Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

Temel olarak sesli yayınlardan oluşan podcast içerikleri, eğitim seviyesi ve satın alma gücü yüksek kitlelere erişim olanağı sağlıyor. Digital Exchange CEO’su Emrah Pamukpodcast dinleyen kitlelerinin yüzde 68’inin, doktora seviyesinde eğitim almış olduğunu ifade ediyor.  

Podcast’lerpandemi dönemi sonrasında da popülaritesini artırmaya devam ediyor. COVID-19 salgını ile görüntülü görüşmeler en önemli iletişim kanallarından biri haline gelirken dünyanın dört bir yanında evde kalan insanların içerik tüketimlerinin de ciddi oranda artış gösterdiği ifade ediliyor. İçerik tüketimindeki bu hızlı büyümenin, bir zamanlar “sesli blogging” olarak bilinen ve son yıllarda sağlıklı bir ivme kazanan podcast’lere de yaradığı belirtiliyor. Aktarılan detaylara göre; temel olarak sesli yayınlardan oluşan podcast içerikleri, eğitim seviyesi ve satın alma gücü yüksek kitlelere erişim olanağı sağlıyor.  

Araştırmalar; podcast dinleyen kitlelerin yüzde 68’inin doktora, yüzde 56’sının yüksek lisans, yüzde 45’inin ise üniversite seviyesinde eğitim almış olduğuna işaret ediyor. Bununla birlikte; dinleyicilerin yüzde 45’inin, orta ve üst gelir seviyesinde olduğu belirtiliyor. Dolayısıyla podcast’ler, doğrudan hedefe yönelik bir kitleye ulaşma imkanı sağlıyor. Podcast’ler hakkında güncel bilgileri paylaşan Digital Exchange CEO’su Emrah Pamuk, konuyla ilgili açıklamasında “Bugün dünyanın dört bir yanında, 100 dilde 850 binden fazla podcast ve bunlara ait 30 milyondan fazla bölüm var. Toplumsal içerikler, haber ve politika yayınları, sağlık, iş dünyası ve komedi başlıklarında toplanan podcast’ler, kurumsal dünyaya hem kalıcı hem de bilgilendirici yayınlar yapabilme imkanı tanıyor” ifadelerini kullanıyor.  

Araştırmalara göre ayrıca; podcast dinleyicilerinin yarısından fazlasını, 18-45 yaş arasındakiler oluştururken yüzde 80’i ise podcast’lerin büyük bölümünü ya da tümünü dinliyor ve ortalama 6 podcast aboneliği bulunuyor. Bu da podcast’leri, önemli bir reklam mecrası haline getiriyor. Geçtiğimiz yıl tüm dünyada 514 milyon dolarlık reklam harcaması yapılan podcast’lerin, bu yıl yüzde 28 büyüyerek 659 milyon dolara ulaşması bekleniyor.  

Podcast dinleyicileri, sosyal medyayı oldukça aktif kullanıyor

Podcast Dinleyicileri

Diğer yandan, podcast dinleyicileri ve takipçilerinin sosyal medya kullanımı açısından da oldukça aktif olduğu ve dinleyicilerin yüzde 94’ünün en az 1 sosyal medya kanalını aktif olarak kullandığı ifade ediliyor. Uzmanlara göre bu rakam, toplum ortalamasının oldukça üzerinde kalıyor.  

Pamuk, konuya ilişkin “Medialogy olarak içerik stratejisi planlarımızda podcast’e de yer veriyoruz. Markaların kendileri için değerli bir kitleye ulaşmasında önemli bir rol oynayan podcast’ler, Türkiye’de de popüler hale geliyor. Sayısı binleri geçen Türkçe podcast’ler için yerli platformlar da popüler olmaya başlıyor. Markaların reklamlarla olduğu kadar, kendi içerikleriyle de podcast kanalları oluşturması, tüketicilerle iletişimi kuvvetlendirmek ve satın alma gücü ile eğitim düzeyi yüksek hedef kitlelere ulaşmak için önem taşıyor” diyor.  

Podcast nedir? 

Podcast Nedir

2000’li yılların ortalarında podcast adını alan bu mecra, birbirini izleyen sesli yayınlardan oluşuyor. Bir podcast; tıpkı bir radyo yayını gibi sadece dinlenebiliyor, ancak bölümler genellikle canlı olmuyor ve önceden kaydedilmiş oluyor. Podcast’lere; günümüzün popüler yayın uygulamaları SpotifyDeezer, Apple Music gibi kanallardan da ulaşılabiliyor. Bunun yanında, podcast’e özel platformlar ve aslında bir video platformu olan YouTube da bu yayınları bolca barındırıyor. 

Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

Salgın Zamanı Tatil Yapılır Mı? – Yeni Tekno Safari Podcast Yayında!

Spotify, Video Podcast Özelliğini Test Ediyor!

Deezer Türkiye’deki Kullanıcılarına Hem Yerli Hem de Yabancı Podcast’leri Ücretsiz Sunuyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz