Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
1 dakika

Las Vegas’ta düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES), Uber ve Hyundai tarafından ortaklaşa geliştirilen dört kişilik, elektrikli uçan taksi tanıtıldı. İşte uçan taksinin özellikleri

Uber ve Hyundai, CES 2020’de ortak projeleri olan dört kişilik, elektrikli uçan taksinin model tanıtımını yaptı. Fuarda, 2023 yılında ilk prototipinin yapılacağı duyurulan uçan taksinin Uber uygulamasından şehir içi ulaşım için kullanılacağı açıklandı.

Hyundai S-A1’in tasarımı Uber Elevate tarafından geliştirildi S-A1 aynı zamanda Hyundai’nin “Kentsel Hava Devinim” (UAM) projesinin ilk ürünü olarak öne çıkıyor. Uçan taksisinin hızının saatte maksimum 290 kilometre, uçuş yüksekliğinin ise 300 ile 600 metre arasında olacağı gelen ilk bilgiler arasında. Uçan taksinin uçuş menzilinin de maksimum 100 kilometre olacağı söyleniyor.

İlgili resim

Hyundai, projeyi yürütmesi için NASA yöneticisi Jaiwon Shin ile anlaşırken, Uber de Amerikan helikopter üreticisi Bell ve Brezilya uçak üreticisi Embraer şirketlerini projeye dahil etti. Uber’in yaptığı açıklamada, ilk prototipin tamamlanması beklenen 2023 yılında, aynı zamanda Uber uygulamasında da bir uçan taksi ağı kurmuş olmayı hedeflediklerini söyledi.

 

hyundai uber ile ilgili görsel sonucu

Oldukça heyecan verici bu gelişmenin önünde elbette bir takım zorluklar bulunuyor. Uçakların otomatik pilot sistemi ile yönetilmesi için bir yazılım programı henüz tam anlamıyla geliştirilebilmiş değil. Bu yazılımın yapılması ise biraz zaman alacak gibi duruyor. Yazılım yapılana kadar uçan taksileri pilotların yönetmesi fikri tartışılsa da bu oldukça maliyetli bir seçenek ve uçan taksilerin bu formülle piyasaya çıkma şansını düşük kılıyor. Otomatik pilot yazılımıtamamlandığında da uzun süreli ve çok etaplı testlere tabi tutulması ve Federal Havacılık Yönetimi tarafından onaylanması gerekiyor.

Hyundai ve Uber, uçak bataryaları konusunda da ciddi teknolojik ilerlemeler kaydetmek zorunda. Uçakların havada katedeceği mesafeler düşünüldüğünde, elektrikli bataryaların şu an kullanılan bataryalardan çok daha efektif ve güçlü olması gerekiyor.

Uçan taksiler, 10 yıl içerisinde hayatımıza girebilir