Tayvan merkezli işlemci üreticisi MediaTek ‘in, performans testlerinde hile yaptığı iddiaları kısa süre önce gündeme gelmişti. Şimdi rakibi Qualcomm da, MediaTek’i performans testlerinde hile yapmakla suçladı.
Kullanıcılar telefon alınırken birçok farklı kritere bakıp karar verir. Telefonların kamera özellikleri en dikkat edilen noktalardan biridir. Ama işlem performansı ile ilgilenen kullanıcılar, telefonların donanım özelliklerine de önem verirler. İşlemcinin üretim teknolojisi, mimarisi, çalışma hızı gibi teknik bilgilerin yanı sıra, birçok kullanıcı çeşitli performans testi sonuçlarını da dikkate alır.
Son zamanlarda cep telefonu işlemcisi üretiminde lider markalardan biri olan Tayvanlı MediaTek ‘in performans testlerinde hile yaptığına dair söylentiler giderek büyüyor. Kısa süre önce AnandTech’in yapmış olduğu haber ile ortaya çıkan bu iddialar MediaTek’i zor duruma sokmaya başladı. AnandTech’n iddialarına göre MediaTek, performans testlerinde hile yapabilmek için ek yazılımlar kullanıyor.
MediaTek için yöneltilen bu iddialar Helio P35 işlemcisi özelinde yoğunlaşıyor. AnandTech, yaptığı araştırmalar ve testler sonucunda, işlemcinin performans testlerinden elde ettiği sonucun, gerçek hayata bir yansıması olmadığı iddialarını ortaya koydu. Aynı işlemciyi farklı telefonlar ile test eden AnandTech, araştırmasının sonunda MediaTek’in işlemcilerinde ‘power_whitelist_cfg.xml’ isimli bir dosya keşfetti. Bu dosya sayesinde MediaTek Helio P95 işlemcisi, performans testlerinde %30 daha yüksek puan elde ediyor. Ayrıca bu ek dosya sadece performans testi sırasında ortaya çıkıyor. Bu olay, ek dosyanın bir hile olduğu iddialarını güçlendiriyor. Bu ek dosyanın MediaTek tarafından yerleştirildiğinin altını çizmek gerekli. Yani MediaTek işlemci kullanan firmaların bu konuyla doğrudan bir bağlantısı bulunmuyor.
Bu suçlamalar sonrasında MediaTek, hiçbir suçlamayı kabul etmedi ve bir açıklamada bulundu. MediaTek yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, ürettikleri işlemcinin, farklı telefon donanımları ve yazılımları ile birlikte verebildiği en iyi performansı verebilmek amacıyla bu tarz bir uygulamaya gittiklerini söylediler. Yapmış oldukları işlemin bir hile olmadığını bu işlemin ‘Beyaz Liste’ olarak isimlendirildiğini ve aynı işlemin en büyük rakipleri Qualcomm tarafından da yapıldığının altını çizdiler.
Qualcomm, Beyaz Liste işlemi hiledir dedi
Beyaz Liste olarak isimlendirilen işlem, işlemciyi günlük kullanıma göre test etmek yerine, yonga setinin verebildiği en yüksek puanı verebilmesi amacıyla tasarlanıyor. Sonuç olarak performans testlerinden elde edilen sonuçlar, günlük kullanım için geçerli olmuyor. İşin sonunda performans testlerini ciddiye alan kullanıcılar zarar görmüş oluyor.
Qualcomm’a yöneltilen oklar sonrasında, Qualcomm da bir açıklamada bulundu. MediaTek’in bahsetmiş olduğu Beyaz Liste işleminin, sektör genelinde hile olarak kabul edildiğini söyledi. Ayrıca kendi çatısı altından çıkan yonga setlerinde, bu tarz bir işlem gerçekleştirmediklerinin altı çizildi.
MediaTek özelinde yapılan suçlamaların, ilerleyen dönemde nasıl bir hal alacağını birlikte göreceğiz. Ama MediaTek, bu iddialara inandırıcı bir şekilde karşı çıkamaz ise güç kaybedeceği kesin.
DigiToll #10
realme 6 Serisi dikkat çeken özellikleri ve fiyatlarıyla tanıtıldı
LG, yeni kapaklı telefonu LG Folder 2 ‘yi tanıttı