“Earth-Like” isimli yeni bir internet sitesi, ziyaretçilerinin Dünya’ya neredeyse birebir benzeyen bir Dünya 2.0 simülasyonu yaratabilmesini mümkün hale getiriyor. Dünya’yla ilgili tek bir özellikte yapılan minik bir değişikliğin bile gezegeni nasıl yaşanmaz hale getirdiğini görmek ise ziyaretçileri hayrete düşürüyor.
Uzay tutkunlarını heyecanlandıran “Earth-Like” isimli yeni bir internet sitesi, ziyaretçilerinin kendi ideal Dünya 2.0 simülasyonunu yaratabilmesini mümkün hale getiriyor. Kullanıcılar, internet sitesi aracılığıyla çeşitli seçenekler üzerinden Dünya’ya neredeyse birebir benzeyen bir gezegen yaratabiliyor. Fakat “Earth-Like” üzerinden yaratılan çoğu Dünya 2.0 simülasyonu, gökbilimciler tarafından keşfedilerek “Dünya benzeri” olarak anılan pek çok güneş sistemi dışındaki gezegenin aslında nasıl Dünya’yla alakasız olabileceğini gözler önüne seriyor. Arizona Üniversitesi’nde bir yüksek lisans öğrencisi olan ve sitenin geliştirilmesine katkı sağlayan Kana Ishimaru; Dünya büyüklüğündeki bir gezegenin içinde yaşadığımız gezegenle neredeyse aynı olması fikrinin oldukça cezbedici olduğunu belirtiyor. Ishimaru diğer yandan, yapılan minicik bir değişikliğin bile bütün ortamı nasıl etkilediği görmenin de oldukça ilginç bir deneyim olduğuna işaret ediyor.
Ishimaru’nun danışmanı olan Elizabeth Tasker ise bazen uzay teleskopları ve Dünya üzerindeki materyallerle keşfedilen güneş sistemi dışındaki uzak gezegenlerin, sıklıkla Dünya’nın ikizi olarak adlandırılabildiklerini söylüyor. Bu gezegenlerin yaşamı desteklemesi ve evrim koşulları açısından neredeyse gezegenimizle aynı görünebildiğini belirten Tasker, bu tip gezegenlerin aslında çoğunlukla insan yaşamına uygun olmadığının da altını çiziyor. İkili; bu fikirden yola çıkarak geliştirdikleri platformun, gezegende yapılan minicik bir değişikliğin bile yaşam koşullarını nasıl olumsuz etkilediğini herkesin görmesini sağlayacağına inanıyor.
Ziyaretçiler, “Earth-Like” üzerinden yaratacakları simülasyonda kara ve su oranı, yörünge konumu veya volkanizma gibi faktörleri düzenleyebiliyor. Fakat yörünge konumunda yapılan ufak bir değişiklik bile, Dünya 2.0 simülasyonu olabilecek bir gezegeni ayrı bir Mars’a veya Venüs’e dönüştürebiliyor. Bu durum, başka bir gezegende aranacak yeni bir Dünya ve yaşam ihtimalinin ne kadar zor ve mavi gezegenin kendi içerisinde ne kadar özgün bir yapıya sahip olduğunu da gözler önüne seriyor.
“Earth-Like” üzerinden kendi Dünya 2.0 simülasyonunuzu yaratmak için tıklayınız.