Bu yazımızda sizler için FAME uygulamasını inceledik.
Türk geliştiriciler tarafından yapılan Instagram benzeri Fame uygulamasının, Instagram’dan en büyük farkı uygulamanın para ödüllü bir yarışma olması. İnsanlar 3 kategoride paylaştıkları video ve fotoğraflar ile haftanın, ayın en popüler ismi seçilmeye çalışıyorlar. Ayın Fame’lerinden biri olursanız 600 Türk lirası ödül kazanabiliyorsunuz. Uygulama sadece içerik yükleyenleri ödüllendirmiyor, aynı zamanda uygulama içerisinde vakit geçirip insanların içeriklerine oy verilmesini istiyor yani ”Kaşif” olmamızı istiyor. Eğer oy verdiğimiz içerik haftanın popüler içeriği seçilirse, 50 Türk lirasına kadar ödül kazanabiliyoruz. Ödül noktasında son olarak sürpriz hediyelerinde olduğu söyleniyor.
Instagram’ın temel tasarımlarından esinlenilmiş bir ara yüze sahip olan Fame uygulamasının fotoğraf ve video yükleme ekranı Instagram’dan daha sade ve pratik. Video yükleme limiti de iki dakika ama Instagram gibi birden fazla video ya da fotoğrafı aynı post üzerinde paylaşamıyorsunuz. Fotoğraflara, videolara koyabildiğimiz Instagram efektlerine benzer efektler Fame’de bulunmuyor. Sadece koyduğumuz fotoğrafı kırpabiliyoruz. Fame içerisinde takipleşme ve mesajlaşma sistemi de bulunuyor. Yani sadece bir yarışma uygulaması değil aynı zamanda bir sosyal medya.
Uygulamanın hala çok yolunun olduğunu söyleyebiliriz, çünkü kullanıcı ve etkileşim sayıları fazlasıyla düşük. Google Play’de 1000+ indirme seviyesine anca ulaşmış. App Store ve Google Play’de yakın puanlar alan Fame 3,2 puanlık bir ortalamaya sahip. Kullanıcılar şu aşamada yaşadıkları bazı teknik sorunlardan şikayetçi olmuşlar ama biz kullanımımız süresince bir problem ile karşılaşmadık. Çıktığı zamandan bu yana birkaç güncelleme alan Fame’in, bu sorunları halletmeye çalıştığı kesin. Zaten yeni çıkan bir sosyal medya uygulamasının, tepe isimlerle yarışması son derece güç. Bu yüzden ”Kaşif ol’’ çağrısı ile insanların içeride vakit geçirmeleri amaçlandığı belli.
Uygulamada üç farklı kategoride fotoğraf ve video yüklemesi yapabiliyoruz. Fame bize kategorileri bu şekilde tanıtıyor.
- ESTETİK: En iyi görüntüleri paylaşarak insanları etkile.
- EĞLENCE: İnsanları video ve fotoğraflarla eğlendir.
- YETENEK: Yemek yap, şarkı söyle, futbol oyna yeteneğin neyse göster bize.
Video ya da fotoğrafı yüklüyor, kategorimizi seçiyor gerekli etiket ve açıklamaları yerleştirdikten sonra paylaşıyoruz. Kolay kullanılabilen bir ara yüzü var.
Müzisyenler şimdiden Fame uygulamasının ”Yetenek’’ kategorisi için videolar paylaşmaya başlamışlar. Ama ”Eğlence’’ kategorisinde TikTok üzerinden çekilen videolar ve Tweet görüntüleri paylaşılıyor. ”Estetik” kategorisinde de Instagram gibi bireysel fotoğraflar paylaşılıyor. Yani Fame daha kendi kitlesini oluşturabilmiş bir uygulama değil.
”Kaşif” nedir?
Kaşifler için iki değerlendirme seçeneği var. Birincisi beğeni diğeri ise oy verme. Her kategoriden aynı gün içerisinde bir içeriğe oy verebiliyoruz yani gün içerisinde üç oy verme hakkımız var. Kaşif olanlara para ödülü sistemi özünde biraz iddia oynamak gibi aslında. Oy verdiklerimiz belli bir popülerliğe kavuşurlarsa bize de para kazandırıyorlar.
Dijital bir Yetenek Sizsiniz mi?
Bu uygulamaya Yetenek Sizsiniz demek için daha çok erken. Kullanıcı profili genişledikçe belki ayın Fameleri para ödülü dışında diğer sosyal medyalarda da paylaşılmaya başlar ve markalar ile iş birliğine gidebilir ama bunu zaman gösterecektir. Şu aşamada beğeni sayıları yirmi beşi, otuzu geçmiyor.
Bir Vine, TikTok, Instagram, YouTube gibi ünlü isimler çıkartabilir mi?
İsmini geçirdiğimiz dört uygulama da sistemsel ve teknoloji olarak yenilikler getiren uygulamalardı. Bu onların en büyük avantajları oldu ve sınırları olmayan uygulamalar olarak adlandırılmaya başlandılar. Ancak Fame temel yapı taşlarını şu an Instagram uygulamasından fazlaca esinlenerek dizmiş gibi görünüyor yani yeni bir sistem, yeni bir teknoloji yok. Aynı zamanda insanları geleneksel bir şekilde genişte olsa üç kategoriye sokmaya çalışıyor.
Berkcan Güven Vine’da 6 saniyelik videolar çekerken ne kendisini bir kategoriye soktu ne de Vine onu bir kategoriye dahil etti. TikTok son dönemde çok eleştirilen bir uygulama ama en başında herkesin tek yaptığı müzik ile uyumlu dans etmekken; sınırsızlığı, yenilikleri, efektleri ile müzik temalı, senaryolu içerikler üretilmeye başlandı. YouTube zaten başka bir evren haline geldi günümüzde. YouTube Türkiye bile yokken BatesMotelPro’nun yaptığı videolar, ekibin Beyaz Show’a bile konuk olmalarını sağladı. Instagram ise her türden fotoğrafımızı özgürce paylaşma imkânı verdi bize. Fame uygulamasının çok geniş olsa bile sonuçta belli bir kategoriye video, fotoğraf yüklememize imkan sunuyor, bu bir sınırlamadır.
Fame uygulamasının en büyük eksikliği bize para vadetmesi dışında yeni bir sistemi ya da teknolojik anlamda gelişmişliğinin bulunmaması. Bu da insanların aslında başka bir uygulama ile yaptıkları içeriği, Fame uygulamasında paylaşması ve para ödülünü beklemesi ile sonuçlanıyor. İnsanlara para ödülü dışında indirmeleri için bir sebep sunmuyor.
Kendisine insanların merak edeceği özellikler, yenilikler getirir ve bu özellikler için uygulamayı insanlara indirtebilirse, bu özellikleri ile birlikte hala para ödülü verecek olurlarsa da Fame, son zamanların en çok kullanılan sosyal medya uygulaması bile olabilir. Ama şu an bir yenilik sunmuyor.
CamScanner uygulama incelemesi
Likee uygulama incelemesi