Televizyon firması TCL’in yeni giriş segment ürününü inceledik. Performans açısından neler sunuyor, oyun oynatıyor mu, kamerası nasıl? Detaylar TCL 20 SE inceleme yazımızda.
Panel üretimiyle bildiğimiz TCL artık akıllı telefon üretimiyle de akıllarımızda yer etmeye başladı. Geçen sene Türkiye pazarına yaptığı girişten sonra, artık fabrika yatırımıyla da rekabetçi olmaya çalışıyor. Özellikle giriş ve giriş-üst segmentteki modelleriyle, kendisine sevenler kazanmayı başardığını görüyoruz.
Yakın zamanda Tekno Safari YouTube kanalımızda TCL 20 SE inceleme videomuzu yayınlamıştık. TCL 20 SE inceleme yazımızı bitirince, telefona ait fotoğraf örneklerini görmek için mutlaka TCL 20 SE inceleme videomuzu da izlemeyi unutmayın! Ayrıca kanalımıza abone olarak içeriklerimizden haberdar olabilirsiniz.
TCL 20 SE tasarım
TCL 20 SE segmentindeki diğer cihazlardan çok farklı değil. Plastik bir çerçeve ve plastik bir arka yüzeyle geliyor. Ön tarafındaki camın dayanıklılık seviyesine dair bir bilgiye sitesinden ya da farklı kaynaklardan ulaşamadık. Cihazın boyutları da büyük, çünkü ekranı büyük. 6.82 inç boyutudnaki ekran, 172.1 x 77.1 x 9.1 mm boyutlarındaki kasada yer alıyor. Ancak telefon büyük olmasına rağmen, plastik bir gövdeye sahip olduğu için çok ağır değil, 206 gram.
TCL cihazlarını, rakiplerinden tasarım açısından ayrıştırarak ön plana çıkartmayı amaçlıyor. TCL 20 SE tasarım açısından da aynı çizgi takip edilmiş. Ancak TCL 10 ailesindeki kadar radikal bir çizgi takip edilmiyor. Arka yüzeyi parlak ve açıya göre ışık dans ediyor. Aynı zamanda kamera modülünü kapsayan farklı tonda bir bant da aşağıdan yukarı uzanıyor. Ancak cihazın tasarımında alınmış bazı kararlar, özellikle son kullanıcı açısından demode gözüküyor. Kapasitif parmak izi tarayıcısı ise cihazın arka tarafında. Ayrıca ekranda damla formunda bir ön kamera çentiği yer alıyor.
TCL 20 SE ekran
Televizyoncu diyoruz ya TCL için, ekran işini iyi başarıyor. TCL 20 SE ekran özellikleri açısından kağıt üzerinde beklentileri yükseltmiyor. 720×1640 çözünürlüğündeki ekranı 6.82 ekranı 263 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Herhangi bir HDR sertifikası bulunmayan ekranın parlaklığı 450 nite kadar ulaşabiliyor. Bu fiyat bandında bekleyeceğimiz standart özellikler. Ancak ekrana bakınca, TCL’in geliştirme yazılımları sayesinde, boyundan büyük işler başardığını söyleyebiliriz. Ofisimizde, sevgili Sedat’la birlikte, ekranının beklediğimizden güzel gözüktüğünü uzun uzun konuştuk.
Bu ekranda herhangi bir havalı yüksek tazeleme hızı yok. IPS yapıdaki ekranın görüntüleme açıları iyi. Çözünürlüğü yüksek olmasa da içerik tüketmek için uygun ve görsel olarak tatmin ediyor. Ekran gövde oranı ise yaklaşık %83.2 seviyesinde kalmış.
TCL 20 SE performans
TCL 20 SE inceleme videosunda da değindim, TCL telefonlarında oldukça sade bir arayüz kullanıyor. Bu sayede yazılım hafif ve basit tutuluyor. Bu da yazılım güncellemelerinin hızlıca verilebilmesi ve cihazların performansının yüksek olabilmesi konusunda firmaya kolaylık sağlıyor. üstelik bunlar biz kullanıcıların da bayıldığı özellikler.
TCL 20 SE performans açısından değerlendirilirken işlem gücü ve yazılım birlikte değerlendirilmeli. TCL 20 SE’de kullanılan Qualcomm Snapdragon 460 yonga seti, kendi alanında en modern ya da en güncel olan yonga seti değil. Snapdragon 460 oldukça basit 11 nm teknolojisiyle üretilmiş bir yonga seti. Pil kullanımı anlamında tasarruf sağlayan big.LITTLE mimarisi dahi bulunmuyor. 8 çekirdekli ve hepsi 1.8 Ghz saat hızında. 4 GB RAM bellek ile destekleniyor.
Ancak TCL UI kullanıcı arayüzünün hafif olması sayesinde TCL 20 SE normal kullanımda da oyun oynamak istediğimizde sorun çıkartmadı. Yaptığımız testlerde TCL 20 SE PUBG gibi hem GPU hem de CPU yoran bir oyunu rahat bir şekilde oynatmayı başardı. Ekran çözünürlüğünün düşük olması oyunun kolay çalıştırılabilmesinis ağlarken, cihazın büyük kasası ısı yönetimi için kolaylık sağlıyor. Yaklaşık 30 dakikalık bir oyunda herhangi bir FPS sorunu yaşamazken, rahatsız edici bir ısınma sorunu da yaşamadık.
Ülkemizde 64 GB depolama seçeneği olan versiyonu satışta. Ancak hafıza kartı desteği var. Eğer 64 GB yetersiz geliyorsa hafıza kartı ile depolama alanı ekleyebilirsiniz. Keşke UFS 2.1 hafızaya sahip 128 GB depolama alanı sunan seçeneği de ülkemizde satışta olsaydı.
TCL 20 SE kamera
TCL 20 SE ülkemizde üretilen bir model. Globalde 2 farklı kamera setiyle satışa sunulan cihazın ülkemizde üretilen versiyonunda ise daha az çözünürlüklü olan kamera setleri tercih edilmiş. 16+5+2+2 megapiksel şeklinde seçilmişdört arka kameranın yanı sıra ön tarafta da 8 megapiksellik bir özçekim kamerası yer alıyor. 16 megapiksellik ana sensör, farklı pazarlarda satışta olan 48 megapiksellik sensöre göre daha büyük piksel boyutları sunuyor. Ancak 8 megapiksellik ön kamera sensörü farklı pazarlarda satışta olan 13 megapiksellik sensörle aynı piksel boyutlarına sahip. Setteki diğer kameralar ise aynı. 5 megapiksellik ultra geniş açı kamerasının yanında bir adet 2 megapiksellik makro ve bir adet de 2 megapiksellik derinlik algılama kamerası bulunuyor.
Kameraların performansına gelecek olursak, genel olarak yeterli seviyede. HDR uygulansa dahi özellikle ters ışık senaryolarında kameralar zorlanabiliyor. HDR uygulanan fotoğraflar beraberinde bir miktar denklanşör gecikmesi getiriyor. Kameraların OIS desteği de olmaması neticesinde eğer titreyen elleriniz varsa ya da ışık biraz azsa, çok net olmayan fotoğraflar elde edilebiliyor. Bu tarz durumlarda otomatik HDR’ı kapatabilir, manuel olarak açıp kapatarak kullanabilirsiniz.
Ultra geniş açı ya da makro kamerası hakkında söylenecek bir şey yok. Özel bir yanları bulunmuyor. Ultra geniş açının pikselleri biraz dağıtıyor olmasından dolayı 5 mp fotoğraflar biraz yumuşak kalıyor ancak kullanılabilir durumda. 2 megapiksellik makro kamera ise genelde bir kaç kez hevesle kullanıldıktan sonra unutulan bir kadere sahip.
Arka taraftaki profil ön kamera için de geçerli. Fotoğraflar net. Özellikle yüz fotoğrafı çekince sakalları rahat şekilde görebiliyorsunuz. Ancak dinamik aralık dar. Tüm bu zayıf noktalar, bu fiyat bandındaki pek çok telefon için de geçerli. Uygun fiyatlı telefonlarda kullanılan sensörler dinamik aralık açısından zayıf kalıyor. TCL 20 SE kamera açısından beklenen performansı veriyor.
TCL 20 SE batarya performansı
Telefon 5000 mAh gücünde bir batarya ile geliyor. 18 watta kadar hızlı şarj destekleniyor ve şarj aleti cihazın kutusundan çıkıyor. Snapdragon 460’ın big.LITTLE mimarisinde olmaması neticesinde hafif işlemler yaparken ya da beklemedeyken ciddi bir batarya tasarrufu yapabildiği söylenemez. Ancak batarya kapasitesinin büyük olması burada toparlayıcı bir etken oluyor. Ara ara oyun oynadığımız, video izlediğimiz TCL 20 SE batarya performansı anlamında bizden geçer not almayı başardı.
Kullanımlarımız esnasında sabahtan akşama bir batarya ömrü almayı başardık. Ancak kullanımınız yoğunlaştıkça bu süre kısalacaktır. Yine de bileşenlerinin çok fazla güç tüketmemesi ve pil kapasitesinin büyük olması TCL 20 SE’ye şarjlar arasında kabul görecek bir kullanım imkanı sunuyor.
TCL 20 SE alınır mı?
TCL, 20 SE modelini stereo hoparlörler ile donatmış. Kulaklık çıkışı da olan cihaz, ekranının da büyük ve görece iyi olması neticesinde bir multimedya tüketim üssü haline geliyor. Önemli bir eksik olarak görülebilecek nokta ise Wi-Fi AC bandı desteğinin olmaması. Ancak Bluetooh 5.0 sürümü destekleniyor. Ayrıca çoğu kullanıcının önemli gördüğü FM radyo ve NFC desteği de cihazda var.
Peki 2250-2500 TL fiyat aralığında bulunabilen TCL 20 SE alınır mı? Akıllı telefondan beklentilerinizi belirleyip ona göre seçim yapmanız lazım. Eğer performanslı ya da iyi kameralı bir telefon istiyorsanız daha performanslı ya da daha iyi kameralı alternatifler yakın fiyatlarda bulunabiliyor. Ancak film-dizi izleme öncelikli şekilde bir kullanımınız olacaksa TCL 20 SE büyük ve iyi görünen ekranıyla göz önünde bulundurmaya değer bir alternatif.
Tekno Safari YouTube kanalımıza abone olmayı untumayın!
İlginizi çekebilir: