Okuma Süresi
1 dakika

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde araştırmalarını sürdüren profesör, bor madenini kullanarak hibrit araçlarda elektrik üretebilmeyi amaçlıyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kimya Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışan Prof. Mehmet Zahmakıran, geliştirdiği projeyle TUBİTAK’tan destek almayı başardı. Zahmakıran, bor madenindeki hidrojenin uygun katalizör geliştirirerek salınması ve bu şekilde hibrit araçların elektrik enerjisinin üretilebilmesi için 19 ay önce bir proje geliştirdi. TUBİTAK’tan destek almayı başaran profesörün araştırması geliştirilebilirse artık fosil yakıt yerine hibrit araçlarda bor kullanılabilecek.

Proje şu an temel bilimler düzeyinde ancak başarılı sonuç alınırsa küresel  ısınmanın en büyük nedenlerinden olan fosil yakıtlı araçların kullanımının azalması bekleniyor.  Zahmakıran, projenin çıkış noktasının şirketlerin fosil yakıtlı araçlar yerine bu şekilde hibrit kullanan ya da tamamen elektrikli araçlar geliştireceklerini düşünerek başladıklarını belirtti.

Araştırmaya yardımcı olan ekip projede kullandıkları hidrazin-boran kimyasalının birçok önemli özelliğinin bulunduğunu belirtti.  Zahmakıran, borun çok yüksek miktarda hidrojen depolayabildiğini, gelecekte de hidrojen depolamanın ve istenilen zamanda hidrojenin salınmasının önemli olduğunu dile getirdi. Zahmakıran, projenin uygun katalizörü geliştirerek bor madeni içinde hidrojenin salınması ve bundan enerji üretilmesi üzerine olduğunu açıkladı.

Prof. Zahmakıran ayrıca projelerinin başarılı bir şekilde tamamlanması durumunda, hibrit araçların daha çok yaygınlaşacağını belirtti. Benzin ve dizel gibi fosil yakıtların yerine hidrojen kullanımının küresel ısınmaya neden olan karbondioksit salınımını da azaltacağını sözlerine ekleyen Zahmakıran geliştirdikleri projeyle küresel ısınmanın ilerlememesi adına etkili bir adım olacağını söyledi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden bilim insanların çalışması ile hibrit araçların yakıt hücrelerinde hidrazin-boran kullanılarak enerji üretilebilir hale gelecek.