ses, konum, fotoğraf paylaşabilirsiniz.
Gönderdiğiniz iletinizin üzerine dokunduğunuzda mesajınızı, herkesten veya yalnızca kendinizden silebilirsiniz.
Eğer sohbetinizi arşivlemek isterseniz mesajlar alanında sohbetinizin üzerine dokunuyor ve sağ üstte okla gösterdiğimiz ifadeye gelerek arşivliyorsunuz. ‘Çöp kutusu’ ifadesi aracılığıyla da tüm sohbeti siliyor, ‘üç nokta’ ifadesine dokunduğunuzda ise okunmadı olarak işaretleyebiliyorsunuz.
Dedi uygulamasında altta gördüğünüz ‘aramalar’ seçeneğine geldiğinizde kimlerle arama gerçekleştirdiğinizi göreceksiniz.
Dedi Uygulaması Ayarlar
‘Ayarlar’ seçeneğine dokunduğunuzda ise bildirimler, gizlilik, görünüm, sohbet ve içerik, bağlı cihazlar karşınıza çıkacak.
Bildirimler aracılığıyla zil sesi, titreşim, sohbet içi sesleri, isim ve iletinin gösterip gösterilmeyeceğinin ayarlarını güncelleyebiliyorsunuz.
‘Görünüm’ seçeneğine geldiğinizde dil, renk ve tema ayarlarını güncelleyebiliyorsunuz.
‘Sohbet ve içerik’ seçeneğinde ise ileti yazı tipi boyutunu, emoji kullanımını, enter tuşu ile ileti göndermeyi ayarlıyorsunuz. Ayrıca eski iletileri sil ifadesini aktif hale getirerek belli bir uzunluğu aşmış olan sohbette eski iletileri otomatik olarak silebiliyorsunuz. Bunu aktif hale getirdiğinizde de fotoğrafta gördüğünüz gibi sohbet uzunluk sınırının kaç iletiyle olması gerektiğinizi de siz belirliyorsunuz. Aynı zamanda sohbet yedeklemesini de buradan aktif yapabilirsiniz.
Dedi Uygulaması Güvenli mi?
Yine ayarlarda ‘Gizlilik’ seçeneğine geldiğinizde ekran görüntüsünün alınmasını engelleyebilirsiniz. Gizli klavyeyi aktif hale getirerek güvenliğiniz için klavyenizin kişiselleştirmeyi öğrenmesini kapatabilirsiniz. Mesajınızın okundu bilgisini, son görülmenizi, yazıyor göstergesini kapatabilir, engellediğiniz kişileri buradan görebilirsiniz. Yine gizlilik seçeneğinden kaydolma PIN’ini etkinleştirebilirsiniz. Böylece, numaranızla tekrar Dedi uygulamasına kaydolurken bu PIN gerekecektir. Bununla birlikte ‘gizli gönderen’ seçeneğini aktif hale getirerek kişileriniz arasında olmayanlardan da ileti alınmasını etkinleştirebilirsiniz. Dedi uygulamasının bu özellikleri bize Elon Musk’ın önerdiği Signal uygulamasını hatırlatıyor.
Dedi Uygulaması Kimin? Dedi Uygulaması Ücretli mi?
Dedi uygulaması, Türkiye merkezli olup Bilgi Teknolojileri ve İnternet Güvenliği Derneği (BTİDER) tarafından geliştirilen bir uygulamadır. Aynı zamanda tamamen ücretsizdir.
Dedi, gördüğünüz gibi WhatsApp gibi basit bir kullanım sunan uygulamadır. Güvenlik ayarlarıyla da Signal uygulamasına benzemektedir. Hala gündeminizde WhatsApp’ı kullanmamak varsa ve alternatif bir mesajlaşma uygulaması arıyorsanız tavsiye edilebilecek uygulamalar arasında yerini alır.
Dedi uygulamasını Play Store ve App Store‘dan indirebilirsiniz.
Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
PlayStation 5 Satışları, Xbox Series X’i İkiye Katladı
YouTube, PWA İle Uygulama Gibi Masaüstüne Eklenecek
Huawei, Kendi Bünyesindeki Uygulamaları ‘My Huawei Uygulaması Altında Toplayacak