nasa-ikinci-dunya
Okuma Süresi
2 dakika

NASA, faaliyetleri durdurulan Kepler teleskobu verilerine ilişkin incelemesi sırasında Dünya’ya yaşamı mümkün kılması açısından neredeyse birebir benzeyen ve ikinci Dünya niteliği taşıyabilecek yeni bir gezegen keşfettiğini açıkladı. Aktarılan detaylara göre; Güneş sistemi dışında keşfedilen ve 300 ışık yılı uzaklıkta bulunan “Kepler-1649c” isimli gezegen, insanoğlunun Dünya’dan sonraki yeni adresi olabilir.

NASA, Kepler teleskobu verilerinin inceleme çalışmaları sonrası Güneş sistemi dışarısında, ikinci Dünya olabilecek yeni bir gezegen keşfettiğini açıkladı. Faaliyeti durdurulan Kepler teleskobu verilerini elden geçiren NASA araştırmacıları, “Kepler-1649c” isimli gezegenin yaşamı desteklemesi açısından Dünya’ya neredeyse birebir benzediğini ifade etti. Dünya’ya 300 ışık yılı uzaklıktaki kızıl cüce yıldızı etrafında yörüngelenen gezegenin, mavi gezegenle neredeyse aynı boyutlarda olduğu ve ev sahibi yıldızının yaşanabilir bölgesinde yer aldığı bildirildi. Söz konusu bölgenin, yüzeyinde su bulunmasını mümkün kılan bir atmosfere sahip olduğu da aktarıldı. 

Araştırma bulguları, kısa bir süre önceAstrophysical Journal Letters isimli bilim dergisinde yayınlandı. NASA, Kepler-1649c‘nin kızıl cüce yıldızı etrafındaki bir tam dönüşünü 19.5 Dünya gününde tamamladığına işaret etti. Gezegenin boyutunun, Dünya’nın yalnızca 1.06 katı olduğu ve Dünya’nın Güneş’ten aldığı yıldız enerjisinin, yüzde 75’ini alıyor olduğu belirtildi. Uzmanlar, bu kombinasyonun Kepler-1649c’yi oldukça özel kıldığını ifade etti. NASA yetkililerinden Thomas Zurbuchen; konuyla ilgili açıklamasında yeni keşfedilen gezegenin, kendilerine bulunmayı bekleyen ikinci bir Dünya’nın yıldızlar arasında yer aldığına dair büyük bir umut verdiğinin altını çizdi. 

nasa-ikinci-dunya

Bununla birlikte NASA yetkilileri, aynı açıklamada Güneş sistemi dışında boyut açısından Dünya’ya oldukça yakın olan “TRAPPIST-1f” veTeegarden c” gibi diğer bazı gezegenlerin de yer aldığını belirtti. Yine “TRAPPIST-1f” ve “TOI 700d”nin, Dünya’ya ısı derecesi açısından oldukça yakın olduğu aktarıldı. Fakat NASA araştırmacıları bugüne kadar, Dünya’ya hem bu iki değer açısından da benzeyen hem de kendi sistemi içerisinde yaşamı destekleyen bir bölgede yörüngelenen başka hiçbir gezegenin keşfedilmediğini ifade etti.

Kepler, faaliyeti süresince yüzlerce gezegen keşfetti

Kepler, NASA tarafından diğer yıldızların etrafında yer alan Dünya benzeri gezegenleri araştırma ve algılama amacıyla tasarlanan bir uzay teleskobuydu. Teleskobun faaliyeti NASA tarafından durdurulmuş olsa da geçmişte sağladığı veriler, hala oldukça yüksek oranda kabul görüyordu. Kepler, uzayda geçirdiği süreç boyunca yüzlerce gezegeni araştırdı ve keşfetti. Kepler gözlemleri, Samanyolu Galaksisi’nde yer alan 220 milyar yıldızın yüzde 20 veya 25’inin yaşamı destekleyen alanlara sahip başka Dünya’lar bulundurduğuna işaret etmişti. 

Teknoloji haber bülteni için tıklayınız.

İlgili haberler:

“Earth-Like”, evinizden yeni bir Dünya 2.0 simülasyonu yaratmayı mümkün hale getiriyor

NASA, İsmini Mars’a Gönder kampanyasına kayıtlı isimleri “Perseverance”a yerleştirdi

NASA, Ay’da kullanılacak uzay aracı için şirketlerden destek istedi 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz