Dijital Dönüşüm Değerlendirme Aracı
Okuma Süresi
5 dakika

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri 4.0 Platformu, İstanbul Dudullu Organize Sanayi Bölgesi (İDOSB) ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) ortaklığıyla geliştirdiği dijital dönüşüm değerlendirme aracı D3A’yı tanıttı. Türkiye’deki KOBİ’lere dijital dönüşüm aracı oluşturmak amacıyla geliştirilen projenin, daha önce literatürde yer almayan bir çalışma olduğuna işaret edildi.  

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenen Boğaziçi Üniversitesi Endüstri 4.0 Platformu, İstanbul Dudullu Organize Sanayi Bölgesi (İDOSB) ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) geliştirdiği dijital dönüşüm değerlendirme aracı D3A’yı gerçekleştirdiği online bir toplantı ile tanıttı. Konuyla ilgili açıklamada; dijital dönüşümün, ülke ekonomisine ve refahına yapacağı uzun vadeli katkıların artık herkes tarafından bilindiğine işaret edildi. Bununla birlikte, üretim sektörünün yüzde 99’unu oluşturan KOBİ’lerin dijital dönüşümünü gerçekleştirebilmek için her şeyden önce dönüşümün neresinde bulunduklarının tespit edilmesi ve sonrasında bir yol haritası ortaya konulması gerektiği belirtildi.  

Aktarılan detaylara göre; Türkiye’de Dijital Dönüşüm Değerlendirme Aracı (D3A) kapsamında 100 KOBİ’nin organizasyonel yapı, müşteri yönetimi, ürün geliştirme, tedarik zinciri yönetimi ve üretim yönetimi kategorilerinde dijital dönüşümdeki konumları incelendi. Her bir şirketin detaylı bir fotoğrafını çeken projenin 2019-2020 sonuç raporu, Türkiye’deki KOBİ’lerin dijital dönüşüm yolculuğundaki yerine ilişkin önemli ipuçları verdi. “D3A” ile ilgili detaylar, online bir basın toplantısı aracılığıyla aktarıldı. Yapılan dijital dönüşüm endeksi çalışmasının ana amacının, KOBİ’lere dijital dönüşüm aracı oluşturmak olduğu ifade edildi. 

Dijital dönüşüm ölçeğinde ortalama puanlar düşük!

Dijital Dönüşüm Ölçeğinde Ortalama Puanlar

Diğer yandan proje yetkilileri; projenin en büyük farkının, şirketlere dijitalleşme seviyelerini ortaya koyacak sorular sorarak görüşmeler yapılmış olması ve süreç bazlı olması olduğuna işaret etti. KOBİ’lerin, yol gösterici bir araç olan D3A’dan faydalanacağının da altı çizildiPaylaşılan diğer detaylara göre; KOBİ’lerin dijital dönüşüm seviyesi 5 farklı kategoride, 0-4 ölçeğinde değerlendirildi. Ortalamada puanlar düşük olsa da ortalamanın çok üzerinde performans gösteren şirketler bulunması ise dikkat çekti. İleri seviyede yer alan şirketlerin oranının, özellikle üretim yönetiminde oldukça yüksek olduğu görüldü. Araştırma sonucunda iyi örneklerden yola çıkılarak, şirketlere yönelik tavsiyeler geliştirildi.  

Elde edilen son veriler; ileri seviyede yer alan şirketlerin oranının organizasyonel yapıda yüzde 20, müşteri yönetiminde yüzde 15, ürün geliştirmede yüzde 10, tedarik zincirinde yüzde 7, ürün yönetiminde ise yüzde 30 olduğunu gösterdi. 0 ve 4 aralığındaki ölçektebu kategoriler altındaki genel ortalamalar da sırasıyla 1.55, 1.35, 1.34, 1.10 ve 1.39’du.  

Prof. Dr. Lale Akarun: “Kısmi uzaktan çalışma standart hale gelecek”

Prof. Dr. Lale Akarun

Boğaziçi Üniversitesi Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0 Platformu Başkanı Prof. Dr. Lale Akarun, konuyla ilgili açıklamasında şirketlerin veri toplamaya başlamasının oldukça önemli olduğunun altını çizdi. Bununla birlikte; kısmi uzaktan çalışmanın standart hale geleceğine ve tamamen normale dönmeyecek bir konu olduğuna işaret eden AkarunKOBİ’lerde bilişim teknolojileri altyapısının ve çalışanların dijital becerilerinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Akarun ayrıca, müşteri yönetiminde yeni normalin tamamen dijital yöntemler olduğunu ifade etti. Yüz yüze ve sıcak pazarlamanın uzun bir süre gündemde olmayacağını belirten Akaruntedarik zincirinin de planlama ve optimizasyon yöntemlerinden faydalanarak olabildiğince dijitalleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.  

