Google, koronavirüs sürecinde yetkililerin salgının yayılmasını önleyebilmesine yardımcı olmak adına anonimleştirilmiş konum verilerini kullanarak “COVID-19 Topluluk Hareketliliği Raporu” yayınladı. Teknoloji devi, söz konusu raporu dünya genelindeki 131 ülke için ülkeler özelinde hazırladı. Türkiye için hazırlanan rapora göre Türkiye’de, toplu alanlara yönelik hareketlilik oranları normale göre ciddi bir düşüş gösterirken insanların evde kalma oranı ise yüzde 17’lik bir yükseliş yaşadı.
Google, koronavirüs sürecinde yetkililerin salgınının yayılmasını önleyebilmesine yönelik hamleler yapmasına yardımcı olmak adına kullanıcılarının anonimleştirilmiş konum verilerini kullanarak ülkelere göre hareketlilik oranlarını açıkladı. “COVID-19 Topluluk Hareketliliği Raporu” adıyla yayınlanan raporda, 131 ülkenin konum verilerine yer verildi. Teknoloji devinin raporu, Türkiye’de evde kalma oranı ve hareketlilik oranlarıyla ilgili de somut veriler ortaya koymuş oldu. Şirket; konuyla ilgili yaptığı açıklamada raporların, karantina çalışmalarının artış gösterdiği salgın döneminde kişilerin evden çalışma ve sosyal izolasyon çağrılarına ne kadar yanıt verdiğinin görülebilmesi için yayınlandığına dikkat çekti. Teknoloji devi, raporun tıbbi teşhis, tedavi veya kişisel seyahat planlarına rehberlik etmesi amacıyla kullanılmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Google’ın “COVID-19 Topluluk Hareketliliği Raporu”, konum geçmişi açık olan kullanıcılardan toplanan anonimleştirilmiş konum verilerini kullandı. Söz konusu hamle, belli bölgelerdeki insanların hareket eğilimlerinin öngörülebilmesini ve buna göre çeşitli adımlar atılabilmesini sağlamak amacıyla yapıldı. Konumlar; perakende satış ve eğlenme mekanları, market ve eczaneler, parklar, toplu taşıma ve ulaşım istasyonları, iş yerleri ve konutlar olmak üzere 6 farklı kategoriye ayrıldı. Raporun, trafik yoğunluğu verilerini paylaşan Google Maps’in çalışma mantığına benzer bir şekilde verileri işleyerek hazırladığı belirtildi.
Türkiye’de iş yerlerine gidiş oranı yüzde 45 düştü
Ülke özelinde hazırlanan raporlara göre; Türkiye’de evde kalma oranı ortalama rakamlara göre yüzde 17 artış gösterdi. Diğer yandan perakende satış ve eğlence mekanlarına yönelik hareketlilik yüzde 75, market ve eczanelere yönelik hareketlilik ise yüzde 39’luk bir düşüş gördü. Bununla birlikte koronavirüs sonrası Türkiye’de insanlar; parkları yüzde 58, toplu taşıma ve ulaşım istasyonlarını ise yüzde 71 oranında daha az ziyaret etmeye başladı. İş yerlerine yönelik hareketlilik de yine yüzde 45 oranında bir düşüş gördü.
Google tarafından hazırlanan rapor, bazı ülkelerde veri gizliliği konusunda eleştirilerin hedefi haline gelirken bazı ülkelerde ise salgının yayılmasını önlemeye yönelik adımların atılmasını kolaylaştırabileceği için geniş çapta beğeni topladı. Yapılan çalışmanın, hükumetlerin kriz yönetimi açısında stratejik hamleler planlamasını resmi olarak kolaylaştırıp kolaylaştırmayacağı ise henüz net olarak bilinmiyor.
Google’ın “COVID-19 Topluluk Hareketliliği Raporları”na erişmek için tıklayınız.
Türkiye’ye ilişkin “COVID-19 Topluluk Hareketliliği Raporu”na erişmek için tıklayınız.