Telegram Nedir?
Okuma Süresi
5 dakika

400 milyondan fazla aktif kullanıcısı olan hız ve güvenlik odaklı bir mesajlaşma uygulaması Telegram, son dönemlerde sıklıkla adından söz ettirmeye başladı. Peki Telegram nedir ve nasıl kullanılır? Bir mesajlaşma uygulaması olarak Telegram’ın farkı nedir? Detaylar haberimizde… 

Tamamen ücretsiz ve herkesin kullanabileceği bir uygulama olan TelegramWhatsapp gibi popüler mesajlaşma uygulamalarına alternatif bir platform olarak karşımıza çıktı. 400 milyondan fazla kullanıcıya ulaşmasıyla popülaritesini ispatlayan uygulama, son dönemlerde de sıklıkla adından söz ettirmeye başladı. Peki Telegram nedir ve nasıl kullanılır?   Tekno Safari editörleri, görselleriyle birlikte Telegram’ın nasıl kullanıldığına dair detaylı bir haber hazırladı. 

Telegram Nedir?

Telegram aracılığıyla, arkadaşlarınızla hem hızlı hem de güvenli sohbetler geçekleştirebilirsiniz ve gönderilerinize tüm cihazlar üzerinden, aynı anda erişim sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte uygulamada, bir dosya veya medya göndermek istediğiniz takdirde tür ve boyut sınırlamasına maruz kalmazsınız. Tüm sohbet geçmişiniz, Telegram bulutunda depolanır ve böylece verileriniz kaybolmaz. 200 bin üyeye kadar grup sohbetleri oluşturabildiğiniz uygulamada, büyük boyutlu videoları ve belgeleri de paylaşabilirsiniz. 

Mesajlaşırken kendimizi ifade etmenin yollarından biri de kullandığımız GIF’lerdir. Telegram, bu anlamda da oldukça geniş bir GIF platformuna sahiptir. Telegram’da; herhangi bir sohbette birkaç mesajı sabitleyebilir, canlı konum paylaşan kişilerle birbirinize yakın olduğunuzda uyarı alıp ve baktığı yönü görebilir ve birden fazla şarkıyı oynatma listesiyle gönderebilirsiniz. 

Telegram nasıl kullanılır? 

Telegram Nasıl Kullanılır?

Peki Telegram nasıl kullanılır? Telegram’ı kullanmaya başlamak için indirdiğiniz Telegram uygulaması üzerinden öncelikle, ‘Mesajlaşmaya Başlayın’ seçeneğine tıklıyor ve telefon numaranızı giriyorsunuz.

Telegram Nasıl Kullanılır?

Ardından telefonunuza gelen kodu, uygulamada açılan ekrana yazıyorsunuz.  

Telegram Nasıl Kullanılır?

Telegram aracılığıyla, medya ve dosya gönderebilmek için uygulamanın erişim istekleri arasından ‘İzin ver’ seçeneğine tıklıyorsunuz. Bu adımları gerçekleştirmenizin ardından, uygulamayı kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

Telegram Nasıl Kullanılır?  

Sağ alt köşede yer alan kalem simgesine dokunduğunuzda uygulama, arkadaşlarınızla bağlantı kurabilmeniz için kişilerinize erişim izni istiyor. Bu simgeye tıkladıktan sonra karşınıza çıkan ‘Devam et’ seçeneğini tercih ederek, Telegram’ın kişi listenize ulaşmasını sağlayabiliyorsunuz.

Telegram Nasıl Kullanılır?

Ayrıca arkadaşlarınızı davet etmek istediğinizde, sağ alt köşede yer alan ‘+’ simgesine dokunup telefon numarası ve isim de girebiliyorsunuz. Bunun dışında, Telegram aracılığıyla grup ve kanal kurabiliyor ve gizli sohbetler de gerçekleştirebiliyorsunuz. Gizli mesajlaşmalarda Telegram, yazışmalarınızı ve dosyalarınızı saklamıyor. Böylece özel bir nitelik taşıyan mesajlarınız, güvenle korunmuş oluyor. 

Telegram Nasıl Kullanılır?  

Gruba gönderdiğiniz bir mesajı veya dosyayı silmek isterseniz, sohbetteki ilgili gönderinin üzerine dokunarak sol üst köşede çıkan çöp kutusu simgesini seçiyorsunuz ve ‘Tüm üyelerden sil’ seçeneğini tercih ediyorsunuz.

Telegram Nasıl Kullanılır?

Bir dosya göndermek istediğinizde ise aynı Whatsapp’ta olduğu gibi sol altta bulunan ataç simgesine dokunarak dosya, konum, anket veya müzik paylaşabiliyorsunuz. 

Telegram Nasıl Kullanılır?

Video kaydetmek istediğinizde, yine sağ altta bulunan kamera simgesine dokunuyorsunuz. Açılan ekrandaki kamera simgesine basılı tuttuğunuzda, videonuzu kaydedebiliyor ve gruptaki veya konuşmadaki arkadaşlarınızla paylaşabiliyorsunuz.

Telegram Nasıl Kullanılır?

Ses kaydetmek istediğinizde ise bu kez mikrofon simgesine basılı tutarak ses kaydı alabiliyor ve sohbete gönderebiliyorsunuz.

Telegram grubunda yönetici yetkileri nasıl belirlenir?

Telegram Nasıl Kullanılır?

Diğer yandan; Telegram grubunda yönetici yetkileri, grup sahibi tarafından belirleniyor. Grubu kuran kişi, üyeler arasında grup sahibi olarak görünüyor. Grupta yer alan kişilerin veya kişinin ismine uzun süre dokunduğunuzda karşınıza; ‘Yöneticiliğe yükselt’, ‘İzinlerini değiştir’ ve ‘Gruptan çıkar’ seçenekleri çıkıyor.

Telegram Nasıl Kullanılır?

Yöneticiliğe yükselt yazısına dokunulduğunda, kişinin neler yapabileceğini de grup sahibi düzenleyebiliyor. Örneğin grup sahibi; konuşmadaki kişilere grup bilgisini değiştirme, mesajları silme, kullanıcıları yasaklama, bağlantı ile davet etme, mesajları sabitleme, yeni yöneticiler ekleme ve anonim olarak gönderme gibi yetkilerin yanında yer alan mavi tik ve çapraz simgesine dokunarak, o konuda izin verebiliyor veya iznini kısıtlayabiliyor.

Bununla birlikte; yine kullanıcının isminin üzerine uzun süre basılı tutulduğunda ekrana gelen seçeneklerden ‘İzinleri değiştir’ yazısına tıklayarak grupta yer alan bir kullanıcının mesaj, medya, çıkartma, GIF, anketler gönderme, bağlantılar ekleme, kullanıcılar ekleme, mesajları sabitleme ve sohbet bilgisini değiştirme gibi izinleri kısıtlanabiliyor ve grupta bütün bu yetkilerin hepsini kullanmasına izin verilmeyebiliyor. Ayrıca belli bir kişi, grup sahibi tarafından gruptan da çıkarılabiliyor.

‘Gizli Sohbet’te ise burada mesajlar; uçtan uca şifreleniyor, sunuculara kaydedilmiyor, kaybolma zamanlayıcısına sahip oluyor ve mesajların üçüncü kişilere iletilmesine izin verilmiyor. Yani Whatsapp’ta olduğu gibi belli bir mesaj, ‘İlet’ seçeneğinden bir başkasına gönderilemiyor. 

Telegram Kanalı Kurma

Telegram Nasıl Kullanılır? 

Telegram kanalı kurma işlemi yaparken, bir kanal adı ve açıklama girmeniz gerekiyor. Kurduğunuz kanal, ‘Genel’ veya ‘Gizli kanal’ olarak düzenlenebiliyor. Genel kanallar, arama ile bulunabiliyor ve kanala herkes katılabiliyor. Gizli kanallara ise sadece bir davet bağlantısıyla girilebiliyor. Kurduğunuz kanalı genel bir kanal haline getirmek istiyorsanız, ‘Kalıcı bağlantı’ seçeneğinden en az 5 karakterli bir bağlantı girmeniz gerekiyor. Böylece diğer kişiler, bu bağlantı aracılığıyla kanalınızı bulup katılabiliyor ve geniş bir kitleye ulaşmanız mümkün hale geliyor.

Telegram Nasıl Kullanılır?

Gizli kanalda ise altta çıkan davet bağlantısı aracılığıyla, kişiler kanalınıza katılabiliyor ve bu bağlantı, istenildiği zaman iptal edilebiliyor. Sohbette olduğu gibi kanalda da ses ve video kaydı yapılabiliyor, mesajlaşılabiliyor, aboneler yöneticiliğe yükseltilebiliyor ve izinleri değiştirilebiliyor.

Telegram Nasıl Kullanılır?

Kanalda gönderdiğiniz bir mesajı düzenlemeniz gerekirse, mesajınızın üstüne uzun süre dokunduğunuzda yukarıda çıkan kalem simgesine tıklayarak yanlış yazılan metin düzenlenebiliyor. Bu düzenleme, aynı şekilde grup sohbetinde de gerçekleştirilebiliyor.

Telegram Nasıl Kullanılır?

Sağ altta yer alan zil simgesine dokunduğunuzda ise abonelerin, bildirimlerini sessiz veya sesli bir şekilde alması sağlanabiliyor. Gruba ve kanala bir fotoğraf ekleyerek, profil de oluşturulabiliyor.

Telegram Nasıl Kullanılır?

Kayıtlı mesajlar seçeneğinde, mesajlar bulutta depolanabiliyor ve medya ve dosyalar, saklanılmak üzere buraya gönderilebiliyor. Kayıtlı mesajlarda yer alan sohbete, tüm cihazlardan erişim sağlanabiliyor. 

Telegram Ayarları

Telegram ayarları içerisinde ise ‘Bildirimler ve Sesler’, ‘Gizlilik ve Güvenlik’, ‘Veri ve Depolama’, ‘Sohbet Ayarları’, ‘Klasörler’, ‘Cihazlar’ ve ‘Dil’ ayarları yönetilebiliyor. ‘Bildirimler ve Sesler’ seçeneğinden; sohbetlerin, kanalların ve uygulamanın bildirimleri düzenlenebiliyor, zil sesi ve titreşim ayarlanabiliyor, sabitlenen mesajlar ve kişilerin Telegram’a katılımıyla ilgili bildirim ayarları da değiştirilebiliyor.

Telegram Nasıl Kullanılır?

‘Gizlilik ve Güvenlik’ sekmesinden; telefon numarası, mesaj, son görülme saati, aramalar, gruplar ve profil fotoğrafı herkese açık yapılabildiği gibi yalnızca kişiler tarafından görülmeleri de tercih edilebiliyor.

Telegram Nasıl Kullanılır?

Bunun dışında; bu bölümde, hesabın kendini yok etme süresi belirlenebiliyor. Tercih edilen süre içerisinde Telegram hesabınıza giriş yapmadığınız takdirde, hesap kendini yok ediyor.

Telegram Nasıl Kullanılır?

‘Veri ve Depolama’ ayarlarında ise veri kullanımı, otomatik medya oynatma ayarları ve yayın akışı düzenlenebiliyor.  

Telegram Nasıl Kullanılır?

‘Sohbet’ ayarlarından da sohbet arka planının rengi değiştirilebiliyor, mesaj metninin boyutu ayarlanabiliyor ve mesaj köşeleri ve sohbet listesinin görünümü düzenlenebiliyor.

Telegram Nasıl Kullanılır?

Son olarak ‘Klasör’ ayarlarında, bir klasör adı oluşturularak sohbetler klasörlenebiliyor veya kaldırılabiliyor.

Teknoloji haber bülteni DigiToll’ü izlemek için tıklayınız. 

İlginizi çekebilir:  

Netflix Ebeveyn Kontrollerini Ailelerin Yüzde 98’i Sevdi

Elite Dangerous’ ve ‘The World Next Door’, Epic Games Store’da Ücretsiz Oldu

YouTube, Sesli Reklamlar Aracılığıyla Sesli İçeriklerde Gelir Modelini Genişletecek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz