Microsoft, Kuzey Kore’den ve Rusya’dan devlet destekli bilgisayar korsanlarının koronavirüs aşısı üzerine çalışan kurumları hedef aldığını açıkladı. Söz konusu iddialara adı karışan Rus grubun ‘Fancy Bear’, Kuzey Koreli grupların ise ‘Zinc’ ve ‘Cerium’ kod adını kullandığı ifade edildi. Rusya, iddialara ilişkin sorumluluk kabul etmedi.
ABD’li teknoloji devi Microsoft, Kuzey Kore’den ve Rusya’dan devlet destekli bilgisayar korsanlarının koronavirüs aşısı üzerine çalışan kurumları hedef aldığını açıkladı. Söz konusu iddialara adı karışan Rus grubun ‘Fancy Bear’, Kuzey Koreli grupların ise ‘Zinc’ ve ‘Cerium’ kod adını kullandığı ifade edildi. Kısa bir süre önce Birleşik Krallık’ın ‘Ulusal Siber Güvenlik Merkezi (NCSC)’ de Rus hacker’ların, aşı çalışmalarını hedef aldığını tespit ettiğini açıklamıştı. Rusya, iddialara ilişkin sorumluluk kabul etmedi.
Diğer yandan Microsoft, 7 farklı ilaç şirketinin bilişim sistemlerine sızma girişimi tespit ettiğine işaret etti. Kanada, Fransa, Hindistan, Güney Kore ve ABD’deki aşı araştırmacılarının da benzer şekilde hedef alındığı ifade edildi. Rus bilgisayar korsanlarının, hesaplara giriş yapmaya çalışırken milyonlarca farklı şifre deneyerek ‘Kaba Kuvvet Saldırısı’ olarak da bilinen siber saldırı taktiklerini kullandığı belirtildi. Kuzey Koreli gruplardan birinin ise ‘Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ yetkilileri adına e-postalar gönderdiği ve kullanıcıları, hesap bilgilerini vermeleri için kandırmaya çalıştığı dile getirildi.
Microsoft, saldırı girişimlerinden bazılarının başarısız olduğunu duyurdu. Fakat teknoloji devi, bazı girişimlerin başarıyla sonuçlandığı konusunda da kullanıcıları uyardı.
Microsoft, koronavirüs aşısı çalışmalarına yapılan siber saldırı girişimleri için liderlere çağrıda bulundu
Diğer yandan Rusya, daha önce de koronavirüs aşısı çalışmalarına yönelik siber saldırı girişiminde bulunduğunu reddetmişti. ABD’nin Washington eyaletindeki Rusya Büyükelçiliği, İngiliz haber ajansı Reuters’a konuştu ve önceki açıklamasına ekleyecekleri olmadığını ifade etti. Kuzey Kore’nin ‘Birleşmiş Milletler’ temsilcisi ise konuya ilişkin soruları yanıtsız bıraktı.
Microsoft; konuyla ilgili yaptığı bir paylaşımda, dünya liderlerine de çağrıda bulundu. Şirket; liderleri, uluslararası hukukun sağlık tesislerini koruduğunu teyit etmeye ve yasanın uygulanmasını sağlamak üzere harekete geçmeye davet etti. Öte yandan; hükumetler, ilk kez aşı çalışmalarını hedef almakla suçlanmadı. Temmuz ayında da Birleşik Krallık, Rus istihbaratının İngiltere’nin yürüttüğü aşı çalışmalarını hedef aldığını açıklamıştı. ABD ise benzer faaliyetler yürüttüğü gerekçesiyle Çin’i suçlamıştı. Her iki ülke de iddiaları yalanlamıştı.
Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
YouTube Koronavirüs Aşısı ile İlgili Komplo Teorileri Barındıran Videoları Kaldıracak
Putin: Koronavirüs Aşısı Tescillendi, Yakın Zamanda Üretime Başlamayı Umuyoruz
Bill Gates, Koronavirüs Aşısı Çalışmalarına 388 Milyon Dolar Bağış Yaptı