Fazla ısınma birçok elektronik cihazda yaşanan bir sorundur. Çünkü mobil işlemciler çok fazla ısı yayarlar. Telefonların ideal sıcaklık dereceleri vardır. Telefon sıcaklığı bu derecenin üstüne çıktığında cihaz risk atına girer. Telefonların ısı artışının altında bir çok sebep yer alır. “Telefon kaç derece sıcaklığa dayanır, telefon kaç derece olmalı?” sorularının yanıtlarını yazımızda ele aldık.
Telefonların belirli bir süre kullanılmasının ardından bir miktar ısınması normal bir durumdur. Sonuç olarak elektronik cihazlar bir süre sonra elektrik akımı ve mekanik parçalara bağlı olarak ısınabilir. Fakat telefonunuz çok fazla ısınıyorsa telefonunuzun kullanım ömrü kısalır. “Telefon kaç derece sıcaklığa dayanır?” konulu yazımızda merak ettiğiniz soruların yanıtlarını bulacaksınız.
Telefon Derece Ölçme İşlemi Nasıl Yapılır?
Telefonda derece ölçümünü Play Store ve App Store marketlerinde bulunan uygulamalardan yararlanarak yapabilirsiniz. Android telefonlarda CPU Termometre, CPU Monitor, CPU-Z uygulamaları bu uygulamalardan bazılarıdır. Bu uygulamaları telefonunuza indirerek cihazınızın sıcaklık derecesini takip edebilirsiniz. Isı sensörü çoğunlukla her akıllı telefonda bulunur. Bu sensör telefonunuzun aşırı ısınarak cihazın zarar görmesini engeller. Aksi takdirde bunun sonuçları tehlikeli ve de maliyetli olabilir. Uygulama çalıştığı halde bir sıcaklık değeri göstermiyorsa cihazınızın başka bir problemi olabilir.
Telefon Kaç Derece Sıcaklığa Dayanır? Telefon Sıcaklığı Kaç Derece Olmalı?
Gün içinde telefonumuzu yoğun bir şekilde kullanırız. Bu yoğun kullanımdan dolayı telefonumuz ısınır. Bu ısı belirli bir dereceye kadar normaldir. Fakat fazlası cihaz için tehlikelidir. Telefon derece ölçme işlemini yaparak normal seviyenin üstüne çıkıp çıkmadığını gözlemleyebilirsiniz. Telefonumuz 50 derece civarında bir sıcaklığa sahiptir. Hatta 40 dereceye düştüğü zamanlar da olur.
İnternette gezinmeye başladığımız zaman bu sıcaklık 60 derece civarlarına kadar çıkar. Bu sıcaklık normal ve ideal bir sıcaklıktır. Telefonda oyun oynadığımızda sıcaklık en fazla 75 dereceye kadar çıkmalıdır. Aynı zamanda 3G, 5G, Wifi gibi bağlantılar kapalı olmalıdır. Çünkü bu bağlantılar açık iken cihaz sıcaklığı 80 dereceyi aşabilir. Bu durumda riskli bölgeye girmiş olursunuz. Eğer telefonunuzun sıcaklığı 90 dereceyi aşarsa cihazda kalıcı hasarlar oluşabilir. Bu yüzden cihazınızı 50-60 santigrat derece arasında tutmaya özen gösterin. İdeal telefon sıcaklık derecesi budur.
Telefon Sıcaklığını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Telefon sıcaklığı ne kadar olmalı sorusu birçok kullanıcının aklında. İdeal telefon sıcaklık derecesi 50-60 santigrat derecedir. Fakat bazı zamanlar cihazımız çok daha fazla sıcaklığa ulaşabiliyor. Telefonunuzun sıcaklığını etkileyen bazı faktörler mevcut. Bu faktörler şunlardır:
- Özellikle yaz aylarında hava sıcaklığından dolayı telefonlardaki sıcaklık artabiliyor. Bu sıcaklık belirli bir seviyeye kadar normaldir.
- Telefonu güneş gören yerlerde tutmanız da cihazınızın ısınmasına yol açar. Araba kullanırken cama sabitlenen telefonlar aşırı derecede ısınabilir. Bu durum telefonunuza zarar verebilir.
- Telefonu şarj ederken cihazınızı kullanmaya devam ettiğinizde hem hızlı şarjdan dolayı hem de oyun sistemi zorladığı için ısı artışı meydana gelir. Bu cihazınıza zarar veren bir durumdur.
- Telefonunuzdaki gereksiz uygulamaları kapatın. Bu gereksiz uygulamalar da ısı artışına sebep olur.
Telefonun Aşırı Isınmasını Engellemenin Yolları
Akıllı telefonlar birden çok uygulamanın aynı anda çalışması, telefonun çok fazla kullanılması, widget’ların (hava durumu vs.) sürekli açık olması ve bir uygulamanın açık kalması gibi nedenlerle çok fazla ısınabiliyor. Telefonların 20-25 dakikalık yoğun kullanımından sonra ısınması normaldir. Fakat bu ısınma devam ederse bazı önlemlerin alınması gerekir. Bu önlemlerin bazıları şunlardır:
Telefonunuzdaki Uygulamaları Kontrol Edin
Uygulamaların arka planda çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Arka planda kullanmadığınız uygulamalar çalışmaya devam ediyorsa bunları kapatarak cihazınızın ısınmasını engelleyebilirsiniz.
Güncellemeleri Atlamayın
Telefonunuza güncelleme yapmayı unutmayın. Güncellemeler cihazınızın daha iyi bir performans sergilemesine imkan tanır. Bu sayede karşılaştığınız sorunlar da azalmış olur.
Telefonunuzu Sıcak Yerde Tutmayın
Telefonunuzu güneş alan yerlerden uzak tutun. Telefon zaten kullanıldığı zaman ısı oluşturur. Bir de güneşin sıcaklığına maruz bırakıldığında ısı seviyesi daha da yükselir.
Kılıf Seçerken Dikkatli Olun
Telefonu korumak için alınan bazı kılıflar zararlı olabilir. Kalitesiz ve çok kapalı olan kılıflar hava ile teması kestiği için cihazda ısınma meydana gelir. Özellikle sıcaklığın fazla olduğu yerlerde kılıf kullanmamaya özen gösterin. Mutlaka kılıf kullanacaksanız da deri kılıf tercih etmeyin.
Batarya Kullanımında Dikkatli Olun
Telefonların ısınmasının bir nedeni genellikle bataryadır. Sahte şarj aletleri bataryanın hızla şişmesine ve cihazın patlamasına neden oluyor. Telefonu şarj cihazı ile şarj ederken üstünün kapalı olmamasına dikkat edin. Akıllı telefonların çoğu, lityum iyon pilleri kullanır. Lityum iyon piller genellikle güvenlidir. Fakat bazen arızalanmaları da mümkün olabiliyor. Bu yüzden ısınan bataryayı orijinal bir batarya ile değiştirin. Korsan bataryalardan uzak durun.
İlginizi Çekebilir:
Telefondaki RAM Ne İşe Yarar? Performansı Nasıl Etkiler?
Telefon Bir Anda Yavaşladı. Nasıl Hızlandırırım? Detaylı Anlatım
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın.
Xiaomi redmi note 8 kullanıyorum evimde herhangi bir ateş ölçer yok ama cihazımda ayarlardan pil kısmına girince pil sıcaklığı gözüküyor bu değere göre hareket etmem dogru olur mu ?
50 60 ne dassah mı geçiyonuz?
bide yorum onay beklior .asdAS.Da.sF:as:Faslfaskjfas:DASF:ASASFaS:dSADsgHdf:dfH:AS:dAS:dAS:FG:sdH:SD:hS:AdA:sG:DS:h:fgJ:df:as:as:DasD:AS:fAS:H::saD:ASDasdasdas