İnsan beynini, bilgisayara bağlamak için yapılan çalışmalar özellikle son dönemlerde iyice arttı. Bu zamana dek yapılan klinik deneylerde; bilgisayarlar, nörolojik sinyalleri algılamak ve harici cihazlara aktarmak için kablolar kullanıyordu. Ancak test edilen kablosuz beyin bilgisayar arayüzü araştırması başarılı bir şekilde sonuçlandı. Bilim insanları kablo zorunluluğunu ortadan kaldırdı.
Yakın zamanda araştırmacılar, vücutlarının alt kısmı felç olan insanların, hiçbir kablo kullanmaya ihtiyaç duymadan bir bilgisayarı kontrol edebilmesine imkan tanıyan bir kablosuz beyin bilgisayar arayüzü geliştirmeyi başardı. Deneylerde, BrainGate klinik katılımcılarının beyin motor korteksine normalde kablolu bir sistem sayesinde erişim sağlanıyordu. Ancak yeni deneyde, bağlantı noktasına küçük bir vericinin yerleştirildiği aktarıldı. Bu verici sayesinde ise katılımcılar kabloya ihtiyaç duymadan da bağlantı kurabildi. İşlem hızının, kablolu sistemlere yakın hıza ve doğruluğa ulaşabildiği belirtildi.
Kablosuz beyin bilgisayar arayüzü, kablolu sistemler kadar hızlı ve doğru sonuç veriyor
IEEE Transactions on Biomedical Engineering dergisinde yayınlanan kablosuz beyin kontrollü bilgisayar arayüzü, felçli insanların uzuvlarını sadece düşünceleriyle kontrol edebilmesine olanak tanıdı. Bunun yanı sıra bedensel hareketin nörolojik niyetini dijital veya robotik eyleme aktarabilmesinde yardımcı olacağı söyleniyor. Yeni sistemin, kablolu sistemler kadar başarılı ve hızlı olması da yaşanacak gelişmeler için önemli.
Araştırmada, felçli iki katılımcıdan birinde kablosuz bir şekilde bağlanan BrainGate sistemi kullanıldı. Diğerinde ise halihazırda kullanılan kablolu sistem tercih edildi. Deney sonucunda ise, bu kablosuz sistemin sinyalleri, yazma hızlarından veya işaretle ve tıkla doğruluğundan ödün vermeden kablolu sistemlerle neredeyse aynı doğrulukla iletti.
Test edilen yeni beyin-bilgisayar arayüz sisteminin, sinirbilim araştırmalarının yolunu açtığı ifade ediliyor. Bilim insanları yeni gelişmenin, kablolu sistemlerle eş değer olduğunun ortaya çıkmasının kullandıkları kod çözme algoritmalarının aynısını da kullanabilecekleri anlamına geldiğini aktarıyor. Bununla birlikte tek farkın, ekipmanları fiziksel olarak bağlamaya gerek olmadığı gösteriliyor.
Bu yeni arayüz sisteminin, beyin-makine arayüz araştırmaları için mihenk taşı kadar önemli olduğunu söyleyen bilim insanları, bedensel hareketlerini artık gerçekleştiremeyen kişilerin bağımsızlıklarını sağlayacak bir gelişme olacağını aktarıyor. Bunun yanı sıra, klinik araştırmalara ve temel sinirbilime yeni kapılar açtığı söyleniyor.
İlginizi Çekebilir:
Kafa Derisine Yapılan ‘E-dövme’ ile Beyin Dalgaları Gerçek Zamanlı Ölçülecek
On Binlerce Yapay Beyin Sinapsı, Tek Bir Çipte Birleştirildi
Siber Saldırılar Yüzde 210 Arttı, Facebook’un Zihin Okuyan Bilekliği | Haftalık Teknoloji Programı: