Okuma Süresi
2 dakika

Eski bir CIA görevlisi olan Yael Eisenstat, 2018 yılındaki 6 aylık Facebook kariyerinin ardından verdiği yeni bir röportajda teknoloji dünyasının gündemine oturacak açıklamalarda bulundu. Röportajında sosyal medya devi ve reklam politikalarıyla ilgili önemli eleştirilere yer veren Eisenstat, Facebook’un kullanıcıları hakkında CIA’den daha fazla detay bildiğini ifade etti. 

FacebookTwitter ve YouTube gibi sosyal medya devleri reklam politikaları gereği kullanıcıları üstünden gelir elde ederken sıklıkla eleştiri oklarının da hedefi haline geliyor. Veri gizliliğine ilişkin skandallarla gündeme oturan şirketler, uzun bir süredir yasal yaptırımlara da maruz kalıyor ve şirket yetkilileri mahkemelerde ter döküyor. Veri güvenliği uzmanlarının çoğu, bu durumun karşılıklı olarak fayda sağlamaktan çok uzak olduğuna ve sosyal medyanın kullanıcılarının tüm enerjisini ve en gizli verilerini çekerken karşılığında onlara sadece daha çok stres ve endişe verdiğine işaret ediyor. 

Facebook’a yönelik gündem yaratacak eleştirilerde bulunan Yael Eisenstat ise eski bir CIA görevlisi ve 2018 yılının Haziran ve Kasım ayları arasında Facebook’ta çalışmış bir yönetici. Eisenstat, “Wired” isimli haber sitesine konuyla ilgili verdiği yeni röportajında 6 aylık hızla biten Facebook kariyerini anlattı ve Facebook’un kullanıcıları hakkında CIA’den, hükumetlerden ve hatta kişilerin kendisinden daha fazla bilgiye sahip olduğunu ifade etti. Eisenstat, kariyerinde hızlıca kapanan bir sayfa olan Facebook dönemiyle ilgili sorulara aslında kağıt üzerindeki işinin Facebook bünyesinde insanların politik amaçlarla istismar edilmesini ve dünya genelindeki seçimlerin manipüle edilmesini önleyen bir takım oluşturmak olduğu yanıtını verdi. Başlangıçta bu işin kendisi için oldukça uygun olduğunu düşünen Eisenstat, işin kendisine teklif edilmesinin bir “PR (Halkla İlişkiler)” gösterisi olduğuna inanmadığını ifade etti.  

pquotI think the more human beings start to realize they're being manipulated the more this relationship with social...

Eski yönetici tarafından yapılan açıklamalara göre, işe girdikten bir süre sonra Eisenstat’ın iş tanımı değiştirildi ve hiçbir zaman işe alınma sebebiyle ilgili bir görev icra etmeye yönlendirilmedi. Hayatındaki en karmaşık iş tecrübesinin Facebook olduğunu belirten Eisenstat, röportajında işe başlamasının ardından kendi yöneticisinin hiçbir zaman onu işiyle ilgili toplantılara çağırmadığını ifade etti.  

“Sosyal medya devleri, neyle ilgilendiğimize bizim adımıza karar veriyor”

Sorulara verdiği yanıtlarda Facebook’a yönelik önemli eleştirilerde bulunan Eisenstat, şirketin tüm varlığının ve çalışma modelinin insanları kendisine bağlı tutmaya dayandığını vurgularken tüm suçun bu sosyal medya devlerinde olmadığını, fakat şirketlerin insanların bazı zaaflarını sömürüyor olduğunu da sözlerine ekledi. Eski Facebook yetkilisi ayrıca, sorulara verdiği yanıtlarda Facebook’un bir güç asimetrisi kurduğuna da işaret etti ve şirketin insanların davranışlarını önceden tahmin edebilecek kadar çok veriye sahip olduğunu, karşılığında ise bu veriler üzerinden yine gelir elde ediyor olduğunu ifade etti.  

Eisenstat, bununla birlikte Instagram’ınYouTube’un veya Twitter’ın kendisine bir kez bile gerçekten neyi önemsediğini sorduğunu hatırlamadığını ve sosyal medya devlerinin önem verilecek şeylere kullanıcılar adına karar verdiğini de sözlerine ekledi. Eski yönetici, röportajı bitirirken devlet denetlemelerinin yetersiz kalmasıyla ilgili sorulara ise devletlerin her şeye çözüm getirememesinin yetkililerin aptal olması sebebiyle değil, hepsinin mühendis ya da veri analisti olmaması sebebiyle gerçekleştiği yanıtını verdi.

Eisenstat ayrıca, insanların manipüle edildiklerini fark etmeye başladığına ve sosyal medya şirketlerinin de bu yüzden giderek daha fazla oranda baskı altında hissediyor olduğuna işaret etti. 

Facebook, veri gizliliğine ilişkin bir dava için 550 milyon dolar ödeyecek 

Facebook’un başı İtalya Rekabet Kurumu ile dertte

Stephen King, Facebook kullanmayı bıraktığını açıkladı