Huawei’nin bir ekosistem oluşturmak adına ürün gamını çeşitlendirdiğinden daha önceki incelemelerimizde de bahsetmiştik. İşte şimdi de yeni bir dünyaya adım atıyorlar. Huawei MateView ve MateView GT ile monitör piyasasına da giriş yapıyor. Biz de bu ikiliden grafik-tasarım odaklı olan MateView modelini deneyimleme şansı yakaladık. Tüm deneyimlerimizi Huawei MateView inceleme yazımızla sizlerle paylaşacağız. Aynı zamanda Huawei MateView İnceleme videomuzu da Tekno Safari YouTube kanalımızdan izleyebilir, aklınıza takılan soruları videonun yorum kısmında sorabilirsiniz.
Huawei ilk defa monitör üretiyor olmasına rağmen, yıllardır pek çok farklı model üretmiş, pek çok şeyi test etme imkanı bulmuş markalarla kıyaslanacak. Peki Huawei MateView nasıl bir performans veriyor? Kendini diğerlerinden öne çıkartmak için ne gibi ekstra özellikler sunuyor? Huawei böyle monitör yapmayı nereden öğrendi? İşte tüm bu soruların cevaplarını Huawei MateView İnceleme yazımızda ve YouTube kanalımızdaki Huawei MateView İnceleme videomuzda bulacaksınız.
Huawei MateView’e Genel Bir Bakış
MateView, Huawei’nin MateBook serisi gibi endüstriyel, minimal ve premium bir tasarım anlayışına sahip. Gerçekten, sektöre yeni giriş yapan bir marka için çok güzel bir ilk intiba bırakıyor. Çerçeveleri ince yapıda, önde herhangi bir markalama yer almıyor. Ekran en-boy oranı ise MateBook serilerinden alıştığımız gibi 3:2 olarak tercih edilmiş. 4K+ çözünürlükte ve IPS tabanlı bir ekrana sahip. sRGB ve DCI-P3 renk gamutlarını %98-99 oranlarında karşılıyor. Bolca kablolu bağlantı seçeneğinin yanısıra, kablosuz görüntü aktarımını da destekliyor. Ayrıca Huawei markalı cihazlarınızı bilgisayar olarak kullanmak isterseniz, bu monitör ile kabloya ihtiyaç duymadan da yapabiliyorsunuz. Yeterli kalitede hoparlörleri var ve alışılagelmişin dışında bir kontrol sistemi mevcut. Huawei MateView’e genel bir bakış attığınızda ilk göze çarpanlar bunlar ancak geliştirilmeye açık yerler de var. Hepsine detaylıca değineceğiz.
Huawei MateView Tasarım
Huawei’nin iyi bir monitör yapabilmesi sürpriz olmamalı aslında, zira MateBook incelemesinde de bahsetmiştik, MateBook serisinde yıllardır gayet iyi ekranlar kullanıyorlar. Tasarımın da MateBook’ların tercih edilmesinde bir unsur olduğunu biliyoruz. Huawei gayet iyi yaptığı iki şeyi, yine iyi yapması gereken bir ürün çıkartmaya karar vermiş ve sonuçta da Huawei MateView tasarım açısından gayet başarılı bir ürün olarak ortaya çıkmış. Yine bu monitörde de alüminyumdan yapılmış, çok güzel köşeli hatları olan bir kasa var. Çerçevelerinin ekranın dört tarafında da ince olması görünümün modern kalmasına yardımcı olan bir etken.
Sağlam ve şık gözüken bir alüminyum ayak da monitörü havada tutuyor. Bu ayak pivot ayak gibi ancak sağa sola dönmüyor ya da monitörü yatay-dikey çeviremiyorsunuz. Yine de sınırsız denebilecek kadar yükseklik ayarı mevcut ve aşağı doğru 5 yukarı doğru 25 derece gibi açılarla eğebiliyorsunuz. Ürün hafif olduğu için sağa sola tek elle bile çevirmek kolay,
Huawei Smart Bar
Monitörü ilk açtığınızda Smart Bar’ı yani Huawei’nin dokunmatik butonunu nasıl kullanacağınıza dair bir kılavuz geliyor ekrana. Bu noktada, geçmişte butonun yerine getirilen dokunmatik çözümleri kullanmaktan hiç keyif almamıştım. Mate 30 Pro’daki ses kısıp açma yöntemi alışması ve her zaman isabetlilikle kullanması zor bir sistemdi. Hatta şimdi arabalarda her şeyin dokunmatik ekranlara entegre edilmesi, ses kısıp açmayı bile zor hale getiriyor. Ancak Huawei Smart Bar, gayet iyi çalışıyor. Sağa sola kaydırarak sesi kısıp açabiliyorsunuz. Tek dokunma OSD ekranını ya da seçili olan menüyü açıyor, çift dokunma ise menüden çıkmaya ya da OSD ekranını kapatmaya yarıyor. Oldukça sezgisel bir sistem olduğu için kullanmak gayet kolay hatta keyifli olmuş. Üstelik çoğu monitördeki eski BIOS’lardan bozma OSD ekranından daha güzel gözüken bir OSD ekranı var.
Bağlantı Arayüzleri
Huawei MateView’in girişleri ayağında konumlandırılmış. Bu sayede kablo karmaşası yukarı taşınmıyor. Ayağın arka yüzünde bir adet HDMI 2.0, bir adet Mini Display Port ve bir de monitörün güç bağlantısı için kullanılan USB tip C girişi var. Yan tarafında ise 2 adet USB tip A, bir adet USB tip C, bir adet de kulaklık girişi mevcut. Ayrıca monitörü açma kapatma görevini üstlenen tuş da burada. Ayağın yan yüzündeki USB-C girişinin ThunderBolt desteği yok. Olması güzel olurdu. Ancak ThunderBotl desteği olmamasına rağmen yine de ThunderBolt gibi davranarak, güç ya da görüntü aktarımına izin veriyor. Biz video çekimi esnasında MateBook 14 2021 modelini bağladık, görüntü aktarımı yaparken, MateBook’umuzu da şarj etmeyi başardık. Huawei MateView, kullanıcıya kablolu bağlantı arayüzleri anlamında oldukça geniş bir seçenek yelpazesi sunuyor.
MateView’in Ekranı
Elbette bir monitör ne kadar çok bağlantı arayüzü sunarsa sunsun, ne kadar şık olursa olsun yine de onun kalitesini belirleyen en önemli unsuru ekranıdır. MateView’in ekranı 28.2 inç diyagonal boyutunda 4K+ çözünürlüğünde. Çözünürlüğün 4K+ olarak adlandırılması sebebi ise, MateBook serilerinde de gördüğümüz dikey olarak daha uzun olan 3:2 ekran oranının bu monitörde de tercih edilmesi. Uzayan ekranı tamamlamak için eklenen piksellerden dolayı 3840×2560 çözünürlüğünde olan ekranın çözünürlüğü 4K+ olarak adlandırılmış. Piksel yoğunluğunun ise 164 ppi olduğunu ekleyelim.
Bu 28.2 inçlik büyüklükle yaygın olan 27 ve 32 inç arasında kalıyor. Bu da aslında bir tercih sebebi olabilir. Çünkü 32 inç ve 4K olan monitörler hala çok pahalı. Ekran en-boy oranının 3:2 olduğunu belirtmiştik, bu oran özellikle Twitter, Facebook, Instagram ya da YouTube gibi dikey yapıda besleme sayfası olan siteler için ya da evraklar için çok iyi tabi. Tabi bu dikine uzun ekran, 2 uygulamayı yan yana açarsanız biraz klostrofobik hissettirebiliyor. Ayrıca film izlemek ya da oyun oynamak için de ideal bir oran değil, ki ekran kaliteli olduğu için bunlar yapmak isteyeceğiniz etkinlikler. Dikey uzun yapısı ya altta üstte kalın siyah alanlar bırakıyor ya da oyundaki görüş açınızı daraltıyor. Tabi ki MateView’in asıl amacı oyun oynatmak değil, o amaca özgülenmiş olan kardeşi MateView GT modeli, bu model de ultra-geniş yapıda zaten. MateView Huawei tarafından HDR400 olarak sertifikalandırılmış ki bu 400 nit parlaklığa ulaşabildiği anlamına geliyor. Yapılan testlerde ise ekranın 500 nit ve üzeri parlaklıklara çıkabildiği gözlemleniyor ki bu da gayet güzel.
Panelin IPS tabanlı olduğunu belirtmiştik. Ekranın üzerindeki cam da mat olduğu için görüntüleme açıları oldukça geniş. Panelin renk doğruluğu ise çok iyi seviyelerde, sRGB ve DCI-P3 gamutlarını %98-99 oranlarında gösterebiliyor ki bu da aslında hedef kitlesi olan içerik düzenleyenler için önemli bir özellik. sRGB ve DCI-P3 dışında bir de Huawei’nin Native seçeneği var. Bu seçenek de renk açısından göze hitap ediyor. Panelin renk derinliği ise 10 bit. Bu sayede MateView’in ekranı klasik 16.7 milyon renk gösterebilen 8 bit panellere göre daha fazla renk, yani 1 milyar renk gösterebiliyor. Ayrıca tazeleme hızının 60 hz olduğunu belirtelim.
Ekstra Özellikler
Her şeyden önce bu akıllı bir monitör, hatta Huawei’nin söylemiyle “standalone” (tek başına) bir monitör. Aslında bunu monitörün herhangi bir fiziksel bağlantıya ihtiyaç duymadan kullanılabilmesine atıf olarak söylüyorlar tabi ki. Çünkü yukarıda saydığımız arayüzler haricinde, Ekran yansıtma ya da kablosuz ekran paylaşımı ile de kullanabiliyorsunuz. Ayrıca Huawei cihazlar için, monitörün ayağındaki NFC noktasına dokundurarak doğrudan bağlantı sağlayabiliyorsunuz. Ayrıca yine Huawei cihazlar için, herhangi bir kablo kullanmaksızın masaüstü modunu aktif ederek, telefonunuzu bilgisayar olarak kullanmak mümkün, üstelik USB girişleri üzerinden klavye mouse da bağlayabilirsiniz.Kablosuz ekran aktarmanın en yüksek olarak 2K çözünürlüğü ve 60 Hz tazeleme hızını desteklediğini de bu noktada belirtelim.
Kimse monitörleri hoparlörleri için almasa da ses kalitesinden de bahsedelim.Hoparlörleri ayakta ve kullanıcıya dönük. Tizleri ve insan seslerini yeterli netlikte ve ses seviyesinde verebiliyor. Ufak bas esintileri de var. Monitörün üzerinde AI ile desteklenmiş 2 adet monitör mevcut.
Huawei MateView Alınır mı?
Gelelim ürünün fiyatına ve Huawei MateView Alınır mı sorusunu cevaplamaya. Öncelikle Huawei Türkiye’yi tebrik etmek istiyorum. Avrupa’da 600 Euro satış fiyatı olan bir ürünü tam karşılığı 5999 TL’den satışa çıkartmayı başardılar. Teknolojik ürünlerde genelde daha yüksek fiyatlar ödemeye alışmış bizler için pozitif bir haber. Peki 5999 TL’lik fiyatıyla MateView alınır mı? Grafik-tasarım işleri ile meşgulseniz ya da renk doğruluğu yüksek bir monitöre ihtiyacınız varsa, hatta hepsinin ötesinde sadece çerçevesiz tasarıma sahip, şık ve kaliteli bir monitör istiyorsanız göz önünde bulundurmanız gereken bir alternatif. Huawei MateBook ekranlarını çok iyi yapmasını sağlayan tecrübesini bu ürüne aktarmayı başarmış ve ilk atış için hedefini gayet yakından vurmuş. Eğer “hardcore” oyuncu değilseniz oyun anlamında da tatmin edecektir, ancak rekabetçi oyunlar oynuyorsanız Huawei MateView GT gibi oyuna özgülenmiş modellere bakmanızı tavsiye ederiz.
Tekno Safari YouTube kanalımıza abone olmak için tıklayın!
İlginizi çekebilir:
Huawei’den Segmentinde Dikkat Çekecek Yeni Seri: 100W Hızlı Şarjlı Nova 9 Serisi