Robot Sophia NFT
Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

İnsansı robot Sophia, kendi yarattığı dijital sanat eserini NFT olarak yaklaşık 700 bin dolara sattı. Söz konusu eserin, NFT olarak satılan ilk robot yapımı sanat eseri olduğu ifade edildi. Eseri satın alan kişinin kimliği ise henüz bilinmiyor.  

Hong Kong merkezli ‘Hanson Robotics’ isimli robotik şirketi tarafından geliştirilen ve 2016 yılında görücüye çıkarılan insansı robot Sophia, kendi yarattığı dijital sanat eserini NFT (Non-Fungible Token) olarak 688 bin 888 dolara sattı. Vatandaşlık alan ilk robot olan Sophia tarafından üretilen eser, NFT olarak satılan ilk robot yapımı sanat eseri oldu. Eseri satın alan kişinin kimliği ise henüz paylaşılmadı. Aktarılan detaylara göre; Sophia, 12 saniye uzunluğundaki ve MP4 formatındaki ‘Sophia Instantiation’ adlı eseri, İtalyan sanatçı Andrea Bonaceto ile iş birliği içerisinde ortaya çıkarmıştı.  

Konuya ilişkin İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan Sophia, açıklamasında “İnsanların robot teknolojisi gibi yeni teknolojilere verdikleri tepkiler beni heyecanlandırıyor. Bu yaratıcılıkların bir parçası olmaktan memnunum” ifadelerini kullandı. Sophia’nın geliştiricisi David Hanson ise açık artırmada oldukça hızlı bir biçimde teklif verildiğini ve söz konusu hızı şaşkınlıkla izlediğini dile getirdi. Dijital sanat konseptinin gelişiminin özellikle NFT’nin yükselişi sonrası hızlandığını belirten koleksiyoncu ve kripto para yatırımcısı Jehan Chu da “Sonuçta toplumun ve tüketicilerin dijital ürünlere bakışında değişim yaşanıyor. Bu durumun bizi götürdüğü yer, oldukça etkileyici” diyerek yaşanan gelişmeyi değerlendirdi.  

‘Dijital sanat’ konseptinin önünü açan ‘NFT’, benzersiz dijital öğelerin alım-satımına olanak tanıyor

NFT Dijital Sanat

Diğer yandan; NFT (Non-Fungible Token), blok zinciri (blockchain) teknolojisinin getirdiği en önemli yeniliklerden biri olma niteliği taşıyor. ‘Dijital sanat’ konseptinin önünü açan ‘NFT, benzersiz dijital öğeleri satın almaya ve satmaya ve blok zincirini kullanarak bunlara kimin sahip olduğunu takip etmeye olanak tanıyor. “Değiştirilemez jeton” anlamına gelen NFT’ler, kopyalanamıyor ve başka bir fiziksel veya dijital varlıkla değiştirilemiyor. NFT’lerin; teknik olarak çizimler, animasyonlu GIF’ler, şarkılar veya video oyunlarındaki öğeler dahil olmak üzere dijital her şeyi içerebileceği ifade ediliyor. Dünyaca ünlü isimlerin, kendi ürettikleri içerikleri NFT olarak satışa çıkarması da söz konusu konseptin popülaritesini hızla artırıyor.   

Yakın zamanda; ABD merkezli elektrikli otomobil devi Tesla ve uzay taşımacılığı şirketi SpaceX’in kurucu CEO’su Elon Musk da NFT’ler ile ilgili bestelediği 2 dakika 20 saniye uzunluğundaki bir elektronik müzik parçasını, NFT olarak satacağını açıklamıştı. Benzer şekilde, Elon Musk’ın kız arkadaşı Grimes da bir süre önce ‘WarNymph’ isimli ve Mars temalı dijital sanat koleksiyonunu NFT olarak satışa sunmuş ve bu satıştan 5.8 milyon dolar gelir elde etmişti. Twitter CEO’su Jack Dorsey ise 15 sene önce yaptığı ilk Twitter paylaşımını ‘Valuables BY Cent’ üzerinden NFT olarak satışa çıkarmış ve 21 Mart tarihinde 2.9 milyon dolar karşılığında Bridge Oracle CEO’su Sina Estavi’ye satmıştı. Dünyanın ilk ‘tweet’inin satışından elde edilen gelirin, Bitcoin’e çevirilerek bir yardım kuruluşuna bağışlanacağı ifade edilmişti.   

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

NFT Olarak Satışa Çıkarılan İlk Tweet, 2.9 Milyon Dolar Karşılığında Bridge Oracle’ın Türk Asıllı CEO’su Tarafından Satın Alındı 

Elon Musk, NFT’ler ile İlgili Bestelediği Şarkıyı NFT Olarak Satacağını Açıkladı 

Yapay Zeka Tabanlı Sanatçı Robot Ai-Da, Londra’da Otoportre Sergisi Açacak 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz