Özellikle eğitim hayatında ve iş ortamında ihtiyaç duyabileceğiniz pratik bir uygulamayla karşınızdayız. Hareket halinde, hatta çevrimdışı kullanabileceğiniz Google Dokümanlar uygulamasıyla neler yapabileceğinizi anlattık. İşte; ‘Google Dokümanlar nedir’? ‘Google Dokümanlar nasıl kullanılır’? ‘Google Dokümanlar doküman oluşturma’. ‘Google Dokümanlar avantajları’ ve ‘Google Dokümanlar çevrimdışı kullanma’ gibi uygulamaya dair pek çok özellikler haberimizin devamında.
Tekno Safari editörleri olarak bu kez teknoloji devi Google’ın geliştirdiği bir başka uygulamayla karşınızdayız. Bu haberimizde, cihazımıza Google Dokümanlar uygulamasını indirdik ve sizler için neler yapılabileceğini adım adım anlattık. Avantajları ve eksiklikleriyle birlikte değerlendirdiğimiz Google Dokümanlar’ın tüm özelliklerine bu haberimizde ulaşacaksınız. İşte; ‘Google Dokümanlar nedir’? ‘Google Dokümanlar nasıl kullanılır’? ‘Google Dokümanlar doküman oluşturma’. ‘Google Dokümanlar ortak çalışma başlatma’. ‘Google Dokümanlar avantajları’.
Google Dokümanlar Nedir?
Google Dokümanlar, telefonunuzdan doküman oluşturmanıza imkan tanıyan bir uygulamadır. Dilerseniz sıfırdan veya burada yer alan şablonlar aracılığıyla doküman oluşturabilirsiniz. Bu belgelerinizi arkadaşlarınızla paylaşarak ortak çalışma alanı da yaratabileceğiniz uygulamada, mevcut dosyalar üzerinde düzenleme de yapabilirsiniz. Bir başkasıyla paylaştığınız dokümanınızın üzerinde aynı anda çalışma yürütebilirsiniz. Yorum ekleyebilir veya yorumlara yanıt verebilirsiniz. Word dokümanlarınızı da buradan açarak yeniden düzenlemesini gerçekleştirebilirsiniz. Peki; ‘Google Dokümanlar nasıl kullanılır’? ‘Google Dokümanlar doküman oluşturma’. Google Dokümanlar çevrimdışı kullanma’. ‘Google Dokümanlar ortak çalışma başlatma’. ‘Google Dokümanlar avantajları’.
Google Dokümanlar Nasıl Kullanılır?
Öncelikle karşınıza çıkan ipucu notlarını ‘atla’ yazısına dokunarak ilerleyebilirsiniz.
Ardından uygulamaya otomatik olarak Google hesabınızla giriş yapmış olacaksınız. Google Dokümanlar uygulamasını açtığınızda ekranınıza örnek dokümanlar gelecektir. Bu dokümanları okla gösterdiğimiz simgeye dokunarak listenizden kaldırabilir, örnek şablon olması nedeniyle cihazınıza indirebilir, paylaşabilir, kaydedebilir, yazdırabilir, kopyasını oluşturabilirsiniz. Dokümanlar arasında basın bülteni, inceleme raporu, kılavuz gibi kategorilerde örnek şablonlar göreceksiniz.
Örnek dokümanlar üzerinde düzenleme yapmak isterseniz açtığınız dokümanda sağ altta bulunan ‘kalem’ simgesine dokunarak düzenleme yapabilirsiniz.
Kendi dokümanınızı oluşturmak için uygulamada sağ altta göreceğiniz ‘+’ simgesine dokunuyorsunuz.
Buradan şablon seç veya yeni doküman seçeneklerinden birini tercih ediyorsunuz.
‘Şablon seç’ yazısına dokunduğunuzda özgeçmiş, mektup, ödev, rapor, ders notları, ders planı, iş, not, broşür, bülten kategorilerinde örnek şablonlar karşınıza çıkacaktır. Bu şablonları kullanarak dokümanınızı oluşturabilirsiniz.
Google Dokümanlar Doküman Oluşturma
‘Yeni doküman’ yazısına geldiğinizde ise karşınızda bir sayfa açılacak ve buradan sıfırdan bir doküman oluşturabileceksiniz.
Bu dokümanda da yazı rengini, paragrafların duruşu gibi ayarları aşağıda gördüğünüz simgeler aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz. Sağ üstte bulunan üç nokta halindeki simgeye dokunduğunuzda dokümanınızın ana hatlarını, sayfa düzenini, kelime sayısını görebilir. Arkadaşlarınızla paylaşabilir, kopyasını oluşturabilirsiniz.
Yine okla gösterdiğimiz üstte bulunan ‘+’ simgesine dokunduğunuzda yeni oluşturduğunuz dokümanınıza resim, tablo, bağlantı, yorum ekleyebileceğiniz gibi dipnot, sayfa numarası da koyabilirsiniz.
Üstte okla gösterdiğimiz simgeye geldiğinizde yazı stilini, tipini, boyutunu düzenleyebilir, metin ve vurgu rengini ihtiyacınıza göre ayarlayabilirsiniz.
Yine paragraf görünümünü de buradaki seçenekler arasından da ayarlayabilirsiniz. Bütün bu işlemleri şablon seçerek oluşturduğunuz dokümanlar üzerinde de yapabilirsiniz.
Ana sayfada sağda gösterdiğimiz simgeye dokunduğunuzda dokümanlarınızın ekranınıza yazı veya şablon olarak görünümünü düzenleyebilirsiniz.
Arama alanına dokümanınızın ismini yazarak dokümanlar arasında arama yapabilirsiniz. Dokümanlarda ara seçeneğinin yanında göreceğiniz simgeye dokunduğunuzda ise dokümanınızı Google Drive’da açabilirsiniz.
Google Dokümanlar, örnek şablon seçeneklerinin olması nedeniyle beğendiğim bir uygulama oldu. İş hayatınızda herhangi bir nedenle belge veya davet oluşturmanız gereken durumlarda kullanabileceğiniz pratik bir uygulama. Aynı zamanda internete bağlı olmadığınızda da kullanılabilmesi nedeniyle önerilen uygulamalar arasında yerini alır. Dokümanlarınızı paylaştığınız kişilerle aynı anda, aynı dokümanda ortak çalışma yürütme özelliği de ‘Google Dokümanlar avantajları’ arasında yer alıyor. Google Dokümanlar uygulamasının dezavantajları arasında sesli yazma özelliğinin bulunmaması diyebiliriz. İşini pratik yoldan halletmek isteyenler için sesli yazmanın aranan bir özellik olduğunu göz önünde bulundurursak, uygulamanın eksiklikleri arasında bu özelliği söyleyebiliriz. Özellikle üniversite öğrencilerinin işine yarayacağını düşündüğümüz Google Dokümanlar’da dosyalarınızın güvenliği için şifre oluşturma özelliğinin bulunmamasını da eksiklikleri arasında olduğunu eklemek gerekiyor. Bunun dışında oluşturduğunuz dokümanları otomatik olarak kaydetmesi belgelerinizin silinme kaygısını ortadan kaldırıyor. Google Dokümanlar kullanıcı yorumlarına baktığımızda ise genellikle, sevilen ve beğenilen bir uygulama olduğunu görüyoruz.
Google Dokümanlar uygulamasını Play Store ve App Store’dan indirebilirsiniz.
Teknoloji haber bülteni DigiToll’ü izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
Milli Eğitim Bakanı: “Öğrenciler Bu Dönem Dijital Karne Alacak”
2020’de Instagram’da En Çok Beğeni Alan 10 Gönderi
Samsung Galaxy S21 Canlı Görüntülendi