Okuma Süresi
4 dakika

Akıllı telefonların hızlı yükselişiyle birlikte performans konusu da dikkat edilmesi gereken şeyler arasında yerini aldı. Cep telefonlarındaki RAM de performansı etkileyen önemli parçalardan biri. Bu yazıda telefonlardaki RAM’in ne işe yaradığı ve telefon satın alırken kaç GB RAM’e sahip bir model almanız gerektiği gibi soruları cevaplıyoruz. Cep telefonu RAM’i nedir? Cep telefonu RAM’i ne işe yarar? RAM telefonlar için ne kadar önemli?

Akıllı telefonları satın alırken sadece tasarımına bakmamak ve pazarlama hilelerine kanmamak önemli noktalar. Bir akıllı telefon dıştan çok güzel görünse de, donanım özelliklerinden dolayı pratikte kullanıcısını üzebilir. Hiçbir üretici reklamlarında ürünün donanım özelliklerine yer vermez, araştırıp bulmak zorunda kalırsınız. Bu yüzden akıllı telefon satın almadan önce dikkatlice incelemeniz, ihtiyaçlarınıza cevap verip vermeyeceğini öğrenmeniz gerekir. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise RAM gibi donanım özellikleri.

RAM Nedir ve RAM Ne İşe Yarar?

RAM kelimesinin açılımı Random Access Memory’dir, yani “Rastgele Erişilebilir Bellek” anlamına gelir. RAM, cihazınızdaki bilgilerin geçici olarak ve en hızlı biçimde depolandığı donanımdır. Kısaca, telefonunuzun kısa süreli hafızasıdır. RAM’in asıl depolama biriminden ayrıldığı kısım da budur. Örneğin telefonunuza bir video dosyası attığınızda, depolama birimi bu dosyayı kalıcı olarak saklar ve istediğiniz zaman sizin için açar. RAM ise telefonunuzu kullandığınız sırada çalışan tüm işlemleri geçici olarak depolar ve sizin her an bu bilgilere ihtiyacınız olacağı varsayımıyla hazırda bekletir. Sosyal medyada gezinirken aynı zamanda müzik dinleyebilmenizi sağlayan donanım RAM’dir. Bu yüzden akıllı telefonların performansına etki eden en önemli unsurlardan biridir.

RAM Performansı Nasıl Etkiler?

RAM telefonun kısa süreli hafızasıdır ve cihazınızda çalıştırdığınız her yazılım RAM’i kullanır. Buna telefonunuzun kendi işletim sistemi de dahildir. Bu da RAM’in telefon için önemine işaret ediyor. Eğer RAM miktarı çok düşükse akıllı telefonunuzun arayüzünde akıcılığın yeterli olmadığını görebilirsiniz. Menü geçişlerinde, rehberi açarken veya fotoğraf albümünüze bakarken yavaşlamalar ve takılmalar yaşayabilirsiniz. RAM’in etkisinin en çok hissedildiği yer ise çoklu uygulama kullanımıdır. Arka planda çalıştırdığınız her yazılım, işletim sistemine ek olarak RAM’de yer kaplar.

Chrome, Firefox gibi internet tarayıcıları kullandıktan sonra bir oyuna girdiğinizi varsayalım, oyundan çıktıktan sonra tarayıcıya döndüğünüzde sayfaların yeniden yüklendiğine şahit olmuşsunuzdur. Bunun sebebi RAM yetersizliğidir. Siz tarayıcıdan çıkıp oyuna girdiğinizde; tarayıcı verileri, sizin her an tekrar kullanmak isteyebileceğiniz varsayımıyla RAM’de tutulmaya devam eder. Ancak oynadığınız oyunun gerek duyduğu RAM miktarı, o an cihazınızdaki boş RAM miktarından fazlaysa, RAM’deki tarayıcı verileri silinir ve yerlerine oyun verileri gelir. Tarayıcıyı tekrar açtığınızda RAM’deki veriler silinmiş olduğundan sayfaların tekrar yüklenmesi gerekir. Bu senaryo cihazınızdaki her çoklu uygulama kullanımı için geçerlidir. RAM’in önemi de tam olarak burada ortaya çıkar.

Cihazınızın arayüzündeki takılmaların kaynağı her zaman RAM olmayabilir. Akıllı telefonunuzdaki işlemcinin gücü de bir diğer önemli etkendir. Bu yüzden akıllı telefon satın alırken donanım özelliklerini iyice araştırmanız gerekir. RAM’i çok yüksek olan bir cihazın orta seviye bir işlemcisi olabilir. RAM’den yana sıkıntınız olmasa da işlemciden dolayı yavaşlamalar hissedebilirsiniz. Bu yüzden donanımsal olarak dengeli bir ürün almak önemlidir.

Telefonda RAM Ne Kadar Olmalı?

“Telefonumdaki RAM yeterli mi?”, “Telefonda ne kadar RAM olmalı?” gibi sorularla sık sık karşılaşıyoruz. Aslında bu, sizin cihazdan beklediğiniz performansla ilgili. RAM, bilgilere asıl depolama biriminden çok daha hızlı olarak erişmenizi sağlar. Akıllı telefonunuzda yaptığınız işlemler arttıkça gerekli olan RAM kapasitesi de artar. Cep telefonunuzu sadece arama yapmak ve WhatsApp gibi basit işlemler için kullanıyorsanız “Telefonda 2 GB RAM yeterli mi?” sorusunun cevabı olumlu olacaktır. Ancak akıllı telefonunuzda çok fazla uygulama kullanıyorsanız, sosyal medya uygulamalarını ağırlıklı olarak kullanıyorsanız veya PUBG mobile gibi ağır oyunlar oynuyorsanız çok daha fazla RAM’e ihtiyacınız var demektir.

Günümüz için akıllı telefonlarda olması gereken RAM miktarı ortalama 6 GB diyebiliriz. Bütçeniz 6 GB RAM’li bir telefon için yeterli değilse 4 GB RAM’li modellere de bakabilirsiniz, ancak 4 GB’dan daha aşağı inmenizi tavsiye etmiyoruz. “Ne kadar çok, o kadar iyi” mantığı burada da çalışıyor, gelişmekte olan teknolojiyle birlikte daha kompleks ve daha büyük boyutta uygulamalar çıkıyor, doğal olarak bu uygulamalar için gerekli RAM miktarı da fazlalaşıyor. Şu an 12 GB’a kadar RAM’e sahip akıllı telefon modelleri piyasada bulunabilir durumda. 12 GB RAM günümüz için biraz fazla olabilir, 6 GB veya 8 GB bir model işinizi fazlasıyla görecektir. Alacağınız telefonu uzun yıllar kullanmayı planlıyorsanız, birkaç yıl sonraki durumu göz önüne alarak 12 GB RAM’e sahip modellere de yönelebilirsiniz.

Telefonlarda RAM Yükseltmek Mümkün mü?

Birçok kullanıcı satın aldıkları akıllı telefonlarda yavaşlamalar ve takılmalar olduğunu görüp RAM miktarını artırmak isteyebiliyorlar. Bu yüzden sık sık telefonda ram nasıl yükseltilir gibi sorular yöneltilebiliyorlar. Günümüzde bu sorunun cevabı maalesef olumsuz. Bilgisayarlarda RAM kolayca artırılabilir ancak akıllı telefonlar için şu an böyle bir seçenek mevcut değil. Bu yüzden akıllı telefon satın alırken RAM miktarına dikkat ederek almanızı öneriyoruz.

Telefondaki RAM Nasıl Öğrenilir?

Telefonumda kaç GB RAM var sorusunun tek bir cevabı yok. Her telefon üreticisi farklı yollar izler. Bazı markalarda yanıt Ayarlar> Hakkında kısmında yazabilir. Bazı markalar ise telefona varsayılan olarak yükledikleri “RAM temizleme” gibi yazılımların arayüzünde bu bilgiye verirler.

Eğer iki yolu da deneyip RAM bilgilerine ulaşamadıysanız, uygulama marketlerinde yer alan CPU-Z gibi yardımcı aplikasyonları kullanarak RAM’in durumunu görebilirsiniz. Telefonunuzun modelini Google gibi arama motorlarında aratarak da RAM miktarını öğrenebilmeniz mümkün.

Telefondaki RAM Miktarı