Mastercard’ın araştırmasına göre; karantina dönemi, tüketicilerin yerel dükkan ve mağazalara bağlılığını artırdı ve pandemi döneminde küçük esnafa destek arttı. Araştırma, karantina sürecinde Türkiye’de tüketicilerin neredeyse yarısının, yakın çevrelerinde yeni dükkanlar keşfettiğini ortaya koydu.
Mastercard tarafından yapılan bir araştırma, karantina döneminin tüketicilerin yerel dükkan ve mağazalara bağlılığını artırdığını ortaya koydu. Türkiye’nin de içinde bulunduğu toplam 16 ülkede yapılan araştırmaya göre; pandemi döneminde, Türkiye’de küçük esnafa destek arttı. Araştırma sonuçları, yerel harcamaların yeni normalleşme sürecinde yükselişe geçtiğine işaret etti. Eve kapanma sürecinde Avrupa’da her 3 tüketiciden 2’si, Türkiye’de ise tüketicilerin neredeyse yarısı, yakın çevrelerinde yeni dükkanlar keşfetti. Bununla birlikte; Avrupa ve Türkiye genelinde her 10 tüketiciden 6’sı, yerel dükkanların maddi sıkıntılarını geride bırakmalarına yardımcı olmak için yakın çevrelerinde harcama yapmaya başladı.
Araştırma ayrıca; Avrupa’da COVID-19 salgın dönemi sonrası, en hızlı sıçrama yapan küçük işletmelerin kasap, fırın ve manavlar olduğunu ortaya koydu. Pandemi döneminde e-ticarette yaşanan ivmenin, önümüzdeki dönemde de devam edeceği ifade edildi. Bağımsız araştırma şirketi Fly, bu araştırma kapsamında Haziran ayında Avrupa çapında Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 16 ülkede 10 bin kişi ile anket gerçekleştirdi.
Anket sonucunda ortaya çıkan verilere göre; Türkiye’de salgın süresinde yaşanan eve kapanma dönemi sonrası alışveriş yapan tüketicilerin yarıdan fazlası (%59), esnafın işlerinin düzelmesine yardımcı olmak için kendi çevrelerindeki dükkanları kullanmaya çalıştıklarını, yaklaşık yarısı da (%45) karantina başladığından beri yakın çevrelerinde yeni dükkan ve mağazalar keşfettiklerini söylüyor. Avrupa geneline bakıldığında ise yakın çevresindeki dükkanları keşfedenlerin oranı 3’te 1 (%34) seviyesinde kalıyor. Avrupa genelinde her 3 kişiden 2’si (%65), Türkiye’de ise neredeyse her 4 kişiden 3’ü (%71); alışveriş ve seyahatle ilgili tüm kısıtlamalar kaldırılsa bile kendi çevrelerindeki yerel dükkanlardan alışveriş yapmaya devam etmeyi planladıklarını belirtiyor.
Pandemi sonrası sıçrama görmesi beklenen dükkanlar arasında kuaför ve berberler de yer alıyor
Diğer yandan yapılan ankette; Türkiye’de her 3 kişiden 1’i (%35) yerel kafeleri özlediğini, yüzde 33’ü de maddi sıkıntılarından kurtulmalarına yardımcı olmak için gelecekte yakın çevrelerindeki kafe ve restoranlarda daha fazla vakit geçireceklerini söylüyor. Katılımcıların yüzde 29’u ise kısıtlamalar sonrası dükkanlar kapılarını açtığında, yerel kafe ve barlardan ‘paket servis’ aldığını ifade ediyor. Karantina ve pandemi dönemi sonrası sıçrama görmesi beklenen diğer dükkanlar arasında kuaför ve berberler de yer alıyor. Tüketicilerin yarısından fazlası (%56) evde saçlarını kendileri kesmek ya da aile bireyleri veya arkadaşlarına kestirmek yerine, kuaförlerinin hizmet vermeye başlamasını bekliyor.
Araştırmaya göre Türkiye’de kısıtlamalar sonrası en hızlı sıçrama yapması beklenen 10 yerel işletme listesinde; fırınlar, manavlar, kasaplar, şarküteri, yerel restoranlar, berber ve kuaförler, küçük butikler, nalbur ve hırdavatçı dükkanları, yerel kafeler ve tekel bayiler yer alıyor.
Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
NASA araştırmacıları, ikinci Dünya olabilecek yeni bir gezegen keşfetti
Araştırmalara göre ‘antisosyal davranış bozuklukları’ olanların beyinleri daha küçük
Araştırmacılara göre ormansızlaşma, hastalıkların yayılması için zemin hazırlıyor