İzmir Depremi AFAD Uyarı
Okuma Süresi
2 dakika

Kısa bir süre önce meydana gelen ve Ege ve Marmara Bölgesi’ndeki birçok şehri etkilediği ifade edilen İzmir depremi sonrası AFAD (Afet ve Acil Durum Müdürlüğü), iletişim sıkıntılarının önüne geçebilmek adına telefon görüşmelerine ilişkin yeni bir uyarı metni paylaştı. Kurumun resmi sosyal medya hesapları üzerinden yapılan açıklamada; acil durum anlarında iletişim kurmak isteyen kişilerin, çağrı servisleri yerine SMS ve internet tabanlı mesajlaşma uygulamalarını tercih etmesi gerektiği belirtildi.  

Kısa bir süre önce meydana gelen 6.6 şiddetindeki depremin merkez üssünün, İzmir Seferihisar açıkları olduğu belirtildi. Ege ve Marmara Bölgesi’ndeki birçok şehri etkilediği ifade edilen deprem nedeniyle İzmir’de, çok sayıda binanın yıkıldığı ve enkaz çalışmalarının devam ettiği ifade edildi. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ise konuya ilişkin açıklamasında deprem, İstanbul’da da hissedilmiş olsa da bölgede konuyla ilgili herhangi bir olumsuzluk bildirilmediğine işaret etti.   

İzmir depremi sonrası AFAD (Afet ve Acil Durum Müdürlüğü) da yaşanabilecek olası iletişim sıkıntılarının önüne geçebilmek adına telefon görüşmelerine ilişkin yeni bir uyarı metni paylaştı. Kurumun resmi sosyal medya hesapları üzerinden yapılan açıklamada; acil durum anlarında telefonla iletişim kurmak isteyen kişilerin, çağrı servisleri yerine SMS ve internet tabanlı mesajlaşma uygulamalarını tercih etmesi gerektiği belirtildi. Afet ve acil durumlarda iletişimin kesintisiz sürdürülebilmesinin hayati önem taşıdığını belirten AFAD, açıklamasında 3 ana konuya dikkat çekti: 

  • Haberleşmek için kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma uygulamalarını tercih edin. 
  • Telefon görüşmelerinizi olabildiğince kısa tutun. 
  • Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının. 

Acil durum anlarında telefonla iletişim kurarken dikkat edilmesi gerekenler 

Acil Durum Anlarında Telefonla İletişim

Deprem ve diğer doğal afetler gibi acil durum anlarında birçok kişi yakınlarına ulaşmaya çalıştığı için şebekeler çökebiliyor ve telefonla iletişim, neredeyse imkansız bir hale gelebiliyor. Uzmanlar, sinyal problemlerini çözmek için en etkili yollardan birinin ‘Uçak Modu’nu açıp kapamak olduğuna işaret ediyor. Bu tip bir hamlenin, telefon bağlantısını değiştireceği ve problemi çözebileceği belirtiliyor.  

Bununla birlikte; telefon şebekesi çekmiyorsa Wi-Fi bağlantısı üzerinden WhatsApp, Skype veya Messenger gibi mesajlaşma uygulamaları ile iletişim kurulabileceği dile getiriliyor. Bu tip uygulamalardan, aktif bir internet bağlantısı ile sesli görüşme yapılabileceğinin de altı çiziliyor. Uzmanlar ayrıca, bağlantı ve sinyal sorunlarında telefonu yeniden başlatmanın veya SIM kartı çıkarıp takmanın da problemi çözebileceğine işaret ediyor. Operatörün çağrı merkezini aramanın ise yoğunluğu artıracak olması nedeniyle, başvurulması gereken son çare olduğu vurgulanıyor. 

Ağ ayarlarını sıfırlamak ve şebeke ayarlarını değiştirmenin de iletişim sorunlarını çözebileceği ifade ediliyor. Kullanıcıların ayrıca, aynı operatörü kullanan başka kişilerin de aynı problemi yaşayıp yaşamadığından emin olması gerektiği belirtiliyor. Aktarılan detaylara göre; bazen yalnızca ağ operatörünün baz istasyonunda, geçici bir şebeke problemi olabiliyor ve kısa bir süre beklemek, problemi çözebiliyor. 

Kaynak: hurriyet.com.tr 

Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

Fortnite vs Apple, Android Telefonlar Depremleri Haber Verecek – DigiToll 28

İBB, 39 İlçe İçin “Olası Deprem Kayıp Tahmini Kitapçıkları” Yayınladı

Deprem sonrası iletişim sorununu çözmek için Ulusal Mobil Uyarı Sistemi kurulacak

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz