Telefon Bir Anda Yavaşladı. Nasıl Hızlandırırım? Detaylı Anlatım
Okuma Süresi
3 dakika

Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte sunulan hizmetler gün geçtikçe artıyor. Özellikle akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. İlk alındığında yüksek performans sağlayan telefonlar, bir süre sonra yavaşlamaya, hatta donmaya başlar. Son derece can sıkıcı olan bu durum, birçok insanda “Telefon bir anda yavaşladı, nasıl hızlandırmam gerekir?” sorularını beraberinde getirir. Eğer siz de sorularınıza cevap arıyorsanız yazımız tam size göre..

İster Android, ister iOS olsun; akıllı telefonların zamanla güçlerini yitirmeleri ve performanslarını kaybetmeleri kaçınılmaz. Özellikle telefonun hızını kaybetmesi zor zamanlar geçirmenize neden olur. Telefonda donma ve kapanma sorunu yaşaması, kameranın takılması, sesli arama yapılamaması size dakikalar kaybettirebilir. “Telefon bir anda yavaşladı, sürekli donuyor…” gibi problemler birçok kullanıcının muzdarip olduğu konular arasında. Peki bu sorunun çözümü, yeni cep telefonu almak mı? Elbette ki değil. Bu yazımızda telefonunuzu eski gücüne nasıl döndüreceğinizi anlattık.

Telefon Yavaşlama Sebepleri

Telefon Yavaşlama Sebepleri

Bazen kamera, bazen bilgisayar işlevi gören cep telefonlarının yavaşlaması önemli sorunlardan bir tanesidir. Elbette ki, akıllı telefonunuzu hızlandırmadan önce sorunun ne olduğunu bulmanızda fayda var. Telefonda donma neden olur merak ediyorsanız işte telefon yavaşlama sebepleri..

  • Telefon hafızasının dolması,
  • Ram yetersizliği,
  • Telefona root atılması,
  • Telefonu özel modda kullanma,
  • Casus yazılımlar,
  • Korsan uygulama yükleme,
  • Uygulama indirmeden kaynaklı virüs veya zararlı eklentiler,
  • Arka planın dolu olması,
  • Çok sayıda fotoğraf ve video arşivi,
  • Whatsapp gibi mesajlaşma uygulamalarında biriken veri kalabalığı,
  • Teknik ve donanımsal sorunlar.

Yukarıda yer alan maddelerden biri veya birkaçı size tanıdık geliyorsa ana problemin neyden kaynaklandığını buldunuz demektir. Şimdi birlikte telefonda yavaşlama problemini nasıl çözeceğinize bakalım..

Telefon Yavaşlaması ve Bu Sorunla İlgili Çözümler

Telefon Yavaşlaması ve Bu Sorunla İlgili Çözümler

1. Telefonunuzu yeniden başlatmalısınız.

Yoğun ve yorucu bir günün ardından telefonun yavaşlaması çok normaldir. Çok uzun süreli kullanımlarda telefon işlemcisi yorulur ve birtakım sorunlar yaşanmasına neden olur. Telefonunuzu kapatıp bir süre dinlendirdikten sonra tekrar açarsanız sorunlar ortadan kalkabilir.

2. Depolama alanınızı rahatlatmalısınız.

Bilgisayarlarda olduğu gibi telefonların da depolama alanı dolduğunda bazı sorunlar meydana gelir. Akıllı telefonlarda depolama alanı azaldıkça önbellek kullanımı artar. Bu da, telefon yavaşlaması nedenlerinden biridir. Telefonunuzda kullanmadığınız dosya ve uygulamaları silerek depolama alanı açabilirsiniz. Belleğin 3/4’ünden fazlasını kullanmamaya özen gösterirseniz, donma problemleri ortadan kalkacaktır.

3. Ses medyanızı doğru şekilde yönetmelisiniz.

Akıllı telefonunuzun işletim sistemi Android ise, müzik indirme uygulamaları kullanıyor olabilirsiniz. Satın aldığınız veya yüklediğiniz müzikler, Whatsapp’tan gelen ses kayıtları ya da otomatik şekilde inen podcastler hafızanızın dolmasına neden olur. Bu aşamada, telefon hafızasını yönlendirebilmek zorlu bir süreçtir. Eğer, internet bağlantısı problemi çekmiyorsanız bazı dosyaları silmenizde fayda var. Online müzik programları kullanarak hafıza alanınızı açabilirsiniz.

4. Fotoğraflarınızı kontrol etmeyi unutmamalısınız.

Akıllı telefonlarda fotoğraf ve videoların otomatik olarak yedekleniyor oluşu telefonun donma sebepleri arasındadır. Elbette ki bu problemi, artık kullanmadığınız ve ihtiyaç duymadığınız görselleri silerek çözebilirsiniz.

5. Telefonunuzda alan açmalısınız.

Birçok insan daha önceden yüklediği uygulamaları silmeyi unutur. Depolama alanını oldukça meşgul eden bu uygulamaların çok fazla olması, telefonunuzun ömrünü kısaltır. Aşağıdaki aşamaları takip ederek telefonunuzda boşluk açabilirsiniz:

  • Ayarlar > Uygulamalar > Uygulama Yöneticisi menüsüne giderek son zamanlarda kullandığınız uygulamaları gözden geçirin. Listede yer alanlar içinden artık kullanmadığınız uygulamalar varsa silebilirsiniz.
  • Ayarlar > Depolama > Boş alan kısmına basarak, ne kadar alanınızın olduğunu kontrol edin. Unutmayın ki, telefonunuz ne kadar doluysa yavaşlama olasılığı o kadar yüksek olacaktır.

6. Arkaplanda çalışan uygulamaları kapatabilirsiniz.

Uygulamadan çıkmış olsanız dahi, akıllı telefonlar uygulamaları arkaplanda çalıştırmaya devam eder. Bu nedenle, telefonda işlem yaparken sık sık kasma durumuyla karşılaşırsınız. Bu gibi durumlarda, uygulama içindeki işiniz bittikten sonra sadece çıkış yapmamalı, uygulamayı tamamen kapatmalısınız.

7. Telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürmelisiniz.

Yukarıdaki maddeleri denediyseniz ve telefonunuzun yeteri kadar hızlanmadığını düşünüyorsanız bu maddeyi uygulamak zorunda kalabilirsiniz. Telefonunuzu ilk ayarlarına döndürmek gerekebilir. Fakat bu aşamayı yapmadan önce telefonunuzu yedeklemeyi, önemli dosyalarınızı aktarmayı unutmayın.

  • Ayarlar > Yedek > App Data yolu ile otomatik geri yükleme yapabilirsiniz.

Son olarak…

“Her şeyi yaptım ama telefon bir anda yavaşladı.” diyorsanız işletim sistemi kontrolü yapın. Telefonunuzda bulunan son güncellemeleri kontrol ederek yükleyin. Eğer, telefonunuzun işletim sistemi zaten güncelse telefonunuzun ömrü dolmuş olabilir. Akıllı telefonunuz, cihaz içinde yer alan uygulama ve dosyalar için uygun değil demektir. Artık ne yazık ki, bu noktadan sonra yapılabilecek bir şey yok. Telefon kullanma sürenizi ve yaptığınız işlemleri göz önünde bulundurarak yeni bir cep telefonu almanız gerekebilir.

İlginizi Çekebilir:

Telefon İşlemcisi Nedir? Telefon İşlemci Hızı Nasıl Artırılır?

Telefonda Yer Açma ve Hafıza Artırma Yöntemleri Neler?

Tekno SAfari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz