RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu’nun aktardığı verilere göre; pandemi döneminde çocuklar ve gençler tarafından en çok kullanılan uygulama, son dönemlerde popülaritesini önemli oranda artıran TikTok oldu. Uslu, açıklamasında araştırma için kullanılan örneklemde TikTok kullanmayanların oranının yalnızca yüzde 7 olduğuna işaret etti.
‘Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)’ Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu, kısa bir süre önce çocukların ve gençlerin sosyal medya alışkanlıkları ve pandemi döneminde artan TikTok kullanımına ilişkin açıklamalarda bulundu. Çocukların medya araçlarının etkilerine karşı korunmasına odaklandığı doktora tezinde yer alan verileri resmi Twitter hesabı üzerinden paylaşan Uslu, salgın döneminde artan sosyal medya kullanımına ilişkin tabloyu da gözler önüne serdi. Uslu’nun İngiltere’de yapılan bir araştırmadan aktardığı verilere göre; pandemi döneminde çocuklar ve gençler tarafından en çok kullanılan uygulama, TikTok oldu. Araştırma için kullanılan örneklemde TikTok kullanmayanların oranının, yalnızca yüzde 7 olduğunun da altı çizildi.
Uslu, konuya ilişkin açıklamasında “TikTok bu dönemde en popüler sosyal medya uygulaması konumundadır. Her gün birkaç saatini bu uygulama karşısında geçiren çocuklar TikTok için ‘zaman öldürmenin (to kill time) en iyi yolu’ ifadesini kullanmışlardır. Çoğunlukla kendi içeriklerini uygulamaya yüklemeyi tercih eden çocuklar, bazı durumlarda ise platformda meşhur olan (TikTokker) kişilerin içeriğini kopyaladıklarını belirtmişlerdir. Araştırmaya konu olan örneklemden TikTok kullanmayanların oranı sadece yüzde 7. Uygulamayı kullananlardan kendi videolarını yapıp paylaşanların oranı ise yüzde 66’dır. 16 yaşındaki William’ın uygulamayla ilgili sözleri dikkat çekici; ‘Sadece 5 dakika geçirmek için uygulamaya girerken bir de bakmışım ki videoları kaydıra kaydıra 2 saat geçmiş, bu adeta bir bağımlılık.’ YouTuber ve TikTokker olarak adlandırılan sosyal medya starlarının sayısının artması, çocukların onları taklit etmesine neden olmakta ve kendi içeriklerini üretmenin kendilerine para kazandıracağına olan inançlarını arttırmaktadır” ifadelerine yer verdi.
RTÜK Başkan Yardımcısı, TikTok ile ilgili açıklamaları yanında ödev yapma alışkanlıklarına da değindi
Diğer yandan; RTÜK Başkan Yardımcısı, TikTok ile ilgili açıklamaları yanında çocukların pandemi döneminde mevcut rutinlerinden uzaklaşmaları nedeniyle daha az ödev yapma eğiliminde olduklarına işaret etti. Çocukların ve gençlerin bu süreçte en çok kısa video ve canlı yayınlara ilgi gösterdiğini belirten Uslu, koronavirüse ilişkin haberlere çocuklar tarafından gösterilen ilginin de zamanla azaldığını dile getirdi. Açıklamada ayrıca, çocukların sosyal hayattan uzaklaşmalarıyla birlikte medya araçlarıyla geçirdikleri vaktin arttığının da altı çizildi.
Uslu, daha sonra açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “Birleşik Krallık’ın iletişim alanında düzenleyici ve denetleyici kuruluşu olan ‘Office of Communication (Ofcom)’ın pandemi döneminde çocukların medya alışkanlıklarına dair yayımladığı araştırma sonuçları, oldukça çarpıcı veriler içeriyor. Mayıs ve Haziran aylarında yapılan çalışma; İngiltere, İskoçya ve Galler’de yaşayan, 9-16 yaş aralığında bulunan ve karantina sebebiyle okullarına gidemeyen çocukların boş zaman ve medya tüketimi alışkanlıklarına odaklanmaktadır. Karantina süreci çocukların ekran karşısında her zamankinden daha fazla zaman geçirmesine neden olmuştur. Normal hayat üzerindeki kısıtlamalar onları sosyal medya, oyun ve medya içeriği karşısında fazlaca zaman harcamaya yöneltmiştir. Okul çağındaki çocukların büyük çoğunluğu, evlerinde boş zamanı geçirmek konusunda bir sisteme sahip değildir ve boş zamanlarını aile yerine, kendi odalarında çevrim içi etkinliklerle doldurma eğilimindedir.”
Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
RTÜK, ‘Tidal’ İsimli Müzik Platformuna Erişim Engeli Getirdi
RTÜK, Netflix ve Amazon Prime’ın Yayın Lisansı Aldığını Duyurdu