Pandemiyle birlikte her alanda olduğu gibi iş dünyasında da köklü değişimler yaşandı. Bu dönüşümün mimarı elbette teknoloji şirketleri oldu. Bu dönüşüm sürecini ve iş dünyasının geleceğini değerlendiren Dell Technologies Türkiye’nin Satış Öncesi Kıdemli Yöneticisi Emin Çalıklı “Kuruluşların pandemi sonrası dünyaya uyum sağlamaları için iş modellerini yeniden tasarlamaları gerekiyor” dedi ve bu dönüşümle gelen yeni fırsatları değerlendirdi
Pandemi, profesyonel dünyayı ve dijital dönüşümü hızlandırırken küçükten büyüğe tüm işletmeler bu durumdan etkilendi. Pandemiyle birlikte hayatımıza giren ilk ve en kesin değişikliklerden biriyse işletmelerin uzaktan veya hibrit çalışma modellerine geçişleriyle çalışma şekillerinde yaşandı. Bu dönüşümü değerlendiren Dell Technologies Türkiye’nin Satış Öncesi Kıdemli Yöneticisi Emin Çalıklı, “Bu süreçte müşterilerine daha verimli hizmet vermek için en son teknolojilere sahip altyapıdan faydalanabilmelerini sağlayan yeni çalışma modelleri, işletmeler açısından en geçerli ve verimli çözüm olduğunu kanıtladı.” diyor.
Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de benzer gelişmeler yaşandığına değinen Emin Çalıklı yaşanan dönüşümün birçok yeni iş ve kariyer fırsatını da beraberinde getirdiğini söylüyor.
“KMPG’nin “Dijitalleşme Yolunda Türkiye 2021″ raporuna göre, dünya genelinde CEO’ların yüzde 73’ü uzaktan çalışmanın, mevcut yetenek havuzunu genişlettiği görüşünde. Türkiye’de ise bu oran yüzde 87 olarak görülüyor. Dünya genelinde CEO’ların yüzde 77’si, Türkiye’deki CEO’ların yüzde 67’si, kullanılan dijital iş birliği araçlarını kullanmaya ve daha da geliştirmeye devam edeceklerini belirtti.
Tüm bunların pratikte nasıl karşılık bulduğuna bakıldığında, işletmelerin hibrit bulut aracılığı ile çalışma ortamlarını birleştirdiği, çalışma modellerini iş gereksinimleri ile uyumlu bir şekilde ölçeklendirdiği görülüyor. Çalışanlar, yeni iş zorluklarının üstesinden gelerek kuruluşlarına bağlantı yolu ile katkıda bulunmaya devam ettiler. Bu durum da, dijital dönüşümün ‘yıkıcı bir teknoloji’ den daha fazlası olduğunu gösteriyor.”
Türkiye’deki işletmeler akıllı otomasyon kullanımından istenilen verimi alamıyor.
Bu süreçte müşteri deneyiminin giderek daha da önemli bir hal aldığına değinen Çalıklı, “Uçtan uca bir müşteri deneyimi sunmak, operasyonel esneklik, inovasyon ve rekabet gücünün anahtarı olarak görülüyor. Kullanılan eski sistemler, kuruluşların geri kalmasına sebep olabiliyor.” diyor.
Bu süreçte çevikliğin önemine değinen Çalıklı, BT ve kuruluş dahilindeki diğer süreçlerin entegre bir şekilde çalışabilmesi gerekliliğine vurgu yapıyor. “Bu değişikliklerin uyum sağlayabilmesi ve yeniden yapılanma yalnızca teknoloji özelinde değil, şirket kültürü ve çalışanlar dahil en yukarıdan en aşağıda doğru kritik bir önem taşıyor.” diye de ekliyor.
“Öte yandan, Türkiye’de dijital dönüşümün seyrine ve veriye dayalı içgörüleri kullanma becerisine baktığımızda henüz istenilen düzeyde olmadığını görüyoruz. Bunu somut bir çıktıyla açıklamak gerekirse, yine Dijitalleşme Yolunda Türkiye 2021 Raporuna göre, Türkiye’deki işletmeler iş verimliliğini ve hizmet kalitesini artıran Akıllı Otomasyon kullanımından istenilen verimi alamıyor.”
Rapor, şirketlerin yüzde 60’tan fazlasının birden fazla akıllı otomasyon teknolojisi kullandığını gösteriyor. Çok başarılı bir oran gibi gözükse de entegre akıllı otomasyon çözümlerini kullanan şirketlerin oranı yalnızca yüzde 11.
2025 yılında orta ve büyük ölçekli işletmeler için bulut bilişim kullanım oranlarının minimum yüzde 60’a çıkarılması hedefleniyor. Bu oran 250 ve daha fazla çalışanı olan işletmelerde yüzde 40,8, 50-249 çalışanı olan işletmelerde yüzde 22,2 ve 10-49 çalışanı olan işletmelerde yüzde 11,9 olarak belirlenmiş durumda.
Karar vericiler daha esnek olmalı
“Bu koşullar altında, bölgesel işletmelerde hangi dijital teknolojilere öncelik verileceğine karar vermek büyük önem taşıyor.” diyen Dell Technologies Türkiye’nin Satış Öncesi Kıdemli Yöneticisi Emin Çalıklı, “Mevcut ve gelecekteki değişimler, çoğu zaman aynı anda meydana gelen ve acil müdahale gerektiren çeşitli faktörlerin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Bununla birlikte, mevcut yapıyı gözden geçirmeden önce karar vericilerin esnek olmaları gerekiyor. Dijital gündemlerine yanıt verecek, günümüzün hızla gelişen ve değişen pazar dinamiklerine uygun bir değişim kültürünü benimsemeye açık olmaları içinse önceliklerini yeniden belirleyip yeni bir iş modeline uyum sağlamaları şart.” diye de ekliyor.
Pandemiyi takip eden ayları başarıyla atlatan üst düzey yöneticilerin bir sonraki adımları arasında da önceliklendirilmesi gerekenler bulunduğuna değinen Emin Çalıklı, ileride, kuruluşların pandemi sonrası dünyaya uyum sağlamaları için iş modellerini yeniden tasarlamalarının önemli olduğunu belirtiyor ve yöneticileri bir sonraki adımlarını planlarken şu hususlara dikkat etmeleri konusunda uyarıyor:
- İlerlemek, çeviklik ve esneklik elde etmek için eş zamanlı olarak müşteri odaklı bir şekilde dijital ve işgücü dönüşümüne yönelik yatırımlara devam etmek
- Güncellenmiş siber güvenlik ve bulut, XaaS (hizmet olarak servis) ve depolama gibi teknolojileri birleştirmeye öncelik vermek
- İşgücü dönüşümü için çevik çalışma modellerini, üretkenliğini ve iş performansını sürdürmek
İlginizi Çekebilir:
Muhteşem Cuma döneminde harcamalar 13 kat arttı
Apple, yıllık Apple Müzik Ödülleri kazananlarını açıkladı
Amazon Prime Video Aralık 2021 takvimi belli oldu
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın.