Okuma Süresi
2 dakika

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü (Caltech) saniyede 70 trilyon kare çekebilen kamera sistemi geliştirdi. Yeni geliştirilen sistem dünyanın en hızlı kamera sistemi ünvanını kazandı.

Teknolojinin gelişmesi günümüzde daha da hız kazandı. Akıllı telefonların sahip olduğu kamera sistemleri bile kısa süre içerisinde çok fazla yol kat etti. On sene önce sadece hayal edilebilen kamera sistemlerine sahip olan akıllı telefonlarla birlikte profesyonel kameralarda da elbette ki gelişim devam ediyor. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsün geliştirmiş olduğu kamera sistemi ilerleyen yıllarda sahip olacağımız teknolojinin ne derece ileri olacağını bir kez daha ortaya koydu. 

Profesyonel kameralar saniyede birkaç bin kare çekebiliyor

Piyasada bulunan ticari amaçlı profesyonel teçhizatlar saniyede birkaç bin kare çekim yapabiliyor. Aynı zamanda hayatımızın her alanında kullandığımız akıllı telefonlar da yine saniyede 1.000 karenin altında ağır çekim görüntüler kaydedebiliyor. Ancak Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde çalışmalarını sürdüren araştırmacılar, şu an bize hayal gibi gelen bir teknoloji geliştirdiler. Geliştirilen yeni kamera sistemi teknolojisi sayesinde saniyede 70 trilyon kareye kadar görüntü kaydedebiliyor. Saniyede 70 trilyon kare çekebilen kamera sistemi, şu ana dek dünyanın en hızlı kamera sistemi ünvanına da sahip oldu.

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nün geliştirdiği yeni teknolojiye,  sıkıştırılmış ultra hızlı spektral fotoğrafçılık (CUSP) adı verildi.  Dünyanın en hızlı kamera sistemi olarak adlandırılan teknoloji, her biri sadece bir femtosaniye süren kısa lazer ışığı darbelerini kullanarak saniyede 70 trilyon kare görüntü kaydedebiliyor. Bu sürede, saniyenin katrilyonda uzunluğunda ve hareket halindeki ışık dalgalarını dahi yakalayabiliyor.

Kamera sisteminin kare hızı 7 kat artırıldı

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen optik sistem, lazer darbelerini daha kısa flaşlara ayırıyor. Söz konusu lazer darbelerinin her biri daha sonra kameradaki özel bir sensöre çarparak bir görüntü üretiyor ve bu işlem saniyede 70 trilyon kez gerçekleşiyor.

Araştırmanın baş yazarı Lihong Wang’ın geliştirdiği daha eski bir teknoloji dayanan CUSP sistemi Sıkıştırılmış ultra hızlı fotoğrafçılık (CUP) olarak bilinen ilk sistemi baz alınarak geliştirildi. 2014 yılında saniyede 100 milyar kare ile en yüksek hıza ulaşan CUP, 2018 yılında daha da geliştirildi. T-CUP ismiyle anılan yeni versiyon ise saniyede 10 trilyon kare yakalamayı başarmıştı. 

Wang ve ekibi söz konusu teknolojiyi ise şimdi 7 kat daha hızlı hale getirmeyi başardı. Araştırmacılar CUPS teknolojisinin temel fiziğin ultra hızlı dünyasını araştırmak için yardımcı olabileceğini düşünüyor. Bunun yanı sıra söz konusu teknolojinin daha küçük ve daha hassas elektronik cihazlar geliştirmek adına da oldukça yararlı olacağı düşüncesi mevcut. 

Araştırmanın baş yazarı Wang konuyla alakalı olarak açıklamada bulundu. Wang: “Ultra kısa ışık yayılımı, dalga yayılımı, nükleer füzyon, bulutlarda ve biyolojik dokularda foton taşınması gibi çeşitli çok hızlı fenomenlerde uygulamalar öngörüyoruz” dedi.

Kaynak: link

İlginizi Çekebilir:

Xiaomi, Arka Kamerası Öne Dönen Bir Telefon Tasarımı İçin Patent Başvurusunda Bulundu

UFO GÖRÜNTÜLERİ, GÖRÜNTÜLÜ KONUŞMA SAVAŞLARI, EVDE DELİRMEMENİN YOLLARI – DigiToll #13

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz