Türkiye Dijital Reklamcılık Pazarı
Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
3 dakika

Kısa bir süre önce online olarak gerçekleştirilen ‘Interact Konferansı’nda açıklanan AdEx Benchmark Raporu’na göre; Türkiye, Avrupa’da dijital reklamcılık pazarı en fazla büyüyen ülke oldu. Avrupa’da, salgına rağmen dijital reklam yatırımları yüzde 6.3 büyüyerek 70 milyar euro’ya yaklaştı. Türkiye’de ise büyüme oranının yüzde 34.8 seviyesinde olduğu kaydedildi.  

Kısa bir süre önce online olarak gerçekleştirilen ‘Interact Konferansı’nda açıklanan AdEx Benchmark Raporu’na göre; Türkiye, Avrupa’da dijital reklamcılık pazarı en fazla büyüyen ülke oldu. COVID-19’un etkisiyle zorlu bir yılın ardından ‘Avrupa Dijital Reklam Yatırımları’, 2020’de yüzde 6.3 artarak 69 milyar euro’ya ulaştı. IAB Avrupa AdEx Benchmark araştırması, dijital reklam pazarını üç ana başlıkta inceledi: Display, Arama Motoru ve İlan Sayfaları. Bu formatlardaki büyümenin, gelişen cihaz kullanımı ve tüketim alışkanlıklarındaki değişikliklerle de desteklendiği belirtildi. AdEx Benchmark çalışmasının, on beş yıldan beri 28 ülke pazarını kapsayan Avrupa’da reklam yatırımları için kusursuz bir rehber özelliği taşıdığının da altı çizildi.  

Aktarılan detaylara göre; Türkiye’nin de dahil olduğu 28 ülkeyi kapsayan AdEx Benchmark Raporu, 2020 yılında 7 ülkenin iki haneli büyüme kaydettiğini ortaya koydu. Türkiye, yüzde 34.8 ile en fazla büyüme gösteren ülke olurken reklam yatırımları açısından Avrupa’nın büyüme gösteren ilk 10 pazarı (İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya, İtalya, İspanya, İsveç, Hollanda, Türkiye, İsviçre) içinde yer aldı. Rapor ayrıca, 3 ülkenin (Belçika, İspanya, Belarus) dijital reklam yatırımlarında düşüş yaşandığını gösterdi. COVID-19 salgınının şiddetine ve ardından gelen ekonomik krize rağmen İtalya, İspanya, Fransa ve İngiltere gibi dijital reklam yatırımın en büyük olduğu ülkelerde, dengeli büyümeler yaşanırken Almanya, yüzde 10.4’lük bir büyüme gerçekleştirdi. 

IAB Yönetim Kurulu Başkanı Ayşen Akalın, konuya ilişkin açıklamasında “Türkiye en fazla büyüme gösteren ülke olurken, kişi başı gelir ve reklam harcamaları dikkate alındığında Avrupa’daki ülkeler arasında en gerilerde yer almaktadır. Bu da Türkiye’de gerçekleşen dijital reklam yatırımlarının büyüme potansiyelini göstermektedir” ifadelerine yer verdi.  

‘AdEx Karşılaştırma’ raporu, ilk kez dijital ses rakamlarına da yer verdi

AdEx Karşılaştırma

Diğer yandan; e-ticaretin büyümesi, küçük işletmeler ve 2020 yılının ikinci yarısında reklam-verenlerin yatırımlarına devam etmesi ile sosyal medya ve video alanı, tüm kanallarda en güçlü büyümeyi kaydetti. Sosyal medya, yüzde 15.9 büyüme gösterirken video, yüzde 16.3 büyüdü. Türkiye, sosyal medyada yüzde 44.8, görüntülü reklamda ise yüzde 33.8 büyüme ile Avrupa’da en çok büyüme kaydeden ülke oldu. Videoda da yüzde 52.1 büyüme ile Rusya’nın ardından ikinci büyüyen pazar olan Türkiye, video payında Avrupa’da ilk 10 içinde yer aldı. Bununla birlikte; Avrupa’da arama reklamcılığı yüzde 7.9, görüntülü reklamcılık ise yüzde 9.1 büyüme kaydetti. 

Avrupa’da ilan ve satış ortaklığı (affiliate) alanında, sadece 8 ülke (Türkiye, Sırbistan, Uktayna, Bulgaristan, Fransa, Çekya, Hırvatistan, Romanya) büyüme gösterirken Türkiye, yüzde 23.3 büyüme ile yine ilk sırada yer aldı. Rapora göre; dijital ses pazarı, dijital reklamcılık pazarında yüzde 1’in biraz altında kalmasına rağmen toplam 500 milyon euro’luk bir değeri temsil etti. ‘AdEx Karşılaştırma’ raporunda, ilk kez dijital ses rakamlarının yer aldığının da altı çizildi.  

IAB Avrupa CEO’su Townsend Feehand sonuçları şöyle yorumladı: “Tahmin edilemeyecek kadar zorlu bir yıla rağmen, 2020’de böylesine olumlu bir büyüme görmek gerçekten umut verici. Dijital reklamcılığı destekleme amaçlı bir sektör derneği olarak, COVID-19’un yatırımlar üzerindeki etkisine ilişkin iç görüler sağlamaya ve üyelerimizi bu zorlu zamanlarda desteklemeye çalışıyoruz. Sektörün 2021’de gelişmeye devam edeceğine inanıyoruz.” Sonuçları değerlendiren IAB Avrupa Baş Ekonomisti Dr. Daniel Knapp ise açıklamasında “Dijital reklamcılık 2020’de kötü bir yıl geçirmedi, sadece kötü bir çeyrek geçirdi.4. çeyrekte çift haneli büyümeden önce, 3. çeyrekte hızlı bir toparlanmanın başladığını gördük. Kapanma döneminde özellikle video aracılığıyla markalaşmada hızlı bir artış gerçekleşti.2020, insanların tüketim şeklini ve şirketlerin çalışma şeklini değiştiren, hızlı ilerleyen uzun vadeli sosyo-ekonomik dönüşümlere yol açan bir yıl oldu. Bu durum dijital reklamcılık için verimli bir zemin sağlarken sektörün 2021’de büyümesini hızlandırmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

Dijital Reklamda Veri Gizliliğinin Önemi Artıyor

Dijital Reklam Harcamaları İçin Ayrılan Bütçenin, 2021’de 435 Milyar Doları Bulması Bekleniyor 

Dijital Mecralara Yapılan Yatırım, 2020 Yılında Yüzde 39 Arttı! 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz