‘NordVPN’ araştırmacıları, karantina döneminin hamilelik sayılarını nasıl etkilediğini anlayabilmek ve belirsizlik dönemlerinde doğum sayılarında gerçekten bir artış olup olmadığını görmek için hamilelik takip kategorisindeki 3 farklı uygulamanın yüklenme sayılarını analiz etti. Araştırma; pandemi ve karantina sürecinin, hamilelik takip uygulamalarının yüklenme sayısını iki katına çıkardığını gösterdi. Uzmanlar; Türkiye’deki doğum sayılarının, 2021 yılında 3.5 kata kadar artış gösterebileceğine işaret etti.
‘NordVPN’ araştırmacıları, karantina döneminin hamilelik sayılarını nasıl etkilediğini anlayabilmek ve belirsizlik dönemlerinde doğum sayılarında gerçekten bir artış olup olmadığını görmek için hamilelik takip kategorisindeki 3 farklı uygulamanın yüklenme sayılarını analiz etti. Araştırma; pandemi ve karantina sürecinin, hamilelik takip uygulamalarının yüklenme sayısını iki katına çıkardığını gösterdi. Türkiye’nin, bebekleri en çok seven ülkeler arasında yer aldığı ifade edildi. Aktarılan detaylara göre; 2020 yılında hamilelik takip uygulamalarının yüklenme sayısı, Türkiye’de yüzde 364 oranında artış gösterdi. Zirve noktasına Nisan ayında ulaşıldı ve ebeveyn adayları, Nisan ayı içerisinde 41 kat daha fazla yükleme yaptı.
Ancak bu yükseliş, kısa ömürlü oldu ve hamilelik takip uygulamalarına olan talep, hızlı bir şekilde 2019 seviyelerine indi. İnsanlar salgının tahmin edilenden daha uzun süreceğini anladıktan sonra, yükleme sayılarında herhangi bir artış gerçekleşmedi. Londra’da yaşayan Danışman Psikolog Dr. Lucy Atcheson, konuya ilişkin değerlendirmesinde “Hamile kalma ve bebek sahibi olma süreci bir belirsizlik ve bilinmezlik içeriyor. Ayrıca ebeveyn olmanın getireceği finansal yükler de caydırıcı nitelikte olabilir” ifadelerine yer verdi.
Küresel düzeyde, hamilelik takibi uygulamalarının kullanımı bakımından bir artış yaşandı
Salgının ilk dalgasından sonra hızla toparlanan ülkeler, Eylül ayında hamilelik takip uygulamaları ile daha çok ilgilendi. Bu ülkeler arasında, Hindistan ve Güney Kore’nin de yer aldığı belirtildi. Ancak her ülke, “bebek trenine” atlamadı. Küresel düzeyde, hamilelik takibi uygulamalarının kullanımı bakımından bir artış yaşanırken ABD, rekor seviyede düşüş yaşadı. ABD’de 2020 yılındaki hamilelik takip uygulamalarının yüklenme sayısı, 2019’a kıyasla yüzde 40 azaldı.
Bununla birlikte; dünya çapında hamilelik takip uygulamalarının ortalama yüklenme sayılarında, 2019’a kıyasla yüzde 13 artış gözlemlendi. Uzmanlar; eşler arasında salgın nedeniyle gerçekleşen zorunlu yakınlığın sonuçlarının, bu yılın Aralık ayının sonlarından itibaren gözlemlenmeye başlayabileceğine işaret etti. Hamilelik takip uygulamalarına olan talep, Mart ayında yüzde 32’lik artışla rekor kırdı. Ağustos ayında ise yüzde 15’lik bir artış daha görüldü. ‘NordVPN’ İletişim Başkanı Ruby Gonzalez, konuyla ilgili “Açıkçası insanlar salgına alıştı ve ailelerini büyütmek için daha cesur hale geldi” açıklamasını yaptı.
Hamilelik takip uygulamaları, kullanıcı verilerini reklam amaçlı üçüncü taraflarla paylaşıyor olabilir
Diğer yandan; hamile kalmaya yönelik ilginin, dünyanın her yerinde aynı seviyede olmadığı belirtildi. Ruby Gonzalez, bu durumu “Salgının ilk dalgasından sonra hızla toparlanan ülkeler, Eylül ayında hamilelik takip uygulamalarına daha fazla ilgi göstermeye başladı” şeklinde açıkladı. Hamilelik takip uygulamaları genellikle ücretsiz kullanılabiliyor olsa da uzmanlar; kullanıcıları söz konusu platformların, gelir elde etmek için kullanıcı verilerini reklam amaçlı olarak üçüncü kişilerle paylaştığı konusunda uyardı. Bazı uygulamaların ise kullanıcı verilerini, karmaşık sağlık problemlerinin incelenebilmesi için araştırmacılarla paylaştığı belirtildi.
Uygulama seçiminde dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan ‘NordVPN‘ Dijital Gizlilik Uzmanı Daniel Markuson, konuyla ilgili açıklamasında “Kadınların uygulama gizlilik kontrollerini ayarlarken çok dikkatli olmaları gerekiyor. Uygulamanın kişilere, fotoğraflara ve konum bilgilerine erişmesine izin vermemenizi öneriyoruz. Kadınlar, ayrıca uygulamanın verileri kimlerle paylaştığını dikkatli bir şekilde kontrol etmeli. Son olarak, güçlü şifreler kullanın ve ne kendinizin ne de doğmamış çocuğunuzun fotoğraflarını paylaşmayın” ifadelerini kullandı.
Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
Google, Play Store’da Uygulama Karşılaştıran Özellik Deniyor