İBB Elektrikli Kaykay Yönetmeliği
Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun elektrikli scooter kullanımına yasal düzenleme getirileceğine işaret etmesinin ardından İBB, paylaşımlı elektrikli scooter kullanımı ile ilgili düzenlemeleri kapsayan yeni bir ‘Elektrikli Kaykay Yönetmeliği’ hazırladı. Aktarılan detaylara göre yönetmelik, elektrik scooter’lara plaka zorunluluğu getiriyor ve paylaşımlı scooter hizmeti için tavan ve taban fiyatları belirliyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun elektrikli scooter kullanımına yasal düzenleme getirileceğine işaret etmesinin ardından İBB, konuya ilişkin yeni bir yönerge hazırlamış ve hazırlanan yönerge, UKOME (İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi) toplantısında reddedilmişti. Yönerge üzerine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile koordineli çalışma kararı alınmıştı. Milliyet’in aktardığı detaylara göre İBB, elektrikli scooter kullanımı ile ilgili düzenlemeleri kapsayan yeni bir ‘Elektrik Kaykay Yönetmeliği’ hazırladı.  

Yönetmeliğin; scooter’lara plaka verilmesinden, mobil eğitim verme zorunluluğuna kadar pek çok düzenlemeyi beraberinde getirdiği ifade edildi. 3 Ağustos’ta yapılan UKOME toplantısında gündeme gelen yönetmelik, alt komisyona gönderildi. Söz konusu düzenlemenin, bu alanda yaşanan mağduriyetlerin giderilmesini amaçladığı belirtildi. İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan; konuya ilişkin açıklamasında yönetmeliğin, sektör temsilcileri ve akademisyenlerle yapılan 3 aylık görüşmeler sonunda hazırlandığına işaret etti.  

Cihan ayrıca, açıklamalarında “Yönetmelik, sektörel açıdan rekabetin ve fiyat politikalarının sağlıklı işlemesini amaçlarken hem de bu araçları tercih eden kullanıcıların güvenli sürüşünü önemseyen bir içeriğe sahip. Bu sistemde faaliyet göstermek isteyen firmalar yönetmelik gereğince hem kullanıcılarına mobil/web uygulama üzerinden eğitim vermek zorunda ve aynı zamanda yılda en az bir kez bilinçlendirici kitlesel kampanya yapmak zorunda olacak” ifadelerine de yer verdi.  

Yönetmelik, paylaşımlı scooter hizmeti için taban ve tavan fiyatlarını da belirleyecek

Paylaşımlı Scooter

Aktarılan diğer detaylara göre; yönetmelik gereği paylaşımlı scooter hizmeti veren şirketlerin, en az bin scooter’a ve altı adet kalite yönetim sistemi belgesine sahip olması gerekecek. Yönetmelik, paylaşım ücretlerinde taban ve tavan fiyatlarını belirlerken bu sınırları elektronik tam bilet ücretine göre düzenleyecek. Taban ve tavan fiyat kriterlerinin, hem lisans sahibi olacak firmaları mağdur etmemesi hem de küçük ölçekli firmaların rekabet ortamında ayakta kalabilecekleri piyasa koşullarını yaratması amaçlanacak. Yönetmelik gereği; scooter açılış ücreti iki tam elektronik bilet fiyatını, dakika başı kullanım ise bir tam elektronik bilet ücretini aşamayacak. Aynı zamandaaçılış ücreti yarım tam bilet altında, dakika başı kullanım ücreti ise üçte biri tam elektronik ücretinin altında olamayacak. 

Kullanıcılar ve işletmeler için bir yaptırım cetveline de sahip olan yönetmelik kapsamında; tüm scooter’lara her yönden görülebilir kimlik numaralı bir plaka takma zorunluluğu getirilecek. Böylece yapılan ihlaller, bu plaka kodları üzerinden şikayet edilebilecek. 

Kaynak: milliyet.com.tr

İlginizi çekebilir:

İBB Tarafından Hazırlanan Martı Düzenlemesi ile İlgili İlk Detaylar!

UKOME, İBB Tarafından Hazırlanan Elektrikli Scooter Yönergesini Reddetti

Martılara Yasal Düzenleme Yolda! 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz