Okuma Süresi
2 dakika

En büyük rakiplerini gölgede bırakmayı başaran TikTok, bugünlerde batı ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde ambargoyla karşılaşıyor. Peki, bunun nedeni ne? Ülkeler neden TikTok’u yasaklıyor ya da yasaklamak istiyor?

Seveni de Çok, Sevmeyeni de!

TikTok, 2016 yılından itibaren hayatımızın bir parçası olmaya devam ediyor. Çin’de çıkan bu yeni sosyal mecra, tüm dünyada agresif pazarlama stratejileri izleyerek büyük bir kullanıcı kitlesine ulaşmayı başardı. Hatta öyle ki; çok daha uzun yıllardır hayatımızda olan Instagram ve Youtube’un kullanıcılarını eskisi kadar bu platformları kullanmamaya ve TikTok’a kaymaya başladı.

Hal böyle olunca Instagram, “Reels” adı altında kısa video konseptini Instagram’a getirdi ve Reels videolar çeken kullanıcılara, fotoğraf paylaşan kullanıcılardan daha fazla erişim sağlamaya başladı. Youtube ise “Shorts” adını verdiği konsepti hayata geçirdi ve aynı Instagram gibi erişimleri musluk misali akıttı. Ancak her iki sosyal mecranın yaptığı bu hamlelere rağmen, TikTok’un kullanıcı kitlesi artarak büyümeye devam etti.

İlk Yasaklama ABD’den Geldi

Sadece ülkemizde değil dünyanın dört bir yanında milyonlarca kullanıcıya ulaşan TikTok’a şimdilerde Batı’dan büyük yasaklar geliyor. İlk olarak ABD, ardından AB, UK, Yeni Zelanda ve Kanada, hükümet çalışanlarının TikTok kullanmasını yasakladı. Hatta son olarak UK merkezli dünya devi medya kuruluşu BBC, bugün yaptığı açıklamada şirket çalışanlarına TikTok’u silmesini “önerdiğini” açıkladı. Yasakların ardı arkası kesilmezken; TikTok da kendini savunmaya ve ambargolar için farklı çözümler aramaya başladı.

Peki ama diğer sosyal medya devleri; Facebook, Instagram, WhatsApp, Youtube, Twitter gibi platformlara böyle bir yasak uygulanmazken, TikTok neden birçok batı ülkesinden arka arkaya ambargo almaya başladı? Akıllara ilk olarak Çin ve ABD arasındaki gerginlik gelebilir, bilindiği üzere ABD, Çinli markalara bir dizi ambargo uyguluyor. Bunun en büyük mağdurlarından biri de akıllı telefonlarında Google ve Android’i kullanamayan Huawei. Ancak TikTok’un yasaklanmasının tek nedeni bu değil!

Bu Yasaklamaların Nedeni Ne?

ABD, AB, UK, Yeni Zelanda ve Kanada gibi birçok ülkede kamu çalışanlarının TikTok’u kullanamama sebebi aslında güvenlik. ABD ve diğer ülkeler; Çin’in yasal ve düzenleyici yetkilerini kullanıcıların kişisel verilerini elde etmek için kullanacağından ve platformda kendi propagandasını yapabileceğinden endişeleniyor. FBI daha önce TikTok’un “ulusal güvenlik endişesi” yarattığını söylemişti. Çin’de uygulanan yasalara göre, özel şirketler istendiği takdirde devletle verileri paylaşabiliyor yani bir nevi; devlet, özel şirketlerin ortağı konumunda. Ayrıca tüm kullanıcı verilerinin tutulduğu sunucular da Çin’de bulunuyor. Bu durum ise ülkeleri rahatsız ediyor ve birçok ülkenin resmi kurumları, bilgilerinin Çin’de bulunmasını istemediğinden TikTok’u bir bir yasaklıyor.

TikTok ise bu endişelerin yersiz olduğunun sık sık altını çiziyor. Son olarak; Biden hükümeti, TikTok’un Çin merkezli sahibi ByteDance’den uygulamadaki hisselerini satmasını istediğini belirtti. Aksi halde uygulamanın ABD’de yasaklanabileceği konuşuluyor. Geçtiğimiz günlerde TikTok’un verileri Çin’e götürmemek için ek şirket açacağı söyleniyordu. Batı ülkelerinden ambargo yemek istemeyen TikTok’un verileri Çin’e götürmeyeceği bir çözüm bulması bekleniyor. Bakalım ilerleyen zamanlarda hangi gelişmeleri göreceğiz?

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz