Okuma Süresi
2 dakika

Geçtiğimiz aylarda komisyona gitmesine karar verilen fakat sonrasında ertelenen Sosyal Medya Yasası kapsamında 18 madde kabul edildi.

Sosyal medya her geçen gün hayatımıza daha fazla dahil oluyor. Bu tür platformların dahli, elbette bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Sosyal medya uygulamalarının gelişiminden sonra daha sık karşılaşmaya başladığımız siber suçlar, siber zorbalık, taciz vakaları ve daha fazlası hakkında daha kesin yaptırımlar uygulayabilmek için, bu konunun kanunlarla düzenlenmesi gerekiyor.

Hal böyle olunca yetkililer kolları sıvadı ve sosyal medya yasası hakkında çalışmalara başladı. Geçtiğimiz mayıs ayının sonlarına doğru Sosyal Medya Yasası meclise sunuldu. Komisyonlardan geçen tasarının 45 gün içerisinde sonuçlandırılması gerekiyordu fakat ertelenmesine karar verildi. Ancak meclis açıldıktan sonra beklenmedik bir şekilde tekrar gündeme geldi ve 18 maddesi kabul edildi.

Sosyal Medya Yasası Kapsamındaki 40 Maddeden 18’i Kabul Edildi!

Sosyal Medya Yasası ilk olarak 26 Mayıs 2022 tarihinde meclise sunuldu. Aynı gün 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’na halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçunun eklenmesine karar verildi. Bununla birlikte, gerçeği yansıtmayan ve yalan haber yapan yayın kuruluşlarına ve kişilere cezai yaptırım uygulanacağı söylendi. En yüksek cezanın ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis olacağı belirtildi.

Sosyal Medya Yasası her ne kadar sadece internet üzerinden habercilik yapan kuruluşları etkiliyor gibi görünse de aslında kapsamı çok daha geniş. Facebook, Twitter ve YouTube gibi platformlarda haberlerini paylaşan ve yayın yapan birçok gazeteci ve yayıncıya ek olarak her gün paylaşım yapan milyonlarca vatandaş da bu sürece dahil oluyor.

Yalan Haber ve Yanıltıcı Bilgi Hapis ile Cezalandırılacak!

Sosyal medya yasası kapsamında internette yalan haber yapan veya yanıltıcı bilgi paylaşan herkese hapis cezası getiriliyor. Buna sosyal medya hesapları üzerinden gerçeği yansıtmayan veya manipülatif paylaşım yapanlar kişiler de dahil ediliyor.

Ancak bu konuda bazı çekinceler de var: ‘Yalan haber’ söyleminin sınırları henüz net olarak çizilmedi. Yani hangi haberlerin ve paylaşımların dahil olacağı veya gri alanda kalan durumlarda kararın neye göre verileceği şimdilik belirsiz. Ayrıca olayın tespitinin kimler tarafından hangi yetki ve kıstaslara göre yapılacağı ve de emsal karar olmadığı için cezai işlem uygulanması halinde nelerin göz önünde bulundurulacağı konusunda büyük bir belirsizlik mevcut. Bu nedenle birçok gazeteci ve vatandaşın ifade özgürlüklerinin kısıtlanabileceğine dair çekinceler dile getiriliyor.

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz