Okuma Süresi
3 dakika

Hindistan’da iktidar partisinin, yeni çıkardığı “Vatandaşlık Değişikliği Yasası”na destek toplamak için Twitter üzerinden yanıltıcı bir siyasi kampanya yürüttüğü iddia edildi. İçişleri Bakanı’nın attığı bir ‘tweet’ sonrası başlayan kampanyanın, ilk devlet destekli sosyal medya kampanyası olmadığına dair kanıtlar da ortaya çıktı. 

Yeni çıkardığı “Vatandaşlık Değişikliği Yasası”na gelen tepkiler ve yasaya ilişkin yapılan protestolar ardından kendi tarafına destek toplayabilmek için Hindistan’da “Bharatiya Janata” isimli iktidar partisinin, Twitter üzerinden yanıltıcı bir siyasi kampanya yürütüyor olduğu iddia edildi. Devlet, geçen ay Müslüman nüfusunun yoğunlukta olduğu komşu ülkeler olan Afganistan, Bangladeş ve Pakistan’daki Müslüman olmayan azınlıkların Hint vatandaşlığı alabilmelerini kolaylaştıracak bir yasayı onaylamıştı. Fakat iktidar partisi, vatandaşlığı dini kriterlere dayandıran bir yasa çıkarmasının Hindistan’daki azınlık Müslümanlara karşı ayrımcılık teşkil etmesi ve ülkenin laik geleneklerine aykırı olması gerekçesiyle eleştiri oklarının hedefi haline gelmişti. 

Son birkaç hafta içerisinde, Hindistan’da on binlerce kişi yasaya karşı yapılan ülke genelindeki protestolara katılım sağladı. Protestoları kontrol altına almak için Hindistan’ın birçok bölgesinde geçici olarak internet erişimini ve mobil iletişimi kesen hükümet, şu ana kadar yasayla ilgili hiçbir geri adım atmadı.  

Perşembe günü ise Hindistan İçişleri Bakanı Amit Shah, attığı tweet’te bir telefon numarasına yer verdi ve vatandaşları yasayı destekleme konusunda bu numarayı aramaya davet etti. Hindistan’da iktidar partisiyle ilişkisi olan binlerce insan, şu anda Twitter üzerinden çeşitli vaatlerle bu telefon numarasını yaymaya devam ediyor. Arama yapan kişilere verilen sözler arasında iş fırsatları, ücretsiz mobil veri, Netflix’e bedava giriş bilgileri ve hatta “yalnız kadınlarla” flört etme gibi pek çok asılsız vaat bulunuyor.  

Durum bir noktadan sonra o kadar kontrol edilemez bir hâl aldı ki Netflix, Hindistan’daki resmi Twitter hesabından açıklama yapmak zorunda kaldı ve ücretsiz Netflix üyeliğiyle ilgili verilen vaatlerin tamamen asılsız olduğunu belirterek esprili bir dille kullanıcıları eğer ücretsiz biçimde platforma giriş yapmak istiyorlarsa diğer herkes gibi bir başkasının hesabını kullanmaya davet etti. 

 

Huffington Post Hindistan, bu hamleyi devletin tartışmalı yasaya destek kazanmak için yaptığı son “hile” olarak nitelendirdi. Hindistan merkezli bir veri doğrulama kurumu olan “BoomLive” ise bu kampanya içerisinde yer alan kişilerin iktidar partisiyle olan bağlarını ortaya koydu.  

Destek toplamak için yapılan kampanya, iktidar partisinin ilk sosyal medya girişimi değil

İddiaların doğru olup olmadığı kesin olarak bilinmemekle birlikte, iktidar partisinin geçmişte de birkaç kez görüşlerini agresif bir biçimde tanıtmak amacıyla Twitter’ı kullandığı ortaya çıktı. 2017 yılında “BuzzFeed News” isimli bir internet sitesi, Twitter’ın Hindistan’daki “trend topics” sütununda yer alan bir dizi siyasi ‘hashtag’in organize bir kampanyanın sonucu olarak ilk 10’a girdiğini bildirmişti.  

Yine “Alt News” isimli bir veri doğrulama sitesinin kurucu ortağı olan Pratik Sinha da geçen sene ülkedeki pek çok politikacı için önceden hazırlanmış ifadelerle ilgili bir Google dökümanına erişip üzerinde birkaç değişiklik yaptıktan sonra belli tweet’ler atarak insanları manipüle etmenin ne kadar kolay olduğunu ortaya koymuştu.

Bununla birlikte, dört aydan fazla bir süre boyunca internet bağlantısı olmayacak kadar hassas bir bölge olan Keşmir’deki kar yağışı, bölgedeki tüm iletişim kesintilerine rağmen geçen ay Amerika’daki Twitter ağında ‘trend’ listesine girmişti. Birçok gazeteci nasıl girdiğini sorguladıktan sonra, yağışa ilişkin ifade listeden gizemli bir şekilde kaybolmuştu.