ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, ‘Mesh’ isimli yeni karma gerçeklik platformunu ve görüntülü görüşmelere ilişkin gelecek vizyonunu tanıttı. Temelde bir bulut hizmeti olan ‘Mesh’in, yazılımcıların uygulamalar geliştirebileceği bir platform olduğu ifade edildi. Yapılan tanıtım etkinliğinde, PokemonGo’nun ‘HoloLens 2’ versiyonu da görücüye çıkarıldı.
ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, ‘Mesh’ isimli yeni karma gerçeklik platformunu ve görüntülü görüşmelere ilişkin gelecek vizyonunu tanıttı. Yapılan tanıtım etkinliğinde, PokemonGo’nun yeni piyasaya sürülen ‘HoloLens 2’ versiyonu da görücüye çıkarıldı. Temelde bir bulut hizmeti olan ‘Mesh’in, yazılımcıların uygulamalar geliştirebileceği bir platform olduğu ifade edildi. Geliştirilen uygulamalarda; kullanıcıların hologramlarını paylaşabilecekleri, birbirleriyle konuşabilecekleri, karalamalar yapabilecekleri ve sanal avatarlar olarak görünebileceklerinin de altı çizildi. Şirket; ‘Mesh’in ayrıca, ‘Azure’ üzerinden geliştiricilere açılacağına işaret etti.
Aktarılan detaylara göre; Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojilerini kullanan ‘Microsoft Mesh’ hizmeti, kullanıcıların artırılmış gerçeklik teknolojileri üzerinden bir araya gelebilmelerini ve iş birliği yapabilmelerini de mümkün kılacak. Microsoft; gelecekte kullanıcıların bilgisayar, telefon ve sanal gerçeklik gözlükleri gibi kişisel cihazlarından da platforma erişebilmesini sağlayacak. Bu sayede, artırılmış gerçeklik ekipmanlarına sahip olmayan kişiler de ‘Mesh’ ile geliştirilen uygulamalar üzerinden sanal toplantılara katılabilecek. Böylece kişiler, kendi avatarları ve hologramları aracılığıyla sanal toplantılar yapabilecek. Microsoft, ‘Mesh’ hizmetini uzun vadede ‘Teams’ görüntülü konuşma platformu gibi kendi bünyesindeki diğer hizmetlere de entegre edecek.
Fiziksel ve dijital objeler, karma gerçeklik ortamında bir araya gelerek eş zamanlı olarak etkileşime girebiliyor
Diğer yandan; oyun dünyasının geleceğini de yakından ilgilendiren hizmet için yapılan tanıtım etkinliğinde, ‘Niantic Games’ ile ortak hazırlanan bir demo da gösterildi. Niantic Games’in kurucu CEO’su John Hanke, konuya ilişkin açıklamasında “Bu demo tüketici kullanımı için tasarlanmasa da hem yazılım hem de donanım konusunda gelecekteki gelişmelere bir ışık tutuyor” ifadelerine yer verdi.
Diğer yandan; karma gerçeklik teknolojisi, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik ortamını birleştirerek herkes için erişilebilir hale getiriyor. Fiziksel ve dijital objeler, karma gerçeklik ortamında bir araya gelerek eş zamanlı olarak etkileşime girebiliyor.
Teknoloji haber bülteni DigiToll’ü izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
Volkswagen, Otonom Araç Teknolojisi İçin Microsoft ile İş Birliği Yaptı
Microsoft, Xbox ve Game Pass ile Gelirini 5 Milyar Dolara Yükseltti