Okuma Süresi
5 dakika

BlackBerry ve Alcatel’in akıllı telefonlarının üretimini gerçekleştiren TCL, kendi markasını taşıyan ilk akıllı telefonu Plex’i eylül ayında gözler önüne sermişti. Biz de bu telefonun ön incelemesini sizlere aktarmıştık. Şimdiyse Plex’in detaylı incelemesiyle karşınızdayız.

TCL, dünyada TV’leriyle tanınıyor, ancak şimdi yeni bir alana geçiyor. Bu ise akıllı telefon. TCL Plex ise şirketin kendi adını taşıyan bir akıllı telefonu.

Şirket aslında telefon işine yabancı değil, çünkü yıllardır Alcatel cep telefonlarını piyasaya sürüyor ve son yıllarda BlackBerry cihazlarını yapmaya başladı. Hatta ufak boyutlardaki Palm da yine aynı şirketten çıkıyor.

TCL, plex ile uygun fiyatlı orta sınıf akıllı telefon pazarını hedef alıyor.

TCL Plex kalabalık pazarda iyi bir rakip olsa da, kamera da dahil kendisini ayırt etmek için bazı özelliklere sahip. 2019 yılı arkada üç mercekli (ana, ultra geniş, telefoto) kamera kurulumunun yılı oldu.

Plexin arkasında ise zoom yerine, TCL’nin yavaş çekim için lensi var. Bu ilginç bir seçim. Çünkü tüketiciler bu tarz bir telefonu keşfetmek yerine, denenmiş ve bilindik orta segment telefonları takip edebilir.

Aslında Samsung da bunu biraz yapıyor. geçen yıl Galaxy A80 ile öz çekimler için öne ilginç bir arka kamera panelini tanıtmıştı. Fakat Samsung, A serisini, ana seriye yani S ve Note’a getirmeden önce yeni konseptleri test etmek kullanıyor. TCL’nin yeni telefonu ise şirketin amiral gemisine en yakın modeli.

Tasarım

Plex tasarımsal anlamda Alcatel telefonlarından daha fazlasını sunuyor. Metal ve camı birleştiren tasarımı oldukça klasik olsa da günümüzde trend bu.

Şirketin TV pazarındaki güçlü tutumu göz önüne alındığında, Plex’in ekranı öne çıkan özelliği. Ancak tasarımın geri kalanı, telefonu rekabette farklılaştırmak için şık detaylarla dolu.

Boyutundan dolayı kullanmak için genellikle iki elinizi de kullanmanız gerekiyor. 192 gramda ağırlığında bu da aslında elde güven vericiliğin bir resmi.

Arkada, üçlü lens kurulumu ve onun altında parmak izi sensörü yer alıyor. Üst kenarında ise 3.5 mm jak var.

Cihazın sol tarafında özel ibr düğme var. Samsung ve Nokia markalı akıllı telefonlarda gördüğümüz Bixby veya Google Asistanı gibi. Ancak, bu düğmeyi bir uygulamayı başlatmak veya istediğiniz bir akıllı telefon özelliğini etkinleştirmek için de yapılandırabilirsiniz. TCL bunu Akıllı Anahtar olarak adlandırıyor. bunu tek basış, çift basış ve uzun basış şeklnde üç farklı eylemi tetikleyecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Atanabilir eylemler arasında kamerayı başlatmak, selfie çekmek, QR kodunu taramak, Google Assistant’ı başlatmak , ekran görüntüsü almak yer alıyor.

TCL aslında parmak izi okuyucuyu ekrana yerleştirmeyi deneyebilirmiş. bu orta segment telefonlar için önemli bir özellik değil ama olsa güzel otumuş. Sensör hızlı çalışıyor mu derseniz sıkıntı yaşamadım.

Telefonun arkası camdan yapılmış. Bu da bütçe dostu rakiplerinden aytılmasını sağlıyor ve ona göre daha iyi bir kalite hissi veriyor. Arka kaplamalar parlak ve en azından Opal White’da güzel görünen ışıltılı bir renk gradyanı var. Bu Obsidian Black’de de mevcut. Şarj etmek için alt kısımda USB-C bağlantı noktası ve ses çkışı hoparlör var.

Ekrana gelirsek, TCL Plex’in 6.53 inç LCD ekranı rakiplerinin bazılarından daha yüksek kalitede. Ekran gerçekten iyi, ancak FHD + çözünürlükte olması büyük bir detay değil.

Şirket, bir TVde göreceğiniz bol miktarda teknoloji bu panele sığdırmış. 6 eksenli renk geliştirme için NXTVision, “HDR benzeri” görseller için SDR’den HDR’ye gerçek zamanlı dönüşüm, Gelişmiş kontrast, renkler ve gölgeler vs şirketin iddiasına göre de özel 2D kenar iyileştirmesi ekranın netliğinin artırıyor. Bu gözle görmek pek mümkün değil ama şirketin iddiası bu yönde. Telefon, ortamdaki ışığa göre renk sıcaklığını otomatik olarak ayarlayabilen “adaptif tonlama” özelliğine de sahip.

TCL, sol üst köşede bir küçük delik açmayı seçmiş. Bu da ekran-kasa oranını% 90’a çıkarıyor. Bu oran, çoğu orta sınıf telefondan daha iyi. Plex’in görünüşü için de fiyat aralığının üstünde diyebiliriz.

Gelelim kameralarına

Orta menzilli telefonlar yavaş yavaş arkalarında üç objektifli kurulumlara doğru gitmeye başlado. TCL Pleksi’nin parladığı yer de burası. Cihazınn arkasında 48MP f / 1.8 değerinde ana lens, 123 derecelik görüş alanına sahip 16MP f / 2.4 ultra geniş lens ve HD kalitesinde 960 fps kayıt yapabilen f / 1.8 değerinde 2MP ağır çekim lens yer alıyor. Üçüncü lens aynı zamanda düşük ışıkta yapılan çekimlerde de işe yarıyor.
aslında bu üç lens dizisinde telefoto lensi kaçırmayacaksınız. Bu yılki amiral gemilerinde iPhone 11 ve Samsung Galaxy S10e gibi , ultra geniş lensler özellikle iç mekanda veya diğer sıkışık alanlarda çok daha fazla kullanım alanı sunuyor.

Üçlü kamera kurulumu, TCL Plex’in en benzersiz özelliklerinden birini kullandığı yerdir. kamera uygulamasında, sağdaki bir düğme, ekranı farklı bir mercekten besleyen üç parçaya bölüyor.

Buradan hangi lensi kullanacağınızı kolayca seçebilir veya karşılaştırabilirsiniz. gerçi video lensi statik fotoğraf lenslerine eklemek biraz saçma olsa da yine de kullanışlı.

TCL Plex’in kamerası ideal ışık koşullarında pek çok kullanıcının beklentisini karşılayacak performans sergiliyor. oldukça net kareler yakalayabilirsiniz. Renklerde ise bazen sıkıntı yaşanabiliyor. çünkü yapay zekânın devreye girmesiyle renkler normalden daha canlı görünüyor. Ancak Yapay zekânın sahne tanıma konusunda başarılı olduğunu belirtelim.

Peki gece performansı nasıl? Telefonda Süper Gece Modu adlı bir özellik mevcut. Aslında bu modla gece değil de alacakaranlık daha iyi kareler yakalayabilirsiniz. Hava tamamen karanlıkken Süper Gece Modu’yla yapılan çekimlerde ise gürültü epey hissediliyor. Bu modla ilgili şunu söyleyebilirim Gece yapılan çekimlerde P30 pro kadar detay burada yok ancak anı yine de kurtarabilirsiniz.

İç mekan veya düşük ışıktaki çekimlerden çok etkilendiğimi söyleyemem. Ancak günışığı ve portre fotoğrafları gayet başarılı.

Son olarak, Plex’in öne bakan f / 2.8 değerineki 24MP ön kamerası, ucuz bir telefon için beklenenden daha yüksek bir megapikselde ve gerçekten iyi kareler yakalayabiliyor.

Performans ve pil

TCL Plex, Google Pixel 3a ve Moto Z4’e güç veren aynı işlemci yani Snapdragon 675 ile geliyor. Sosyal medya da gezinme, YouTub’eta video izleme, e-postaları cevaplama vs derken herhangi bir yavaşlama fark etmedim. Tüm gündelik işler için gayet uygun.

Plex tek modelde geliyor. Telefonda 6GB RAM ve bir microSD kart ile 256GB’a kadar genişletilebilen 128GB depolama alanı var.

Kullanıcı arabirimi, tarafında Android 9 Pie üzerine kurulu  TCL UI var. TCL UI, saf Android deneyimiyle benzer noktalara taşısa da, bazı alanlarda farklı yorumlamalar tabi ki de var. Gmail, Google Haritalar, YouTube, YouTube Music telefonda yüklü olarak geliyor.

Plex için diğer büyük yazılım esnekliği, önceden yüklenmiş bir uygulamayla belirli TCL akıllı TV’leri kontrol etme yeteneği. Bu, telefonun uzaktan kumanda olarak kullanılmasını ve standart medya (videolar, fotoğraflar ve müzik dahil) içerik yayınlamayı içeriyor.

TCL Plex’in sunduğu -diğer bir çarpıcı özellik de Süper Bluetooth. Bu özellik sayesinde akıllı telefonu aynı anda dört farklı ses cihazına bağlamak mümkün oluyor. Bunun özellikle partilerde çok işe yarayacak bir işlev olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Plex büyük bir pille geliyor. Bu pilin değeri 3.820mAh. Tam bir günlük kullanım değeri ve sonrası için yeterli. Kullanım sıklığınıza, yoğunluğunuza bağlı olarak 1.5 günü görebilirsiniz.

Quick Charge 3.0 destekli telefonda 18W hızlı şarj desteği de bulunuyor. Bu sayede yüzde 0’dan yüzde 50 doluluk oranına yaklaşık 30 dakikada çıkabiliyorsunuz. Pilin sıfırken tamamen dolması ise yaklaşık 1,5 saat sürüyor.

Sonuca bağlıyorum

Plex, yetenekli ve göze çarpan özelliklerle dolu bir telefon. Adı ne yazık ki eksi yönü olabilir. İnsanları TCL adına çekmeye yetmeyebilir. Kalitesi zamanla anlaşılaca diyebilirim. Hatta TCL’nin önümüzdeki yıllarda Motorola, Vivo, Xiaomi, Honor ve diğer orta sınıf markalara ciddi rakipler çıkaracağı öngörebilirim.

Kısaca TCL, TV’leri ile tanınan bir şirket PLeX ise kendi adıyla çıkan ilk akıllı telefonu. Aynı zamandan da ilk bütçe dostu telefonu. Plex iyi özelliklere, etkileyici pil kapasitesine ve orta seviyenin üzeri kameralara sahip bir rakip. Piyasadaki en heyecan verici akıllı telefon değil, ancak yine de değerlendirmeye değer bir telefon.

Fiyatına gelirsek 3500 TL.