CHINA - 2022/05/12: In this photo illustration, a Meta logo is displayed on the screen of a smartphone. (Photo Illustration by Sheldon Cooper/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Okuma Süresi
1 dakika

4054 sayılı ‘Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal ettiği iddia edilen Meta, sözlü savunma sürecine başladı. İşte Meta’nın açıklamaları!

Meta, 4054 sayılı ‘Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal ettiği gerekçesiyle sözlü savunmaya çağırılmıştı. İlk olarak 23 Ağustos’ta yapılması planlanan savunma toplantısı, daha sonra 11 Ekim’e ertelenmişti.

Meta, bugün Türkiye’de rekabet yasalarına uymadığı iddiasına yönelik sözlü savunmasına başladı. Rekabet Kurumu, Meta Platforms Inc, Meta Platforms Ireland Limited, WhatsApp LLC ve Madoka Turkey Bilişim Ltd. Şti’yi dinledi. İşte Meta’nın açıklamaları!

Savunma, Her Kullanıcıya Dayatılan ve Tepki Çeken Politika Güncellemesiyle Başladı

Meta, geçtiğimiz aylarda WhatsApp’ta tüm kullanıcılara yeni bir gizlilik politikası sunmuş ve kullanıcıları uygulamayı kullanabilmek için bu politikayı kabul etmek zorunda bırakmıştı. Meta, savunmasına bu politikayı konu alarak başladı. Meta temsilcisinin açıklaması şu şekildeydi:

“WhatsApp tarafından hizmetlerinde bir güncelleme yapılacağı Ocak 2021 itibari ile kamu ile paylaşıldı. Ancak bu güncellemelerin amaç ve etkisi yanlış anlaşıldı. Etki bakımından değerlendirecek olursak, güncelleme WhatsApp’ın kullanıcı verilerini ana şirketi Meta ile paylaşma imkânını genişletmek.

Amacı bakımından değerlendirecek olursak ise WhatsApp’ın veri uygulamalarına ilişkin WhatsApp kullanıcılarına daha fazla netlik ve şeffaflık sağlanması amaçlanıyordu.

Mesela hizmet şartlarının kullanıcılar için daha anlaşılır hale getirilmesi amaçlanıyordu. Bir başka örnek olarak, kullanıcıların her zaman kullanmamayı seçebilecekleri, WhatsApp’ın isteğe bağlı olan iş mesajlaşma hizmeti ve özellikleri hakkında da ek bilgiler sağlanıyordu.”

Meta, Rekabet Kurulunun Sorusunu Böyle Cevapladı!

Rekabet kurulu Meta’ya “Bu, Türkiye ve diğer ülkelerde başladı, Avrupa’da uygulanmadı. Bu politika, biraz ‘Önce burada deneyelim de sonra diğer ülkelerde uygulayalım’ şeklinde miydi?” sorusunu yöneltti. Meta bu soruya şu şekilde cevap verdi:

“Küresel faaliyetlere bakıyoruz, küresel faaliyetleri değerlendiriyoruz. Güncellemelerin de özelinde Türkiye bulunmuyordu. Güncelleme de aslında küresel bir uygulamaydı. Dolayısıyla aynı bahsettiğiniz ülkelerde de güncelleme hayata geçecekti. Özellikle Türkiye’nin önceliklendirildiği bir uygulama olmadığını özellikle söylemek isterim.”

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz