Okuma Süresi
2 dakika

Kuantum bilgisayarlar sektöründe yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren şirket IBM, duyurduğu yeni bir açıklama ile kuantum bilgisayarların yeni yazılım temelleriyle 100 kat daha hızlı olacağını açıkladı. Kuantum bilgisayar, günümüz süper hızlı bilgisayarların çözmesinin yıllar alacağı işlemleri saniyeler içinde çözmesiyle bilindiği için IBM ’in bu yeni açıklaması heyecan yarattı. 

IBM yaptığı bir açıklamada, kuantum bilgisayarlarının hesaplama gücünü 100 kat artırmayı başaran yeni bir kuantum bilgi işlem yazılımı geliştirdiklerini belirtti. Kuantum üstünlüğü alanlarında çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdüren bu alanda oldukça başarılı anılan IBM’in belirttiği iyileşme yaşanırsa, günümüz süper bilgisayarların çözmek için yıllarca uğraşacağı hesaplamaları saniyeler içinde çözen kuantum bilgisayar 100 kat daha hızlı olacak. 

IBM ‘in kuantum bilgi işlem yazılımı açık kaynaklı olacak

Şirketin gösterdiği yol haritasında IBM, önümüzdeki iki sene içinde yapay zeka ve karmaşık finans hesaplamalar gibi zorlu işlemleri çok kısa sürede çözebilen yeni uygulamaların piyasaya sürüleceğini de açıkladı. Bu yazılımların çoğunun üçüncü parti geliştiricilerden gelebileceğini belirten IBM, söz konusu yazılımların açık kaynaklı olacağını da belirtti. 

Kuantum bilgisayarlar günümüz bilgisayarlarından çok daha farklı bir şekilde çalışıyor. Bu bağlamda normal bilgisayarlardan daha farklı olan kuantum bilgisayarlar şu an için sıradan kişiler tarafından da kullanılamıyor. Bu sebepten ötürü kuantum karmaşıklığını normal insanlardan gizleme çabası içinde olduğu düşünülen IBM, her ne kadar destek verse de bugün faydalı işler yapacak bir kuantum bilgisayar elde etmek oldukça zor.

Kuantum bilgisayar nedir?

Günümüz bilgisayarları, verileri “0” ve “1” üzerinden yani “bit” olarak işliyor. Kuantum bilgisayarlarsa tanım gereği kuantum fiziği temellerine dayanarak çalışıyor. Bu bilgisayarlar veriyi tek bir atomun karşılık geldiği “kübit” (kuantum bit) üzerinden işliyor. Bunu da “Süperpozisyon” ilkesini kullanarak yapıyor; normal bitler 0 ya da 1 değerini kullanırken süperpozisyon ise kübitleri aynı anda hem 0, hem 1, hem de bu ikisi arasındaki değerleri alarak işliyor. Ve önümüze ise en hızlı süper bilgisayarlardan 100 trilyon daha hızlı veri işleyebilen kuantum bilgisayarlar çıkıyor. Bu bilgisayarları üretmek ve geliştirmek için Google, IBM gibi dünya devleri çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Çünkü biliyorlar ki kuantum üstünlüğü, kısa sürede dünyaya hâkim olmak anlamına gelebilir.

İlginizi Çekebilir:

IBM, ‘IBM POWER10’ İsimli Yeni Nesil İşlemci Modelini Tanıttı! 

Kara deliklerle ilgili yapılan bir çalışma, Hawking’in haklı olabileceğini gösterdi 

iPhone 12 Detaylı İnceleme | Kamera ve Oyun Performansı Nasıl?:

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz