‘CorNeat’ tarafından üretilen sentetik kornea, görme engelli bir bireyin görme yetisini geri kazanmasını sağladı. Geliştirilen yapay korneanın, donör dokusu gerektirmeden göz duvarı ile bütünleşebildiği ifade edildi.
Yeni bir kornea implantının testi kapsamında açılış hastası olarak kabul edilen 78 yaşındaki görme engelli bir birey, ‘CorNeat’ isimli bir şirket tarafından geliştirilen sentetik kornea sayesinde görme yetisini geri kazandı. ‘KPro’ adı verilen yapay korneanın, donör dokusu gerektirmeden hasar görmüş veya deforme olmuş kornea yerine doğrudan göz duvarı ile bütünleşebilen ilk implant olduğu ifade edildi. Hastanın, ameliyatın hemen ardından aile üyelerini tanıyabildiği ve bir göz çizelgesindeki sayıları okuyabildiği dile getirildi.
Diğer yandan kornea, gözün ön kısmını kaplayan ve koruyan şeffaf bir tabaka olma niteliği taşıyor. Çeşitli hastalıklar ve ani travmalara bağlı olarak kornea, ciddi anlamda hasar görebiliyor ve deforme olabiliyor. Bu da bireyde, görme yetisinin kaybedilmesiyle sonuçlanıyor. Yapay kornea implantlarının da kornea dejenerasyonu yaşayan hastalar için halihazırda mevcut olduğu biliniyor. Fakat bu tip ameliyatlar, karmaşık olmaları nedeniyle nakiller veya kornea halkası implantları işe yaramadığında genellikle son çare olarak görülüyor. ‘CorNeat’ tarafından geliştirilen sentetik kornea ise minimum dikiş ve kesme işlemi gerektiriyor ve ameliyatın, daha kolay bir prosedürden oluştuğu ifade ediliyor.
Geliştirilen yapay kornea, tamamen göz duvarının içine naklediliyor
Ameliyat sonunda; yapay kornea, tamamen göz duvarının içine naklediliyor. Şirket tarafından yayınlanan bir animasyon da işlemin nasıl yapıldığını gözler önüne seriyor. Ürün, hasta gözüne kalıcı olarak yerleştirildiğinde haftalar içinde tam entegrasyon elde ediliyor. Şirket, İsrail’de yapılacak denemeler için 10 hastanın daha onaylandığına işaret ediyor. Bu ay Kanada’da, 2 hastanın daha onaylanması bekleniyor. Fransa, Hollanda ve ABD’de ise onay sürecinde olan 6 hasta daha olduğu belirtiliyor. Paylaşılan bilgilere göre; geliştirilen implant, herhangi bir elektronik parça içermemesine rağmen robotik bir gözden çok daha fazla yardımcı olabiliyor. ‘CorNeat Vision’ın kurucu ortağı Dr. Gilad Litvin, konuya ilişkin açıklamasında “Yıllarca süren sıkı çalışmanın ardından ‘CorNeat KPro’nun kolaylıkla bir hasta gözüne yerleştirildiğini görmek ve ertesi gün hastanın görme yetisini tekrar kazandığına tanık olmak, oldukça heyecan verici ve duygu yüklüydü. Odada çok fazla gözyaşı vardı” ifadelerine yer veriyor.
Teknoloji haber bülteni DigiToll’ü izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
3D yazıcı ile insan korneası üretildi
Apple, Akıllı Gözlük Projesine İlişkin Yeni Bir Patent Aldı
Google Look to Speak Uygulaması Sayesinde Gözünüzle Konuşabilirsiniz