Okuma Süresi
8 dakika

Honor’un pop up yani açılıp kapanabilen ön kameraya sahip, kısmen bütçe dostu akıllı telefonu Honor 9X’i sizler için detaylı bir şekilde inceledik.

İlk başta biraz geri gidelim, 2019’un ortasında ABD hükümeti tarafından uygulanan Huawei yasağı, Huawei’nin geleceğini sorgulattı. Karar Google’ın uygulamalarını kullanan ana şirketi ve Huawei’nin alt markası olan Honor’u da etkiledi. Ancak Honor Türkiye’den aldığım bilgilere göre satışlar bundan çok etkilenmemiş cihazlara hala talep var.

Karar sonrasında Honor V ve Honor X serileri de dahil olmak üzere markanın gelecekteki telefonları artık Google uygulamalarına sahip olmayacak. Google Mobile Services’e (GMS) sahip olduğu doğrulanan son Honor telefonu, uygun fiyatlı Honor 9X.

O halde Honor’un tasarımından incelemeye başlayalım

Uygun fiyatlı bir akıllı telefona göre Honor 9X’in büyük bir ekranı var. Biraz büyük olan 6.6 inçlik ekran, büyük elleriniz yoksa verimli şekilde kullanmanız açısından olabilir. Tek elle kullanmanız zaten zor.

Ekran çözünürlüğü 1080 x 2340 ile oldukça keskin. Ancak LCD’nin ekran bazı insanları rahatsız edebilir. LCD ekranlar, göreceli olarak zayıf siyah üretme ve daha düz görünümlü renklere sahip olduklarından, genellikle popüler OLED tabanlı ekranlardan daha düşük kalite olarak kabul ediliyor. Yine de Honor 9X, gördüğüm en iyi LCD ekranlardan birine sahip. Renkler yeterince doygun ama maksimum parlaklık çok yüksek değil.

Honor 9X’in öne bakan açılır kamerası sayesinde, ekranda çentik veya ‘delik’ yok. Tabii, ekranın altında oldukça belirgin bir çerçeve var. Yine de ekran kasa oranı yaklaşık % 91 ile övgüye değer.

Telefon oldukça geleneksel bir tasarıma sahip. Daha önce de belirttiğim gibi oldukça büyük ve 197g ile ağırlığında. Evet elde veya cepte biraz ağır hissettirebilir

Kasanın ön ve arkasının Gorilla Glass olduğu söyleniyor. Ancak Honor kasa malzemelerini kesin olarak onaylamadı.

Telefonun arka tarafında, ulaşılmasını oldukça uygun bulduğum parmak izi sensörü var. Bunun konumu daha bi el ölçülerinde, tek elle yetişebiliyorsunuz. Ancak cidden küçük bir eliniz varsa, ulaşılamayacak kadar büyük olabilir. bizdeki avrupa cihazı ama parmak izi sensörü Çin için üretilen modelde yana monte edilmiş. Bu yüzden cihazı Asya’dan alırsanız buna dikkat edin.

Parmak izi sensörünün hemen yanında üç mercekli kamera dizisi var. Bu lensler kasadan hafif yükseltilmiş bir kalıp için yerleştirilmiş. Ancak diğer telefonlardakilerle karşılaştırıldığında burada küçük bir çıkıntı var.
Ön kameraya gelirsek. pop-up’lar oldukça geleneksel olan kare bir tasarıma sahip, buradaki de öyle. Gerçi Oppo da havuç dilimi şeklinde ama olsun. Dahili düşme algılama sistemi, telefon düştüğünde açılır kamerayı otomatik olarak kapatıyor. bu nedenle zarar görme riski en aza indirgeniyor. Ancak açılır pencerenin tamamen açılması uzaması rakiplerine göre biraz daha uzun sürüyor. bu yüzden yüksek bir yerden düşürürseniz kameraya zarar verebilirsiniz. Aynı zamanda hızlıca bi fotoğraf çekmek istediğinizde de yavaş kalabiliyor.

Ses seviyesi ve güç düğmeleri Honor 9X’in sağ kenarında yer alıyor. Alt kenarda ise USB-C bağlantı noktası var.

Usb-C bağlantı noktası nerdeyse standart haline gelide. ancak bazı ekonomik telefonlar hala mikro USB bağlantı noktası kullanıyor. Usb-c olması daha mantıklı çünkü telefonu hızlı şarj edebilirsiniz.
Telefonda bir de 3.5mm kulaklık girişi var. Bunu artık daha az telefonda görür hale geldik. Amiral gemilerinin çoğunda zaten yok. bu yüzden hala kablolu kulaklık kullanmaktan hoşlanıyorsanız, Honor 9X değerlendirebileceğiniz sayılı telefonlardan. Kısıtlı bir bütçeye sahipseniz ve kablosuz kulaklıklara henüz yatırım yapma şansınız yoksa 3.5mm yine imdadınıza yetişebilir.

Tasarımda dikkat çeken diğer detay, cihazın arkasında. Arkada 3D gradyan ‘X’ düzeni var. Hoş bir dokunuş ve Honor 9X’in çok daha farklı görünmesini sağlıyor. Işığa göre bu gradyanları görebilirsiniz. ancak tasarım parmak izlerinden gelen lekelerle kolayca gizlenebilir. Epey parmak izi topluyor.

Pil ömrü

Honor 9X, 4.000mAh bir bataryaya sahip. Bu da bir gün boyunca yarı yolda kalma konusunda endişelenmenize gerek kalmayacak demek.

Telefonu Instagram’ı kontrol etmek, müzik dinlemek ya da oyun oynamak için, tam bir gün her şeyiyle kullandığımda bile geçen bir günü rahatlıkla çıkartabildim olabilirdi. hafif kullanımda, iki günü bile görebilirsiniz.

Honor 9X’te Wi-Fi açıkken 90 dakikalık bir videoyu tam parlaklıkta oynattığımda yaklaşık yüzde 20 şarjım gitti. Bu bir akıllı telefonda gördüğüm en büyük pil düşüşü değil, fakat ortalamanın ötesinde bir şey.

Yüksek pil kapasitesinin bir dezavantajı varsa, o da şarj hızı. Burada bazı Honor telefonlarında olduğu gibi hızlı şarj teknolojisi yok ve cihazla birlikte gelen şarj cihazı telefonu doldurmak için pek acele etmiyor.
Telefonu yüzden 0’dan yüzde 100 şarj etmek iki saatten fazla sürdü. Bu korkunç bir zamanlama değil. microUSB veya lightning bağlantı noktalarına sahip telefonları olan insanlar bu hıza alışkın.

Kamera

Honor, Huawei’nin alt markası olduğundan, genellikle şirketten çıkan cihazlar oldukça iyi kameralara sahip. Onur 9X için ise onunla çektiğim fotoğraflar şirketten bekleyeceğim ‘harika’ yerine kesinlikle ‘iyi’ hissettirdi. Tabii, kamera Honor 8X’in çözünürlüğüne göre önemli bir adım, ancak çok büyük yeni özellikler yok.

Ardadaki 48 MP ana kamera, ultra geniş açılı lensi olan 8MP sensörle birleştirilmiş, daha iyi portre çekimleri için de 2MP derinlik yardımcı lensiniz var.

Şimdi ana kamera ile başlayalım. Bununla çekilen fotoğraflar genellikle iyi görünüyordu, kareler parlak ve detaylar oldukça iyiydi. Otomatik netleme, yakın çekimler için oldukça hızlı ancak ana fotoğraf makinesiyle çektiğimde bazı çekimlerin oldukça net olduğunu gördüm.

Sırada, birkaç sorun yaşadığım ultra geniş açı var. İlk olarak, ultra geniş resimlerin kenarlarında kayda değer bir çarpıklaşma meydana geldi. bu da bazılarının biraz tuhaf görünmesine neden oldu. Ayrıca, çektiğim ultra geniş kareler, aynı sahnede olsa bile, standart geniş açılı resimlerden belirgin şekilde daha koyu görünüyordu. Ultra geniş resimler aslında daha zengin renklere sahip olduğundan, bu tamamen kötü bir şey değil, ancak lensler arasında değişiklik yaparken tutarsız sonuçlar görülebiliyor. Her ikisini de kullanan bir video çekerseniz, renkleri daha iyi anlayacaksınız çünkü sürekli değişiyorlar.

Doğru arka plan bulanıklığı oluşturmak için portre çekimlerine yardımcı olan 2MP derinlik kamerasına gelelim şimdi de. akıllı telefon kameralarında biraz daha yaygın olan telefoto lens yerine burada portre merkezli bir sensöre yer verilmiş.

Yakınlaştırılmış resimler için bir telefoto veya periskop objektif olmadan, optik zoom da oldukça sınırlı. Yakınlaştırmada çekilen fotoğraflar pek iç açıcı görünmüyor. Standart fotoğraflar çekip, kareyi kendiniz kırpsanız bazen daha iyi sonuçlar çıkabiliyor.

Çektiğiniz resimleri geliştirmek için Honor 9X size bazı ekstra kamera özellikleri ve modlar da sunuyor. Huawei’nin ki kadar geniş bir özellik yelpazesi yok ama kullanışlılar.

Birincisi, daha ayrıntılı ve renkli düşük ışıklı fotoğraflar çeken bir ‘gelişmiş’ gece modu. İyi çalışıyor, ancak bu modda çekilen kareler, AI sahne optimizasyonu açıkken ana kamerayla çekilen resimlerle neredeyse aynı görünüyor. çünkü telefonunuzu uzun süre sabit tutmak zorunda kalmadan benzer bir efekt uyguluyor. Kısacası, yazılımdaki gelişmeler sayesinde gece modu büyük bir fark yaratmıyor.

AI yani yapay zeka fotoğrafçılık modu, içeriğe bağlı olarak çekilenleri en iyi duruma getiriyor. bu nedenle yakın veya uzun menzilli bir kare çekiyorsanız, yeşillik, yiyecek veya evcil hayvanınızın bir portresini çekiyorsanız, en iyi resim çekmek için çeşitli ayarları ayarlayabiliyor..

Honor 9X’te video kayıt seçenekleri sınırlı. 16: 9 en boy oranında video kaydetmek istiyorsanız HD / 30fps, FHD / 30 ve 60fps’ var, ancak 19.5: 9 video kaydetmek isterseniz FHD / 30fps ile sınırlısınız. 4K’da geniş açılı lensi ne yazık ki kullanamıyorsunuz.

Geniş açılı lensi, herhangi bir video kaydı için kullanmak biraz farklı görünebilir neden derseniz az önce de belirttiği gibi renk farklılığından dolayı, lensler arasında geçiş yaptığınızda video şaşırtıcı derecede farklı görünebilir.

16MP ön kamerayla çekilen kareler biraz solgun görünebilir. Bazı karelerde solgun renkler ve biraz yüksek parlaklıkla karşılaştım. Yüzümü doğal haliyle gösterirken, sağlıklı görünen bir ten rengi veriyor. Ancak arkadaki sahne pek iç açıcı değil. Ön kamerayla portrede ise kesmeler kafanıza çok yakın gerçekleşiyor. Bazı karelerde kafamın yanlarını ve kulaklarımın bir kısmını kesmiş mesela.

Ön kamerada daha önce gördüğümüz çeşitli efektler de var. sanatsal görünüm koyu siyah arka plan veya arka plandaki ışıkları düzenleyerek desenler oluşturan modlar var.

Performansa gelcek olursak

Akıllı telefondaki görüntüleme deneyimi her zaman ekran kalitesine bağlı. Honor 9X’in LCD ekranında filmler ve diziler gayet iyi görünüyor. Görüntü kalitesi iyi olsa da renkler benim istediğimden biraz daha düzdü. Bu fiyattaki tüm akıllı telefonların 9X kadar büyük bir ekranı olmasa da, hareket halindeyken içerik izlemeyi seviyorsanız kesinlikle ideal bir telefon. Gerçi büyük ekran yüzünden bu sefer de metro ve metrobüse yabancı gözlerin tacizine denk gelebilirsiniz.

Telefonda oyun oynuyorsanız veya dizi film izliyorsanız hoparlörü elinizle veya parmağınızla kapatmanız olası. Çünkü cihazda mono hoparlör var. ses kalitesi mükemmel değil ve yüksek ses seviyelerinde kayda değer bozulmalar var. Çok fazla bas da yok, bu yüzden kulaklıklarla takılmak isteyebilirsiniz.

Oyun demişken cihaz, Call of Duty Mobile veya PUBG gibi test üst düzey oyunları sorunsuz çalıştırabildi. Ancak her zaman diğer cihazlar kadar iyi bir deneyim sağlamadı. Örneğin, PUBG’de grafikleri orta ayara çekmem gereken anlar oldu. Call of Duty Mobile’ın çevrimiçi maçlarında ise sık sık kare hızı sorunları yaşadım.

Asphalt 9 da bu telefonda düzgün çalıştı ve dokunmatik kontrollere gecikmeden yanıt verebildi. devam eden yoğun işleme rağmen oyun seansı sırasında da oldukça serin kalmayı başardı.

Bu noktada cihazın işlemcisini de sorabilirsiniz. Honor 9X, bir Kirin 710F yonga setine sahip. bu, son dönemde Honor 8X , Honor 20 Lite ve Huawei P30 Lite gibi birkaç telefonda gördüğümüz, Kirin 710’un geliştirilmiş sürümü . Performans anlamında daha önceki cihazlardan çok farklı değil.

Bu işlemciye 6 GB RAM ve 128 GB depolama alanı eşlik ediyor. 9X amiral gemisi bir telefon değil ama günlük kullanım ve sonrasındaki bazı işler için hala yeterli. Bununla birlikte, Geekbench 4 skoru 2019’da gördüğüm en düşük puanlardan çok uzak.

Honor 9X, Google işletim sisteminin en son sürümü olmayan Android 9’u kullanıyor. Ancak çoğu akıllı telefon zaten henüz yükseltme yapamıyor. Huawei’nin kendi kullanıcı arayüzü olan EMUI, burada da var. Bu arada Honor hala telefonları için Android güvenlik güncellemeleri sunsa da bunun ne kadar süre devam edeceği belli değil.

Pek çok Çinli akıllı telefon üreticisi kullanıcı arayüzlerini bloatware ile dolduruyor. Oppo gibi bazıları bu durumun Batılı telefon kullanıcıları karşısında iyi sonuçlar almadığı çabucak öğrenmiş olsa da, Huawei bu markalardan biri değil. bazı yararsız hissettiren önceden yüklenmiş uygulamalar burada mevcut. Giyilebilir bir Huawei veya Honor cihazına sahipseni gerçekten yararlı olan Huawei Health adlı uygulama telefonda mevcut.

Telefon için destek uygulaması HiCare ve Honor ürünlerini satın almanızı sağlayan Honor Mağazası da size sunulanlar arasında yer alıyor.

Bunlardan bazıları, bazı insanlar için faydalı uygulamalar. Ancak telefona önceden yüklenmiş olarak gelebilecek kadar hayati değer taşımıyorlar.

Kullanıcı arayüzü açısında Honor 9X’in kullanımı gayet iyi. arama yapma, İnternet’e bağlanma veya mobil verilerime erişme konusunda da herhangi bir sorun yaşamadım. GPS biraz sıkıntılı olabiliyor ki bunda androidin suçu da var. Bluetooth bağlantısı da ara sıra koptu ama bu sorunlardan hiçbiri cihazla ilgili önemli bir değil ve yeterince sık yaşanmadı.

Genel olarak telefonu performans anlamında değerlendirecek olursam oldukça hızlı. Gündeliğin ötesinde pek çok işlemi rahatlıkla yerine getirebilir.

Sonuca bağlıyorum

Honor 9X, fiyatına göre iyi bir telefon. Hem kenara para atayım hem de akıllı telefon sahibi olayım derseniz mantıklı bir seçim olabilir.

Ancak Honor 9X’in fiyat bandında pek çok telefon da var. Biraz daha fazla para verirseniz 9X’ten daha iyi ekran, kamera veya işlemciye sahip olabilirsiniz.

Çok fazla para ödemeden çok yönlü sağlam bir cihaz arayanlar Honor 9X’e göz atabilir. Güvenilir tasarımı ve sağlam formu ile size uzun yıllar boyunca hizmet edebilir. Tabi düşürmediğiniz takdirde.

Gelelim fiyatına cihaza piyasada 2699 TL’ye sahip olabilirsiniz.