Açıklamada, yeni dünyanın gerektirdiği yeni ürünler için ürün geliştirme kapasitesinin artırılması gerekliliğine de dikkat çekildi. Akarun; yeni insanın robotlarla çalışan, giyilebilir bilgisayarlarla her an veriye ulaşan ve her an iletişim teknolojilerini kullanan dijital insan olduğuna işaret etti. Bununla birlikte; dijital dönüşümün bir anda olmayacağı, fakat şirketlerin ona yönelik çalışmaya başlaması gerektiği de vurgulandı. 

Platform; D3A’nın, KOBİ’ler için bir dijital dönüşüme hazırlık ölçme ve yol haritası belirleme aracı ve metodu olduğunu belirtti. Boğaziçi Üniversitesi Endüstri 4.0 Platformu tarafından patent başvurusu yapılan projenin, daha önce literatürde yer almayan bir çalışma olduğunun da altı çizildi. Platform, patenti lisanslamak ve D3A’yı yaygınlaştırarak Türkiye’nin dijital dönüşümüne katkı sağlamak istediklerini de sözlerine ekledi. 

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır da toplantıya katılım sağladı

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı

Yapılan online toplantıya katılım sağlayan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ise aracın hızla yaygınlaşmasını ve bakanlık politikalarına destek ve güç vermesini umduğunu ifade etti. Kacır ayrıca, konuyla ilgili açıklamasında “COVID-19 dijital dönüşümün ve özyeterliliğin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. KOBİ’lerimiz başta olmak üzere, Covid-19 sonrasında küresel değer zincirinde Türkiye’yi yeni roller bekliyor. O nedenle özyeterlilik gereklerini yerine getirerek dijital dönüşümde doğru adımlarla zaman kaybetmeden ilerlemek gerek. Bu amaçla dijital dönüşüm destek programı hazırlıklarımız devam ediyor. Teşvik sistemi Türkiye’ye uygun dijital dönüşüm değerlendirme araçları ile entegre edilecek. Tek bir değerlendirme aracı değil, Türkiye’nin rekabetçiliğini temsil eden kesimlerin detaylı olarak incelendiği ve farklılıkların öne çıkarıldığı fakat birbirini tamamlayan araçlardan oluşmasını hedefliyoruz. Bu amaçla, Boğaziçi Üniversitesi’nin geliştirdiği Dijital Dönüşüm Değerlendirme Aracı’nı KOBİ’lerin dijital dönüşümünü, sektörel ve yapısal farklılıkları değerlendirmek için kullanmak istiyoruz. Dünyadaki örnekleri de inceledik, Türkiye’nin dijital dönüşümünde yerli ve özgün kaynaklarla geliştirilecek araç ve ürünlerle daha hızlı ilerleyeceğimize inanıyoruz. Boğaziçi Üniversitesi hocalarımıza ve katkı sağlayan şirketlerimize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.  

KOBİ’ler İçin Tavsiyeler 

KOBİ'ler İçin Tavsiyeler

İşte Boğaziçi Üniversitesi Endüstri 4.0’ın KOBİ’ler için paylaştığı tavsiyeler! 

  • Organizasyonel yapıda ileri seviyeye ulaşmak için dijitalleşmenin stratejik bir hedef olarak konulması ve ilgili tüm birimler ile hedef yayılımı paylaşılması gerekiyor. Bu süreçte BT altyapısının güçlendirilmesi de önem taşıyor. 
  • Müşteri yönetiminde müşteri ve pazar verilerinin, satış tahmini, fiyatlama ve diğer operasyonel ve taktik kararlarda etkin bir rol oynayacak şekilde algoritmalar ile analiz edilerek kullanılması gerekiyor. Satış verilerinin işletmenin ilgili birimleriyle çevrimiçi paylaşımı da ileri seviyeye ulaşmanın önemli anahtarlarından biri. 
  • Ürün geliştirmede Ar-Ge / Ür-Ge yapmak, dış akademik ortaklarla beraber proje araştırmalar yürütmek, dış destekli projeler gerçekleştirmek önemli. 
  • Tedarik zinciri yönetiminde ileri seviye için üretim planlaması tedarik ve sevkiyat planlaması ile bütünleşik yapılmalı. Parti büyüklükleri veya kapasite planlamasında optimizasyon kullanılmalı. Üretim ve kapasite planlaması için de veriden yararlanılmalı. 
  • Ürün yönetiminin dijitalleşmesinde üretim sahasında malzeme hareketlerinin, makine duruşları ve çalışanların izlenmesi önem taşıyor. Verinin toplanması, üretim kontrol sistemi verilerinin analiz edilmesi, üretim emirleri ve işlerin iş istasyonlarında sıralamalarının buna göre yönetilmesi gerekiyor. 

Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız. 

İlginizi çekebilir:

Türk Satıcıların E-İhracat Performansı, Pandemi Öncesine Göre Katlandı 

“Türkiye’de Dijital Dönüşüm 10 Yılda Erişeceği Noktaya Çok Hızlı Erişti”

Sosyal ticaretin %51.2’sini kadınlar yapıyor!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz